“Одисея – Приключенията на Одисей”

ODISEA

Заглавието, което очаквах да си купя с най-голямо нетърпение на пролетния Панаир на книгата беше “Одисея – Приключенията на Одисей“, втора част от поредицата “Златни митове” на издателство “Миранда”. Тя е адаптация по поемата на Омир, извършена от италианския писател Стелио Мартели и илюстрирана от легендата Либико Марайа, а на български език излиза в превод от майсторката Толя Радева.

Хитроумният Одисей е може би най-прославеният герой на Троянската война, като благодарение на негов план гърците най-сетне успяват да превземат града. Ала победата не му носи радост. Вместо да се прибере в родната Итака като победител, той бива подхвърлян от бурното море, като се среща с различни чудовища преди да попадне в плена на нимфата Калипсо. В това време обичната му съпруга Пенелопа трябва да се пази от женихите – нагли и безсрамни мъже, които под предлог, че искат ръката й, се разпореждат в родния дом на Одисей и тормозят младия му, необучен на бойни умения син Телемах. Ала по волята на боговете Калипсо ще пусне Одисей, а той ще се отправи към родния дом, за да въздаде справедливост…

telemah

Одисея” е едно от великите литературни произведения в историята на човечеството и доказателство за това е, че го обсъждаме през 21 век, повече от две хилядолетия, след като бива изпято за пръв път от слепия Омир. Стелио Мартели успява да преразкаже майсторски стиховете на гения, по начин, който е хем подходящ за по-млади читатели, хем не прави компромиси със съдържанието на поемата. За тази си задача той бива подпомогнат и от великолепните илюстрации на Марайа, за пореден път затвърдил статуса си на един от най-великите художници за деца в историята. Книгата предлага изобилие от изключително динамични приключения и срещи с всевъзможни същества, като може би най-атрактивен е сблъсъкът с Полифем, нарисуван по блестящ начин. Финалът е смразяващ и за мен вдъхновява целия образувал се векове по-късно жанр на екшъна, като показва колко тежка е цената на нахалството. Поради тази причина аз никога ни не съм обичал толкова много Одисей, макар да съм фен на сина му, младия Телемах, съумял да запази достойнството си в невъзможна ситуация.

Като цяло “Одисея – Приключенията на Одисей” е страхотно заглавие, което бих препоръчал основно за родителите на момчета, тъй като вярвам, че те ще оценят историята на героя и ще се вдъхновят за собственото си бъдеще от него. С нетърпение ще очаквам и следващия книги от поредицата “Златни митове”!

odyssey

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор