Номинации на “Цитаделата” за 2017-та

citadelata triple logo

През изминалата седмица фентъзи клуб “Цитаделата” събра най-доброто от представените произведения в сайта, за да оформи номинациите за нашите годишни награди. Несъмнено най-голямата новина е официалното навлизане на анимето в гласуванията ни, нещо, което идва логично след серията от ревюта в сайта. Макар да нямаме претенции да бъдем авторитети относно въпросите, свързани с японската анимация, вече определено можем да кажем, че сме фенове и това е достатъчно за да включим анимето в наградите, а това дали то ще се утвърди там, ще покаже времето.

Сред другите големи печеливши е Стивън Кинг. Кралят на ужаса печели пет номинации, от които четири за неговия магнум опус “То” и един за “Тъмната кула”. Много добре се представиха и “Марвел”, които са с четири номинации – три за завърналия се в семейството им Спайдър-мен и една за “Пазителите на галактиката”. Пробив прави и Люк Бесон с две номинации за “Валериан и градът на хилядите планети”, колкото има и “Последният рицар”, петата част от любимата в нашия сайт поредица “Трансформърс” на Майкъл Бей. “Лигата на справедливостта” от Зак Снайдер спаси честта на DC с участие в категорията за Филм на годината, с по една номинация съответно за Герой и Злодей са двете вселени на Warhammer – фантастичната, чиито сюжет най-после се придвижи напред и фентъзито, върнало се към живот с игрите Total War. Големите губещи са “Междузвездни войни” и “Пришълецът”, които не ни очароваха с новите си филми и не се класираха за участие в годишните награди. Ето и пълният списък с номинирани, по реда, по който бяха разкрити в сайта:

 

best book 2017

Книга на годината:

~ „В дворците на Кносос“ от Никос Казандзакис, ИК „Сиела“
~ „Краят на дните“ от Сюзън Ий, ИК „Емас“
~ „Кръвта на чудовището“ от Р.Л. Стайн, ИК „Хермес“
~ „Призрачният дилижанс“, сборник, ИК „Изток-Запад“
~ „Сребърната маска“ от Холи Блек и Касандра Клеър, ИК „Егмонт“
~ „То“ от Стивън Кинг, ИК „Бард“

 

Best Hero 2017
Герой на годината:

Бил Денброу /То/
Валериан /Валериан и градът на хилядите планети/
Едуард Елрик /Железният алхимик/
Питър Паркър /Спайдър-мен: Завръщане у дома/
Робуте Гилиман /Warhammer 40 000/
Симон /Tengen Toppa Gurren Lagann/

 

best villain 2017

Злодей на годината:

Антиспиралния /Tengen Toppa Gurren Lagann/
Лешояда /Спайдър-мен: Завръщане у дома/
Малекит /Warhammer Total War 2/
Мегатрон /Трансформърс: Последният рицар/
Пениуайз /То/
Уолтър /Тъмната кула/

 

Best Movies 2017

Филм на годината:

Пазителите на галактиката 2“ от Джеймс Гън
Трансформърс: Последният рицар“ от Майкъл Бей
Спайдър-мен: Завръщане у дома“ от Джон Уотс
Валериан и градът на хилядите планети“ от Люк Бесон
То“ от Анди Мушети
Лигата на справедливостта“ от Зак Снайдер

 

best anime 2017
Аниме на годината:

Voltes V” (1977)
Sunrise
Mobile Fighter G Gundam” (1994)
Sunrise
 “Fullmetal Alchemist” (2003)
Bones
Tengen Toppa Gurren Lagann” (2007)
Gainax
Blue Exorcist” (2011)
A-1 Pictures
Sword Art Online” (2012)
A-1 Pictures

Освен изброените категории, на годишните награди ще се връчи и наградата за Автор на годината, която е запазена за ветеран с доказано име в жанра и достатъчно силно присъствие през годината, че да няма нужда от гласуване, за да печели. Отличени ще бъдат и най-добрите български автори и книги в жанровете фентъзи и хорър. Както и през предишната година, така и тази българите често предлагаха по-качествени творби от западните си колеги. За нещастие обаче се запази традицията отношенията между писателите у нас да са на изключително ниско ниво, което ни пречи да направим гласуването за родни книги открито.

Самата церемония по връчването на годишните награди ще бъде на 27 януари 2018-та година от 15:00ч в Дом на Културата “Средец”, дългогодишни домакини на нашите инициативи. Гласуването ще се състои преди това, но след изминаването на коледните и новогодишни празници. За повече подробности може да следите новините в сайта и групата ни във “Фейсбук“, а засега ви пожелаваме весело посрещане на Рождество Христово и новата 2018-та година!

 

Журито на наградите, което определи и номинациите:
Александър Драганов,
председател на фентъзи клуб “Цитаделата”
д-р Искрен Иванов, заместник-председател
Петя Иванова
Васил Мирчев
Стефан Куюмджиев
Александър Рохас
Панайот Димитров

 

Оставете отговор