Някъде сред сенките (Блексед #1)

bleksed-1--nyakade-sred-senkite

“Блексед” е популярна комиксова поредица на двама испански автори, която получава голяма известност във Франция и след това достига и у нас, благодарение на издателство “Артлайн”. Първият й брой е “Някъде сред сенките”, който получих като подарък за рождения си ден и сега е времето да го представя в ревю.

Джон Блексед е котарак и детектив в свят, където животните ходят изправени на два крака и живеят като хора. Когато негова бивша любовница бива убита, той е извикан от полицията като свидетел, но с предупреждението да не се замесва в случая. Блексед обаче, подобно на всяка котка, не е добър в това да изпълнява заповеди. Споменът за хубавото време, изкарано в миналото с актрисата, когато я е измъкнал от заплашителни обожатели, го измъчва. Той е решен да си отмъсти! Но убиецът, който преследва е много, много високо в хранителната верига…

Поредицата “Блексед” има култов статут сред приятелите ми и аз малко съжалявам, че я прочетох след като вече съм доста запознат с “фъри” жанра от различни книги и анимета, което малко тушира новаторския ефект. Не мога обаче да не похваля чудесния рисунък на героите и атмосферата на света, създаден от испанските автори, напомняш на старите криминални романи от едно време. Изборът на животни също изглежда като цяло подходящ за героите, макар според мен Блексед да няма съвсем котешки характер. Повече впечатления ще имам, като прочета и останалите броеве, но от първи съм доволен.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор