Обсебеното имение Блай

MV5BZGJkMDRiOWUtZTMzZC00YzYzLWI1NDAtODc4ZGFiN2Q2MmJlXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_

Скъпи фенове на Цитаделата, в този Понеделник ще се отправим към мъглива Англия за да ви разкажа за историята на едно красиво, но зловещо имение. Отдавна не бях попадал на толкова изразителен филм, в който страхът, ужасът и мистерията се постигат без капка кръв, а измеренията на живи и мъртви се смесват за да разкрият картината на свят без правила. В английските произведения винаги е имало нещо особено странно. Като изключим лигавият акцент това обикновено е хуморът. Но в този сериал хумор няма. Готическата атмосфера на продукцията поглъща всяка наченка на оптимизъм, а режисьорът Майкъл Фланагън се е постарал да ни внуши поучителната мъдрост, че богатите хора невинаги са щастливи. Ще завърша увода си с това, че вдъхновителят на този сериал е едноименното произведение на Хенри Джеймс – американски писател, прекарал част от живота си в Британия. И все пак, в този контекст, учудващо е как един американец може толкова добре да познава навиците на англичаните, които инак са странни и чужди за освободените и разкрепостени нрави на задокеанските им братя.

enhanced-1093-1602547005-6

А сега отиваме в сърцето на Британия – Лондон, в наши дни, където влиятелният и богат благородник лорд Хенри Уиндгрейв научава страшната вест за смъртта на брат си Доминик и съпругата му Шарлот, които само преди три дни са заминали да празнуват годишнината от сватбата си в Индия. Смъртта на семейството оставя Хенри единствен наследник на огромното богатство на брат му, но с това върху раменете му ляга тежка отговорност – да се грижи за осиротелите си племенници Флора и Майлс, както и за огромното имение, в което те живеят. В крайна сметка лордът решава да наеме за тази работа професионалната детегледачка Ребека Джесил тъй като иска да си гледа бизнеса и не му се занимава с малки деца. Само половин година след като прекарва с децата обаче Ребека започва да линее и една сутрин Уиндгрейв научава, че бедната жена се е самоудавила в езерото. И въпреки че скоро в Блай пристига нейната заместничка, странните явление не спират.

Miles-Flora-Bly-Manor-1024x678

Флора и Майлс Уиндгрейв са главните герои в сериала. Потомци на богати родители, те са бъдещите собственици на имението Блай и бизнеса на баща си. Когато разбират, че чичо им Хенри не желае да се занимава с тях, те се привързват към детегледачката си и започват да я възприемат като своя майка. И въпреки че собствените им родители страшно им липсват, един ден Майлс споделя на сестра си, че е намерил начин, по който да ги видят отново.

victoria-pendretti-haunting-of-bly-manor-hobm-unit-01285r-1602687655

Виктория Педрети професионална детегледачка, решила да имигрира от САЩ в Британия след смъртта на годеника си. Когато пристига в Лондон тя започва да си търси работа и така попада на лорд Уиндгрейв, който й предлага да се грижи за племенниците му. Когато Виктория пристига в Блай в началото всичко върви като по вода, но скоро започват да се случват странни неща – чуват се стъпки късно през нощта, телефонът звъни без никой да отговаря, а имението придобива все по-зловещ вид. Към това се прибавя и странното поведение на децата, които й забраняват да ходи в старото крило, където е била стаята на родителите им и да излиза през нощта от спалнята си.

EvvcTK3VcAIvadI

Филмът представя на вниманието на зрителя типичният британски мизъри сериал, който в рамките на девет серии разкрива кошмарната история на едно обсебено имение. Лошото е, че всеки, който попадне в него сякаш попада в измислен свят, от който не може да се измъкне. Не мога да си спестя критиките към продукцията, без да ги наричам критики към Нетфликс тъй като те са лично дело на режисьора, който в стремежа си да вкара политкоректността в сюжета леко се е поотдалечил от оригиналното произведение. Хубавото е, че тези моменти не влияят на атмосферата и зрителят може да усети максимално случващото си и все пак стои проблемът, че те стоят някак си изкуствено привнесени. Но пък историята и развръзката са достатъчно заплетени за да изчистят тези ефекти.

 

Ревю на д-р Искрен Иванов

Оставете отговор