Някъде другаде

elsewhere

“Някъде другаде” е кратък роман на ужаса, написан от легендарния писател Уилям Питър Блати, автор на “Заклинателят” и “Легион”, за сборника “999 нови истории на ужаса и съспенса”, в който излиза и на български език през 2001-ва година. На английски има и специално лимитирано издание с твърди корици, чиято корица виждате на снимката. Аз не съм такъв баровец, че да си го купя, но въпреки това намерих творбата в оригинал и я прочетох с голямо удоволствие.
Блати разказва историята на обсебена от духове къща, в която съпругът е удушил жена си, а после се е самоубил. Оттогава на имението се носи лоша слава, а обитателите му или загиват, или полудяват. Убедена, че става дума за измама, жена, която се занимава с недвижими имоти събира екип, в който влизат медиум и писател, като целта е да докаже, че на къщата всичко си е наред. Но още при пристигането си в дома, скептичката е връхлетена от странно усещане за дежа вю, когато вижда красивия, харизматичен домакин, свирещ на пианото, а нататък тя и спътниците й са измъчвани от необясними явления – не им е възможно да се свържат по телефона с останалия свят, телевизорите не работят, а в къщата се усеща и чуждо присъствие, което става видимо само понякога…
За разлика от много свои колеги, които бълват нови и нови книги от чисто комерсиални подбуди /и бързам да уточня, бидейки страстен и лаком читател, аз не ги укорявам/, Уилям Питър Блати е автор, който сяда да пише само, ако има какво да каже. “Някъде другаде” е неговият поглед към света на духовете и отвъдното и представя нова гледна точка, която е еволюция спрямо написаното в “Заклинателят” и “Легион”. Както написах в края на ревюто и на втората от споменатите книги, дали вие сте съгласни с възгледите на автора, не е от такова значение, ценното е, че се срещате с гледната точка на един интелигентен, чувствителен човек, който внимателно осмисля както идеите си, така и думите, с които ги изразява. Не съм чел другите разкази от колекцията “999” и предвид имената, които видях, вероятно ще го направя, но поздравявам съставителя А.А. Сарантонио, че е осигурил участието на може би най-важният автор в развитието на жанра след Хауърд Лъвкрафт, защото си е струвало – Блати просто не може да разочарова читателите, склонни да влезнат в диалог с творбите му.

Оставете отговор