Номинации за годишните награди на Цитаделата за 2018-та година

Герой на годината - past winners

През уикендите на месец декември фентъзи клуб “Цитаделата” представи номинациите за годишните си награди по категории, като сега обобщаваме картината в един материал, който е и обзорен за най-доброто, излизало като книги, филми и анимета през 2018-та година.

Kniga na Godinata 2018

Най-старата награда в историята ни е тази за Книга на годината, като в миналото тя е била печелена от такива легендарни произведения като романите от поредиците за “Хари Потър” на Дж.К. Роулинг и “Пърси Джаксън” на Рик Риърдън. През тази година обаче с известна трудност финализирахме шестицата си, при положение, че много наши любими в миналото автори ни огорчиха и объркаха било с драматургични решения, било със спорни качества на новите си книги. Политиката на българските издатели да преиздават класики обаче ни позволи да изберем една оригинална шестица, която по азбучен ред звучи така:

~ “Играч първи, приготви се” от Ърнест Клайн, Intense
~ “Конспирацията Моцарт” от Скот Мариани, СББ Медия АД
~ “Мъглата” от Стивън Кинг, Сиела
~ “Очите на дракона” от Стивън Кинг, Бард
~ “Проблясък” от Рей Гард, сдружение “Книги-игри”
~ “Смъртоносни машини” от Филип Рийв, “Егмонт”

Припомняме, че наградата за 2017-та година бе спечелена от новото издание на “То” от Стивън Кинг, дело на “Бард” – ако Кралят спечели отново ще стане едва вторият автор в историята ни, печелил в две поредни години (Рик Риърдън го направи през 2010-та и 2011-та и после отново през 2013-та и 2014-та година).

Movie of the Year 2018

Традиционно най-популярната ни награда е тази за Филм на годината, като най-успешните поредици в нея исторически са “Хари Потър” и “Хобит”, всяка от които е печелила по две титли. Тази година обаче участниците в нея са:

~ “Лабиринтът: Последният кандидат

~ “Играч първи, приготви се

~ “Дедпул 2

~ “Джурасик Свят: Рухналото кралство

~ “Монахинята

~ “Бъмбълби

Прави впечатление доминацията на Стивън Спилбърг, който освен с режисирания от него “Играч първи, приготви се”, записва участия и с “Бъмбълби” на Травис Найт и “Джурасик Свят: Рухналото кралство” от Хуан Байона, на които е продуцент. Срещу него обаче е “Дедпул 2”, който защитава титлата на първия филм филм от 2016-та, както и филмът на ужасите “Монахинята” и адаптацията по финалът на поредицата “Лабиринтът” от Джеймс Дашнър. През миналата година и в тази категория победител беше “То” на Стивън Кинг, с адаптацията, дело на Анди Мушети.

Anime of the Year Elite Six

Наградата ни за Аниме на годината е нова, като за пръв път се провежда с произведения, актуални към датата си на излизане – 2018-та година. Това са:

Devilman: Crybaby

Goblin Slayer

Mo Dao Zu Shi

Mobile Suit Gundam: The Origin

Shingeki no Kyojin

Touken Ranbu

Припомняме, че първото издание на наградата се проведе през миналата година с участници от 40 години история на жанра, а победител стана “Железният алхимик” от 2003-та година, който изпревари “Гурен Лаган” и “Синият екзорсист”. Кой ще застане до него след тазгодишното издание на наградите ще разберем през януари, но изборът отново е богат.

Герой на годината - current nominees

Стигаме и до класацията за Герой на годината, която е една от любимите на феновете в годината. През 2007-ма Хари Потър стана първият й победител, а през годините негови наследници на върха бяха разнообразни персонажи, след които личат имената на Батман, Леголас, Терминатора и Спайдър-мен, който спечели през миналата година. За титлата през 2018-та се състезават:

Бъмбълби (Трансформърс)

Девилмен (Devilman: Crybaby)

сестра Айрийн (Монахинята)

Томас (Лабиринтът)

Уейд Уотс (Играч първи, приготви се)

Шинджи Икари (Евангелион)

За Бъмбълби и Томас това е второ участие в съревнованието, след като влязоха в челната тройка за 2015-та година. Останалите се пускат за пръв път и е невъзможно да се предвиди кой ще вземе надмощие.

Злодей на годината - current nominees

Злодей на годината е може би най-маниашката награда на клуба, в която отличаваме култови антагонисти като Дарт Вейдър, дракона Смог и Жокера, печелили през минали години, като през 2017-та победата остана за Робърт Грей, по-известен като Боб Грей, но още по-известен като Пениуайз Танцуващия клоун от романа “То” на Стивън Кинг. За тази година участниците са:

Архаон (Warhammer)

Валак (Монахинята)

Гринделвалд (Фантастични животни)

Риу Асука (Devilman: Crybaby)

Флаг (Очите на дракона)

Шар Азнабъл (Гъндам)

За Валак това е второ участие в наградите след 2016-та, за Флаг също след миналата година, когато остана втори, но с другото си име, на Уолтър от “Тъмната кула”. Иначе за отбелязване е участието на Гринделвалд, който ще опита да повтори успеха на лорд Волдемор от далечната 2010-та година, както и стабилното присъствие на аниме персонажи в лицето на Риу от “Девилмен” и Шар от “Гъндам”. Не може да пропуснем и поредното участие на “Уорхамър” с Архаон – тази поредица си има по-тесен кръг фенове, но пък са и верни.

И сега, нещо, което не сме разкривали досега, но е важно: графикът на гласуването на наградите ни, което ще се състои през уикендите на месец януари 2019-та година:

5-6 е за Книга на годината

12-13 за Филм и Аниме на годината

19-20 за Герой и Злодей на годината

26-ти от 15:00ч в ДК “Средец” самото връчване на наградите. На него, освен победителите в споменатите категории, ще бъдат отличени още най-добрите български произведения в жанра, излизали през годината, най-добрата непреведена книга, нестандартният победител в класацията за Автор на годината, най-добрите сайт и издателство, призът за фен на годината, заслужаващите отбелязване Сериал и Игра на годината. Всички те бяха избрани от жури, чиито състав може да видите по-долу, но основните пет категории оставяме да се решат от всички вас, нашите читатели.

За да гласувате, трябва да сте от групата на Цитаделата във “Фейсбук”, като е желателно да заявите интерес към наградите, когато направим събитието. Избирате Топ 3 от номинираните и ми го изпращате на лично. За първо място във всеки глас една номинация печели 10 точки, за второ 6 и за трето 4. Победител е този, спечелил най-много точки.

Весело посрещане на Новата година – януари ви чакаме за наградите!

Журито на фентъзи клуб “Цитаделата”, определило номинациите:

Александър Драганов, председател
д-р Искрен Иванов
Васил Мирчев
Петя Иванова
Стефан Куюмджиев

Един коментар за Номинации за годишните награди на Цитаделата за 2018-та година

  • Цитаделата  :

    […] Припомнете си участниците в съревнованието за тазгодишните награди на Цитаделата ТУК! […]

Оставете отговор