Новата книга на Роулинг – бестселър #1!

troubled blood

Новата книга на Дж.К. Роулинг, написана под псевдонива “Робърт Галбрайт”, оглави класациите по продажби във Великобритания, като продаде над 60 хиляди бройки за първите пет дни от излизането си. Това е най-добрият резултат на поредицата за Корморан Страйк досега и идва на фона на непрестанни атаки срещу авторката от страна на ЛГБТК общността заради позицията й, че между жените и транс джендър жените все пак има разлика. Писателката бе атакувана в социалната мрежа “Туитър”, където към нея се отправиха грозни заплахи и клетви, включително твърдението, че е починала. Читателите обаче реагираха подобаващо и подкрепиха може би най-големият творец от началото на 21 век с висок интерес към новия роман, набеден за трансфобен заради наличието на убиец в рокля, сюжет, познат ни от класики като “Психо” и “Мълчанието на агнетата”.

Междувременно Роулинг получи подкрепа от над 50 знаменитости, подписали открито писмо в нейна подкрепа, в което осъждат “коварния, авторитарен и женомразки тренд” в социалната мрежа. В същото време Еди Редмейн, който първоначално се обяви срещу авторката, се изметна и каза, че макар да подкрепя транс колегите си в Холивуд, намира атаката срещу Роулинг в Интернет за отвратителна. Джоан Роулинг изрази благодарност към хората, които са изразили “солидарност с жените, които се борят за правата си, дори с риск за живота”, а що се отнася до новата си книга обясни, че злодеят в рокля е за жалост вдъхновен от реално съществувалите серийни убийци Джери Брудос и Ръсел Уилямс.

Дебатът за и против авторката на “Хари Потър” стигна и България, като след “Цитаделата” и блог “Мъгълофобия”, сайтът “Хипогриф” също посвети материал за темата с доводи “за” и “против”. Какво казах пред колегите може да прочетете ТУК!

Тагове:  

Оставете отговор