Нощта, в която куклата оживя (Goosebumps)

Night of the Living Dummy

Поредицата “Goosebumps” на Р.Л. Стайн е феномен в историята на книгоиздаването и с продажбите си от над 400 млн копия е в рекордите на “Гинес”, като освен това се радва на успешни адаптации на малкия и големия екран. Сега, благодарение на ИК “Хермес”, тези книжки отново достигат българските читатели, като първата от страшните приказки, която виждаме е “Нощта, в която куклата оживя” (в оригинал “The Night of the Living Dummy”, заигравка със  заглавието на зомби класиката от режисьора Джордж Ромеро).

Линда и Крис са сестри, които вече не могат да се понасят. Те изглеждат еднакво, имат една и съща стая, делят всичко заедно. Когато Линда открива в кофата за боклук захвърлена кукла на вентрилоквист, тя вижда шанс да изпъкне напред. И наистина, момичето се оказва родено за такива представления и бързо започва да жъне успех сред съучениците си. На Крис й става мъчно, че потъва в сянката на сестра си, а баща й, за да не се сърди, купува втора кукла от заложна къща. Макар да изглежда почти еднакво с първата, тя обаче започва да се държи заплашително, а представленията, с които Крис опитва да имитира Линда се получават далеч по-грубички…

Ех, тези кукли! От класиката “Child’s Play” до съвременния хит “Анабел”, те не спират да плашат малки и големи – може би защото повечето от историите по тях са базирани върху действителни случаи. Ако не ми вярвате, гуглирайте Robert the Doll и после пийте валериани цяла нощ. Р.Л. Стайн за щастие не е чак толкова зловещ, тъй като разказва историята за най-малките, но все пак си остава страшничък. Събирайки се в около 140 страници, авторът въвежда читателя в живота на две (не)обикновени деца, след което започва полека да променя перспективата, като първо дава рационално обяснение за ставащото, а после дърпа килимчето изпод краката ти, за да се развихри във финалните глави. Досега никога не бях чел “Goosebumps”, но сега съм сигурен, че ще продължа с поредицата!

Тагове:  

Един коментар за Нощта, в която куклата оживя (Goosebumps)

Оставете отговор