О’Брайън

o'brien

О’Брайън е персонаж от антиутопичния роман на Джордж Оруел “1984”. Неговата биография разкрива подробности за сюжета на романа и филмовата му адаптация, заснета през годината от заглавието, затова, ако още не сте се запознали с историята и предпочитате да го направите без да знаете как се развива сюжета, спрете да четете сега.

О’Брайън е висш функционер на Партията, изповядваща идеологията “ангсоц”, която доминира в Океания, страната, заемаща мястото на Великобритания и САЩ в бъдещето. “Ангсоц” е мощна пропагандна система, която непрекъснато наблюдава гражданите си и им оставя минимална лична свобода, като за редовните членове на Партията тя е никаква. О’Брайън привлича интереса на Уинстън Смит, редови партиец, който е отчаян от несвободния живот. Заедно с приятелката си, Смит се доверява на О’Брайън, като вярва, че той е привърженик на Голдщайн, партиен дисидент и враг на всевиждащия диктатор, известен като Големия брат. Първоначално О’Брайън изглежда изпълнен със съчувствие към тях, дава им книга, написана от Голдщайн и ги вербува за участие в Съпротивата, като получава съгласието им да извършват чудовищни терористични актове. Това обаче в действителност е капан.

orbrien burton

О’Брайън всъщност е сляпо верен на Големия брат и господстващата система. Той примамва Смит и любимата му да се разкрият като предатели, а след това, когато биват арестувани, се заема с мъченията им. О’Брайън защитава философска теза от древността, според която ако едно дърво се строши в гората, където няма кой да го чуе, то това не се е случило в действителност. Той налага това убеждение като заявява, че партийната пропаганда отразява реалността, защото тя съществува доколкото в нея вярват хората. О’Брайън разкрива на Смит, че Партията няма грандиозен замисъл и не смята, че върши добро на хората, а съществува заради самата власт. Според него именно заради това тя ще бъде вечна, тъй като не страда от слабостите на нацистите и съветските комунисти, които поне на думи са робували на някаква идея.

Накрая на книгата О’Брайън успява с пъклената си мисия и пречупва Смит, който започва да обича Големия брат и да вярва сляпо в пропагандата на “ангсоц”. Това прави този образ един от малкото злодеи в изкуството, които постиган пълна победа.

В оригиналната чернобяла филмова адаптация по книгата, образът на О’Брайън е заменен с подобен персонаж, носещ друго име, тъй като актьорът в главната роля също се е казвал О’Брайън. В римейка, заснет специално през 1984, О’Брайън бива изигран от легендарния актьор Ричард Бъртън, в последното му голямо изпълнение. И макар Бъртън да е красив, а героят в книгата да е описан като грозен, играта му е такава, че успява да вледени кръвта на зрителя, затвърждавайки О’Брайън като един от най-страховитите злодеи, измисляни някога.

ingsoc

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор