Никола Цолов спечели в Монако

niko wins

Българинът Никола Цолов спечели спринтовото състезание във Формула 3 на трасето в Монако, считано за най-трудното и иконично в световния автомобилен спорт. Смятаме, че тази новина е достатъчно голяма, за да я споделим и в нашия сайт 🙂

Никола стартира пръв в надпреварата, след като се класира 12-ти в квалификацията вчера и получи бонус от правилото за обърната стартова решетка за спринта в серията, която е подгряваща за батковците от Формула 1 и Формула 2. Самата гонка беше трудна, с прекъсвания заради катастрофи и разследване на Никола заради карането му зад кола за сигурността, в което обаче той бе оневинен. Интересно е, че българинът не разчиташе на това, че по улиците на Монте Карло изпреварванията са ноторно трудни, а успя да наложи темпо, с което отчая съперниците си Тим Трамниц и Лорънс ван Хопен.

nikola tsolov wins

Никола Цолов е български състезател, който изгря преди няколко години със силни карания в световния картинг, преди да получи подкрепа от Фернандо Алонсо и да спечели титлата в испанската Формула 4. Последва трансфер във Формула 3, където Никола седна в болид на ART с подкрепата на “Алпин”. Последната година и половина обаче бе трудна за него, като резултатите не бяха такива, каквито се очакваше след доминацията във Ф4. Победата в Монако обаче не просто го връща отново в релси, а е и може би най-големият успех в историята на българския автомобилен спорт, нещо, което Никола вероятно е още твърде млад, за да осъзнае. Трасето в Княжеството е уникално и неслучайно най-силният пилот в историята му е Айртон Сена, печелил на него шест старта във Формула 1.

Иначе уикендът в Монако продължава със стартовете от Формула 2, дългата надпревара във Формула 3, която е утре и състезанието от Формула 1. Стискаме палци Никола да кара по-спокоен и освободен след първата си победа и да продължи да ни радва, като му благодарим и за прекрасния подарък, който ни направи с успеха си днес. Браво, лъве!

lion wins

Оставете отговор