Нобухиро Вацуки

Nobuhiro_watsuki

Нобухиро Вацуки е японски автор на манга, известен най-вече като създателя на Скитника Кеншин – герой, по който има заснети аниме и игрални филми, а и е един от селектираните в голямата игра Jump Force.

Вацуки е роден на 26-ти май 1970-та година в Токио. Като ученик се занимава с кендо, но така и не успява да стане майстор, поради което се отказва от спорта и решава да се съсредоточи върху рисуването и писането. Още в гимназията бива забелязан на наградите в памет на Осаму Тезука, създателя на бялото лъвче Кимба, за своя единична манга история. След като завършва училище Вацуки започва да работи като асистент на манга поредици, а по-късно измисля и свои собствени истории за самураи. Постепенно те прерастват в сагата на Скитника Кеншин, ненадминат мечоносец, който изкупва греховете на миналото си. Тя започва да излиза през 90-те и се превръща в изключителен хит с повече от 70 млн бройки продадени по света. По-късно тя е адаптирана и на аниме, което придобива изключителна популярност, а Вацуки продължава да твори, като измисля историите “Метеоритен удар”, за момче, получило супер сили, както и Gun Blaze West, история за стрелци, която също се превръща в поредица.

KenshinOVA

В началото на второто десетилетие от 21-ви век Вацуки става свидетел как “Скитника Кеншин” бива адаптиран на поредица от игрални филми, той е много доволен от това и очарован от актьора в главната роля, Такеру Сато, който счита за идеален Кеншин.

За съжаление през 2017-та година става ясно, че Вацуки е притежавал на компютъра си клипове с еротично съдържание, в които участват непълнолетни момичета. За това нещо той е принуден да не пише половин година и плаща глоба от 200 000 йени. Все пак обаче успява да се върне на работа и в момента отново се труди по сагата за Скитника Кеншин.

Нобухиро Вацуки е женен за манга авторката Кавору Куросаки, която му помага за третата му поредица Buso Renkin, която е за алхимици, борещи се с хомункули, нещо, звучащо доста сходно с “Железният алхимик”, но все пак само извоювало си награди и признание. Сред влиянията върху творчеството си Вацуки сочи любимия си автор Такеши Обата, както и легендата Осаму Тезука. Известен е с това, че базира персонажите си както на исторически фигури, така и на образи от други произведения. През 2003-та година прави дизайна на петата част от поредицата видео игри Samurai Showdown.

Въпреки срамното петно от историята с видеоклиповете, Вацуки е голям манга автор, чието място е гарантирано в историята заради успеха на “Скитника Кеншин”, една от най-силните поредици за мечоносци, създавана някога.

kenshin hero

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор