Нохар Раджастан

nohar gun

Нохар Раджастан е герой от книгите на писателя S. Andrew Swann. Той е частен детектив от бъдещето, който работи в Кливланд през средата и втората половина на 21-ви век. Нохар е потомък на бенгалски и сибирски тигри, генномодифицирани така, че да се превърнат в съвършените войници, способни да крачат, разсъждават и говорят като хора.

Нохар Раджастан е син на Датя Раджастан, легендарен тигър от вида на моритата (антропоморфизирани животни – името им идва от това на легендарния д-р Моро), но не е отгледан от него, а от Мани, мори мангуста, който Нохар приема като истински баща. Той пристига в Америка като бежанец от Пан-Азиатските войни, който се случват след като Китай напада Индия и Япония в недалечното бъдеще. Нохар работи в Моритаун, квартал на моритата в Кливланд. Като тийнейджър е бил член на рокерската банда “Адски котки”, но след това е улегнал, макар преди това да е преживял тежко разочарование, когато се среща с баща си Датя Раджастан и разбира, че е само една от многобройните му рожби, към които Датя не изпитва нищо. Освен това Датя Раджастан е терористичен лидер, вдигнал моритата на бунт срещу човечеството, като заради тази си дейност бива разстрелян.

nohar omnibus

Нохар работи в климат, в който има нарастваща агресия срещу моритата и франковете (аугментирани хора – идва от името на д-р Франкенщайн), плод на усилена кампания на крайната десница в САЩ. Раджастан няма много средства и е принуден да разследва смъртта на мениджър от екипа на един от най-екстремно десните политици в страната, за който се твърди, че е поръчан от франк. Друг франк е наел Раджастан да разследва случая, като се представя за дипломатическо лице от ЮАР, което работи в строга секретност. Нохар започва да разплита връзките на крайнодясната кампания с банда плъхове, които продават наркотици и стига до извода, че мистериозна компания финансира настроенията срещу моритата сред хората, като в същото време организира терористични атаки на антропоморфните животни срещу човечеството. Доказателство за това е появата на Хасан, афганска хрътка снайперист, известен с това, че няма екстремистка организация, за която да не е убивал. Хасан обаче не успява да попречи на Раджастан да направи смайващо разкритие, което променя представата на човечеството за мястото му във вселената и поставя под различна перспектива враждата между хората и постчовешката популация.

nohar card

Заради напрегнатата си работа, Нохар не успява да се задоми нито с друго мори като ягуара Мария, нито с човешка жена, която се влюбва в него. Когато остарява, той се възползва от правителствена програма и се оттегля в гората, където се препитава с лов. Вече прехвърлил най-добрите си дни, той обаче получава нова поръчка, да намери изчезнал хибрид между тигър и ягуар на име Мануел. Нохар не иска да приеме работата, но когато по-късно бива нападнат от екип командоси разбира, че ще трябва да намери Мануел, като по време на търсенията си разбира истинската връзка, която има с този млад мъжкар и попада на зловещ заговор на човешки супремасисти, подготвен срещу моритата.

Нохар Раджастан е един от най-любопитните тигрови герои, измисляни в по-ново време. Той е запазил в себе си величието на огромната котка, но го съчетава с човешки интелект и, което е най-интересното, изключително силно чувство за морал. Двата романа за него, Forests of the Night и Fearful Symmetries са вдъхновени от поемата “Тигър” на Уилям Блейк.

nohar shooting

Илюстрация Кевин Данг – https://kdangart.com/

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор