“Нощна смяна във Фреди” е големият победител от годишните награди на Цитаделата

five nights banner

Нощна смяна във Фреди” е големият победител в наградите на Цитаделата за 2023-та година! Адаптацията по поредицата игри на Скот Коутън с участието на Джош Хъчерсън успя да надделее в гласуването срещу “Призраци във Венеция” и “Екзорсистът на Папата” и така стана едва вторият хорър, печелещ наградата за Филм на годината след първата част на “То” през 2017-та година. Също така “Нощна смяна във Фреди” стана първият филм с жена режисьор (Ема Тами) печелещ най-популярното отличие на Цитаделата. Това стана и в най-масовото гласуване измежду всички на наградите.

chalice of the godsHogwarts-Legacy-cover

Hogwarts Legacy по Дж.К. Роулинг спечели трофея за Игра на годината, след като спечели на косъм срещу третата част на Baldur’s Gate. С приза за Книга на годината се отличи “Бокалът на боговете” на Рик Риърдън. По този начин любимите герои на клуба Хари Потър и Пърси Джаксън се завърнаха на върха в наградите ни след няколко години отсъствие. За “Хари Потър” победата на Hogwarts Legacy е първа в категорията за игри, докато “Пърси Джаксън” вече има пет победи в класацията за книги, което е нов рекорд както за него, така и за “Егмонт”, печелещи за десети път категорията.

haru dripping

Харука Нанасе от плувната поредица Free! спечели купата за Герой на годината във втората по масовост на гласуването класация за 2023-та година. Неговият успех запази присъствието на японската анимация като водещ фендъм в Цитаделата наред с успехите на Накаба Сузуки в категорията за Автор и на The Marginal Service за Аниме на годината.

1899_grande

1899 бе вторият по сила победител като абсолютен брой гласове в наградите след “Нощна смяна във Фреди” и спечели приза за Сериал на годината. Церемонията бе силна за произведенията на ужаса, като с отличия се откроиха още романът Convict от Майкъл Коул за Международен хит на годината и клоунът убиец Арт Ужасяващия за Злодей на годината.

donko new book

“Холограмата на Титан” от Донко Найденов (ИК “Ерго”) бе обявена за Българска книга на годината. Това е второ отличие на автора след “Законите на злото”, което го изравнява във вечната ранглиста с легендата Бранимир Събев. Писателката Весела Фламбурари спечели наградата за Български автор на годината – отново за пръв път имаме жена с подобно постижение. Михаил Костов и Радина Стаменова споделиха наградата за Преводач на годината, а отличието за Издателство на годината остана в представящите азиатска литература у нас “Пепърмил“.

dokaebi

Форум Eastern Spirit спечели наградата за Сайт на годината заради всеотдайния си труд по преводите на азиатски филми и сериали. С наградата за Фен на годината се отличи нашият дългогодишен следовник Милен Колев, известен още както като брилянтен фотограф, така и като талантлив млад писател. Наградата “Феникс” за Класика в жанра бе връчена на “Бамби” по случай 100 години от създаването на компанията “Дисни”. Всички тези резултати бяха ясни преди провеждането на самата церемония, подробности за която ще прочетете УТРЕ!

bambi thumper

 

Оставете отговор