Номинации за годишните награди на фентъзи клуб “Цитаделата” за 2015-та година

“Отвъд стената на съня” ще спечели наградата за Книга на годината през 2015-та година. Това ще стане на церемонията по връчването на годишните награди за фентъзи и хорър на “Цитаделата”, като според предварителни очаквания тя ще се проведе на 23-ти януари 2016-та година от 15:00ч в Дом на Културата “Средец”. Досега никога не сме връчвали тази награда по такъв начин, но сега с нея искаме да почетем паметта на големия наш приятел, преводачът и писател Адриан Лазаровски, който посвети живота си на това да запознава българските читатели с творци като Лъвкрафт и Кинг. Работата по съставянето и превода на сборника “Отвъд стената на съня”  за издателство “Ибис” бе може би последният му голям подарък за феновете на жанра и ние искаме да се отплатим с тази наша най-голяма титла, която бих предпочел да можех да му връча лично. Но не е покойник онзи, който лежи във вечността и след безброй епохи погубва и смъртта… Важи и за самият Лъвкрафт, геният от Провидънс, чието творчество продължава да вълнува и тревожи въображението на читателите десетилетия след като той е напуснал света на живите. Не мога да си представя по-заслужени победители от тях двамата – Лъвкрафт и Адриан.
При това положение състезателните категории остават четири, а номинациите в тях са както следва:

АВТОР НА ГОДИНАТА:
Гав Торп /Warhammer/
Давиде Симон Мадзоли /Мидендхил/
Джеймс Дашнър /Лабиринтът/
Джули Кагава /Железните феи и Кръв от рая/
Кристи Голдън /Dark Disciple/
Холи Блек /Магистериум/

ФИЛМ НА ГОДИНАТА

Отмъстителите 2
Джурасик Свят
Терминатор Генисис
Лабиринтът: В обгорените земи
Игрите на глада – Сойка присмехулка част 2
Междузвездни войни – Епизод VІІ: Силата се пробужда

ГЕРОЙ НА ГОДИНАТА
Асурмен /Warhammer 40 000/
Бъмбълбий /Transformers: Robots in Disguise/
Магнус Чейс /Мечът на лятото/
Найтуинг /DC/
Терминатора /Терминатора Генисис/
Томас /Лабиринтът/

ЗЛОДЕЙ НА ГОДИНАТА
Кайло Рен /Епизод VІІ/
Индоминус Рекс /Джурасик Свят/
Ултрон /Отмъстителите 2/
Морати /Warhammer/
Призракът /Judas Ghost/
Суртур /Мечът на лятото/

Ето и по-подробно описание на претендентите.
След като наградата за Книга на годината е решена, голямото литературно състезание се пренася в категорията за Автор на годината. Това е втората най-стара награда на клуба, връчена за пръв път през 2002-ра година, като победител става писателят Реймънд Фийст. Според правилата веднъж спечелил приза, авторът няма право да участва повторно, затова всяка нова година има нов победител. През миналата 2014-та година това бе Сюзан Колинс, спечелила първото място в оспорвана битка със Стивън Кинг и Джеймс Дашнър.

Ето претендентите за наградата тази година:

~ Гав Торп
Британски автор на фентъзи и фантастични романи, най-известен с произведенията си за фантастичните светове на Warhammer и Warhammer 40 000. Сред произведенията му са такива шедьоври като епоса за Малекит, трилогията за Пътя на Елдарите и култовия роман “Angels of Darkness”.Номиниран за излизането на романите му Unforgiven (слагащ точка на историята за Тъмните ангели от планетата Калибан) и Asurmen, поставящ начало на новата поредица Phoenix Lords, посветена на митологичните герои на елдарите от 41-вото хилядолетие.
Творчеството на Торп бе ключово за спечелването на наградата ФЕНИКС за Warhammer през миналата година, а освен нея авторът е получавал номинация в категорията „Международен хит на годината“ през 2010-та за “Path of the Warrior”. Това обаче е първото му участие в категорията за Автор на годината.
Ревю на книгите му за космическата пехота четете ТУК!


~ Давиде Симон Мадзоли
Италиански писател на трилъри и фентъзи романи, най-известен с проекта „Вълшебните земи на Мидендхил”, който включва поредица книги и светлинно увеселително шоу, което може да е начало на нови тематични паркове. Номиниран за излизането на първите му две фентъзи книги, „Мисията на последния пазител” и „Пътят на Акаша” на български.
Това е първото участие в категорията за Давиде Симон Мадзоли, който по-рано тази година даде интервю за сайта. Прочетете го ТУК! Ревю на книгата “Мисията на последния пазител” вижте ТУК!


~ Джеймс Дашнър
Във време, в което мнозина автори се мъчат да имитират успеха на “Игрите на глада” и тяхната силна героиня Катнис, Дашнър реши да рискува и написа момчешката антиутопия “Лабиринтът” (Maze Runner), донесла му световна слава, филмова адаптация и дори публикация в България.
Дашнър е роден на 26-ти ноември 1972-ра година в Остъл, щата Джорджия. Първата си книга, A Door in the Woords, издава през 2003-та година, а сагата “Лабиринтът” започва през 2009-та. Освен нея е автор и на поредицата The 13th Reality.
Дашнър печели номинация в категорията „Автор на годината“ за втора поредна година.

jkagawa
~ Джули Кагава
Американска писателка на фентъзи и фантастични романи, най-известна с поредицата „Железните феи”, която разказва за невъзможната любов на смъртно поне на пръв поглед момиче с принц на мрачните елфи и битката им с нов и неумолим враг, появил се в света на вълшебствата. Номинирана на български за издаването на вампирската й поредица „Кръв от рая”.
Досега е печелела приза за Откритие на годината за Железните феи, но това е първото й участие в категорията за Автор.
Вижте впечатленията ми от последната й книга ТУК!

 

christie golden
~ Кристи Голдън
Кристи Голдън е авторката на култовия вампирски роман “Vampire of the Mists”, дал началото на готическата поредица Ravenloft, на книгите от света на Warcraft „Повелителят на клановете“ и “Arthas – Rise of the Lich King”, а също и на заглавия от галактиките на StarCraft, Star Trek и Star Wars, където е написала три тома от “Fate of the Jedi”, последната голяма сага от Старата Разширена вселена на „Междузвездни войни“.
Номинирана за “The Dark Disciple”, епичен роман за любовта на Куинлан Вос и Асаж Вентрес от времената на Войните на клонираните. Това е първото й участие в категорията за Автор на годината, но вече има спечелена награда ФЕНИКС за “Vampire of the Mists”.
Ревю на Dark Disciple четете ТУК!

 

holly-black
~ Холи Блек
Холи Блек е една от водещите писателки на детско фентъзи днес. Тя е родена в стара Викторианска къща в Ню Джърси. Докато Холи била малка майка и (художничка и създателка на кукли) подхранвала живото и въображение с истории за призраци и феи, които оказали голямо влияние върху бъдещата и писателска кариера.
Холи Блек е автор на поредицата „Хрониките на Спайдъруик“, илюстрирани от Тони ди Терлизи и съавтор на новата поредица „Магистериум“, която пише заедно с Касандра Клеър. Номинирана е за „Медната ръкавица“, като това е първото й участие в категорията за Автор.
Ревю на “Медната ръкавица” четете ТУК!

Може би най-популярната награда на клуба през последните години е тази за Филм на годината. Създадена е през 2007-ма година, като първият победител е „Хари Потър и орденът на феникса“ от Дейвид Йейтс. Следва дълъг период, в който всяка година има победител от нова поредица, докато през 2011-та Хари не печели повторно за заключителната част на Даровете на смъртта. През 2013-та и 2014-та това постижение е повторено от трилогията „Хобит“, която печели с „Пущинакът на Смог“ и „Битката на Петте Армии“.
Ето номинациите за тази година /по ред на излизане/:


~ Отмъстителите 2
Втора част от приключенията на Отмъстителите, непобедимия отбор супергерои от комиксовия свят наMarvel. След победата над Локи в първата част, те се изправят срещу още по-неумолим враг – изкуствения интелект Ултрон, който е готов да унищожи всичко живо на планетата…
„Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон“ е седмият филм от мащабната киновселена на Marvel, който бива номиниран в категорията за Филм на годината. Досега обаче най-добрият резултат на поредицата е трето място, спечелено през 2012-та от първата част на „Отмъстителите“.
Ревю

~ Джурасик Свят
20 години са минали от отварянето на оригиналния „Джурасик Парк” и динозаврите вече са станали банални на посетителите. Затова учените от новия „Джурасик Свят” измислят специална атракция, нов хищник, който внася значително подобрение в гените на вече съществуващия Тиранозавър Рекс. Нещата обаче се объркват, когато новия Индоминус Рекс успява да избяга от клетката си…
Наградата за Филм на годината е създадена след излизането на първите три филма от поредицата „Джурасик Парк“, поради което това е първата номинация за динозавърската серия в категорията.
Ревю


~ Терминатор Генисис
Пети филм от поредицата за Терминатора, киборга асасин, изигран от легендата Арнолд Шварценегер. Войникът Кайл Рийз е изпратен в миналото, за да спаси от сигурна смърт Сара Конър, майка на Джон, лидера на съпротивата във войната на хората с машините в бъдещето. Сара обаче вече е спасена от стар модел Терминатор и сега тримата ще трябва да оцелеят в сблъсъка с противници от друга времева линия – и нов, още по-ужасен враг…
Това е първата номинация на поредицата в категорията, тъй като първите три филма излизат преди създаването й, а четвъртият не взима участие в битката за наградата през 2009-та година.
Ревю


~ Лабиринтът: В обгорените земи
Втора част от поредицата за Лабиринтът, екранизация по едноименните книги на писателя Джеймс Дашнър. Томас и приятелите му са успели да избягат от Лабиринта, но сега се озовават в още по-смъртоносен капан – населяваните от чудовищни зомбита Обгорени земи. В това време корпорацията ЗЛО ги следва по петите…
„Лабиринтът: В обгорените земи“ печели първата номинация за поредицата в категорията.
Ревю

mockingjay part 2
~ Игрите на глада: Сойка Присмехулка част 2
Финалът на блокбъстъровата поредица „Игрите на глада”, адаптация по романите на Сюзан Колинс. Катнис Евърдийн е започнала финалната фаза от Революцията, за да намери приятеля си Пийта с промит мозък. Сега тя ще трябва да спаси и себе си, и него в борбата на двама безмилостни деспоти, претендиращи за званието Президент…
Досега всички филми от поредицата „Игрите на глада“ са печелили номинация в категорията, но най-добрият резултат като класиране е на „Възпламеняване“, който остана втори през 2013-та година.
Ревю


~ Междузвездни войни Епизод VІІ – Силата се пробужда
Ново начало на класическата поредица „Междузвездни войни”, дадено от режисьора Дж. Дж. Абрамс. След края на Дарт Вейдър и Императора, в галактиката се появява нов враг – фанатичния Първи орден и неговия рицар Кайло Рен, майстор на тъмната страна. Люк, Хан и Лея отново ще са нужни на Съпротивата, но този път с тях има и ново поколение герои…
Понеже оригиналните шест филма на Джордж Лукас излизат преди създаването на наградата, това е едва второто участие на звездната сага в категорията след това на пълнометражната анимация “Clone Wars” на Кевин Кинър, която остава на второ място през 2008-ма година.
Ревюто на самия филм четете ТУК!

Една от най-интересните награди е тази за Герой на годината, тъй като в нея един срещу друг често застават образи от литературни и филмови произведения. Тя е създадена през 2007-ма година, когато нейн носител става магьосникът Хари Потър. Подобно на приза за Автор на годината, победителят няма право да участва в бъдещи издания, поради което всяка година има нов победител, като сред шампионите може да прочетете имената на Пърси Джаксън, Батман и Леголас. През миналата година стрелецът Бард от „Хобит – Битката на Петте Армии“ спечели победата пред Лио от „Кръвта на Олимп“ и Капитан Америка.
Ето участниците за тази година:

~ Асурмен (Warhammer 40 000)
Преди падането на елдарската империя Асурмен е бил Илитаин, суетен и самовлюбен мъж, глух за предстоящата гибел на народа си. След раждането на бога на хаоса Слаанеш обаче, той се превръща в Асурмен, най-великият от воините на космическите елфи в 41-вото хилядолетие…
Това е второто участие на елдар от Warhammer 40 000 в категорията след това на Корландрил от “Path of the Warrior”, останал на пето място сред осем номинирани през 2010-та.
Повече за “Асурмен” четете на нашето ревю за него ТУК!


~ Бъмбълбий (Transformers)
След еони служба като верен скаут на великия Оптимус Прайм, храбрия Бъмбълбий става водач на нов отряд Аутоботи, които трябва да спасят човечеството от кораб Десептикони, катастрофирали на земята за да призоват в нашата реалност ужасяващо зло от миналото…
Това е второто участие на трансформър в категорията след като Оптимус Прайм си осигури четвърта позиция през миналата 2014-та година.
Повече за приключенията на Бъмбълбий в новия сериал “Роботи под прикритие” четете ТУК!


~ Магнус Чейс (Мечът на лятото)
Магнус Чейс умира в битка с огнения великан Суртур, за да се прероди в айнхеряр, велик воин от Валхала. Сега обаче той ще има само шест дни, за да спре освобождаването на чудовищния вълк Фенрир и последващия го Залез на боговете, даващ началото на края на света…
Това е поредното участие на герой от митологичната поредица на Рик Риърдън, като досега най-добре са се справили Пърси Джаксън и Джейсън Грейс, спечелили категорията през 2010-та и 2011-та година. Анабет Чейс е трета през 2012-та, а Нико ди Анджело и Лио Валдес завършват на втора позиция съответно през 2013-та и 2014-та година.
Ревю на първото приключение на Магнус, в което той издирва “Мечът на лятото”, четете ТУК!


~ Найтуинг (DC)
Найтуинг е името, което Дик Грейсън приема, след като надраства чиракуването си при Батман като Робин. Сега той помага на Черният рицар в битките с врагове като Пингвина и Жокера, успява да победи Плашилото в неговата игра, но намира свой смъртен враг в лицето на наемника Детстроук, който го тормози във уеб сериала, заснет от фена Дани Шефърд…
Това е поредното участие на супергерой на DC в категорията, като досега най-силният резултат е този на Батман – победа през 2012-та година. Супермен и Флаш записват пети резултати през последните две години.
Приключенията на Найтуинг, разиграни от фен, вижте ТУК!


~ Терминатора (Терминатор: Генисис)
Изпратен някога като убиец, Терминатора на Арнолд Шварценегер се превръща в закрилник на Сара Конър, готов да я защити срещу най-ужасните киборги на програмата „Скайнет”, сред които вече е и собственият й син от бъдещето Джон, превърнат в ужасяващия Т-3000. Но макар и стар, Терминаторът все още не е безполезен…
Това е първото участие на терминатор в категорията.


~ Томас (Лабиринтът)
Беглецът от Лабиринта, който превежда спътниците си през ужасявашите Обгорени земи и се сблъсква със собственото си минало, неразривно свързано със злокобната компания ЗЛО… Сега на Томас му остава само да опита да сложи край на ужасяващите експерименти с него и приятелите му, но дали цената няма да бъде платена от цялото човечество?
За Томас това е първо участие в категорията.

Мрачният двойник на наградата за Герой, призът за Злодей на годината е създаден през 2007-ма година, когато негов носител става изненадващо Ездачът от поредицата „Началото на мрака“. Подобно на конкурса за Герой и тук победителят няма право да участва в бъдещи издания на наградата, а сред имената на шампионите може да прочетете тези на лорд Волдемор, Бейн от „Черният рицар – Възраждане“ и дракона Смог. През миналата година триумфът остана за орка Азог от „Хобит – Битката на Петте Армии“, който завърши пред Себастиян от „Град на небесен огън“ и Октавиан от „Кръвта на Олимп“.
Вижте претендентите за отличието тази година!

~ Индоминус Рекс (Джурасик Свят)
Индоминус Рекс е това, което се получава, когато човек реши, че може да се справи по-добре от майката природа. Страховитият хибрид взима най-доброто от стария тиранозавър, но е по-умен, по-мощен и по-интелигентен. Когато излиза на свобода, „Джурасик Свят” потъва в кръв…
Това е първото участие на динозавър в категорията.

kylo ren knight
~ Кайло Рен (Междузвездни войни)
Кайло Рен е Рицар на Рен – представител на нов орден, който връща тъмната страна в галактиката на „Междузвездни войни”. Той неприкрито се възхищава на стореното от Дарт Вейдър преди поколение и се заклева да довърши делото му, стиснал уникалния си двуръчен светлинен меч.
Досега „Междузвездни войни“ имат три победи в категорията за Злодей на годината – на Дарт Вейдър през 2008-ма, на магьосника Кронал от Разширената вселена през 2009-та и на ситския лорд от Старата република Дарт Малгус през 2011-та. Последните години обаче ситските номинации на Дарт Мул и Дарт Сидиъс отстъпиха в категорията. Може ли Рен да върне звездната сага на върха в тъмната страна?

morathi - queen
~ Морати (Warhammer)
Кралицата на тъмните елфи, превърнала сина си Малекит от герой в злодей и разделила расата си навеки. Когато настъпват Последните времена, Морати охотно приема ролята си на богиня Хекарти и предава както детето си, така и неговият военачалник Малъс Даркблейд, скрита зад маската на жрицата Друсала…
Това е втора поредна номинация за злодей от Warhammer в категорията след това на тъмния елдар Аздрубаел Вект, останал шести през миналата година.
Последната засега книга за злодействата на Морати с ревю ТУК!

surt
~ Суртур (Мечът на лятото)
Най-жестокият от злодеите в скандинавската митология отнема живота на Магнус Чейс и отново застава на пътя му, когато героят се завръща от Валхала. Майстор на меча, който дори Валкириите не могат да удържат, Суртур е готов да изпепели всичките Девет свята от клоните на Световното дърво…
Това е поредно участие на митологичен злодей от творчеството на Рик Риърдън в категорията, като досега най-добре се е представяла богинята Гея – второ място през 2011-та година.


~ Ултрон (Отмъстителите 2)
Виждащ себе си като марионетка, откъснала се от конците, на които е била придържана, Ултрон е съвършеният план на Железния човек Тони Старк, обърнал се срещу него, безмилостен робот и меланхоличен изкуствен интелект, готов да унищожи цялата човешка раса.
Това е поредно участие на суперзлодей от комиксовата вселена на Marvel в категорията, като досега най-успешни са двете участия на Локи – трети през 2012-та и втори през 2013-та година.

~ The Judas Ghost
Това привидение от едноименния филм на ужасите от Саймън Р. Грийн обитава на пръв поглед обикновена детска градина и има способността да изкривява самата реалност, като потапя изпратените да го обуздаят агенти от института „Карнаки” в адска недействителност от кръв и мрак…
Това е първото самостоятелно участие на злодей от творчеството на Саймън Р. Грийн в категорията и първото на хорър персонаж.
Ревю на филма четете ТУК!

 

Освен основните награди, ще се връчат още отличия в следните категории:

~ ФЕНИКС
Награда за фентъзи класика, печелена от утвърдени поредици като историите за Средната земя на Дж.Р.Р. Толкин, „Шанара“ на Тери Брукс, „Сага за войната на разлома“ от Реймънд Фийст или книгите за Dungeons & Dragons. През миналата година победител станаха бордовите игри Warhammer, вдъхновили две споделени вселени, дузини видеоигри и десетки висококачествени книги.
Тази година победителят е още по-популярен и доминираше ревютата за филми и игри, като се появи даже и в категорията за книги, класическа поредица, радваща малки и големи от 80-те години до наши дни. Става дума за историята на гигантски роботи, които водят вечната битка на доброто и злото под прикритие…

~ Международен хит на годината
Награда за непреведена на български език фентъзи книга. През тази година насочваме вниманието си върху финала на мрачна сага за тъмен елф от умиращ свят, чиито път стига своя логичен завършек. Ревюирана е в началото на годината.

~ Игра на годината
Награда за най-добра компютърна или видео игра с фентъзи или фантастична тематика. Победителят е третата част от поредица, която като цяло сме пренебрегвали досега, според повечето фенове незаслужено. Прави впечатление с изключителната си детайлност.

~ Сериал на годината
Награда за телевизионна поредица с фентъзи или фантастична тематика. Победителят е от епична поредица, която не е печелила отличие от клуба чак от първото издание на наградите през 2001-ва година. С българско участие.

~ Български автор и книга на годината
Награда за родни творци. Тази година очакваме победителите да са от тъмната страна на жанра – хоръра. От там се очертава да е победителят и в категорията за издателство…

~ Дама на годината
Специална награда за фентъзи героиня, която ще се присъди на огнено момиче, провело последната си битка на големия екран…

~ А също и традиционните ни отличия за фен, нов фен и сайт на годината…

Журито на фентъзи клуб „Цитаделата“:

Александър Драганов /председател/
д-р Искрен Иванов /заместник-председател/
Александър Горненски
Александър Рохас
Васил Мирчев – младши
Ивета и Милен Станиславови
Петя Иванова
Цветан Николов

3 коментара за Номинации за годишните награди на фентъзи клуб “Цитаделата” за 2015-та година

  • Alexander  :

    Днес на сбирката на клуба от 16.30 в ДК Средец ще отговарям на въпроси за номинациите

  • Iskren  :

    Номинациите, представени в тази много добре структурирана статия отразяват безспорно най-доброто, което жанрът даде тази година. А отличията са напълно заслужени. Нямам търпение за събитието.

  • Alexander  :

    Благодаря, Сид 🙂 Целта е да има богат избор при номинациите, който да отрази по-широк диапазон произведения на жанра.

Оставете отговор