Не се предавайте в борбата за свободен Интернет, писа Юлия Реда

save your internet

Евродепутатката Юлия Реда от пиратската партия на Германия, която водеше съпротивата срещу евродирективите, които ограничават свободното споделяне в Интернет, каза, че въпреки приемането им от ЕС, потребителите нямат право да униват, а трябва да останат нащрек при въвеждането им като закони от националните парламенти. Според Реда натискът на улицата е дал резултат и приетите текстове са могли да бъдат по-лоши от сегашните, като подкрепата за тях е намаляла драстично в Европарламента от 62% преди кампанията против тях до 53%, малко над половината. Тя казва, че големите партии в Германия вече са обещали да смекчат директивите на техен терен и можем само да се надяваме това да стане и в България, която е традиционно близка с Федералната република. Като цяло вече има готовност новите евродирективи да бъдат дадени на съд, ако бъдат приложени с цялата си строгост, а Организацията за Трансформативни Произведения например е готова да спори, че любителските произведения (фенфик, фенарт), създадени с некомерсиална цел не нарушават авторски права. В същото време защитниците на новите закони продължават да твърдят, че засегнати ще бъдат само големите комерсиални платформи, които ще плащат права, а потребителите няма да усетят крайния резултат. Жан-Клод Юнкер от Европейската Народна Партия дори е заявил, че според него филми ще могат да се гледат направо качени в YouTube, нещо, думи, които прозвучаха доста странно на специалистите.

Според Юлия Реда е важно да се гласува на предстоящите избори за Европейски парламент, но за съжаление партиите в България като цяло подкрепиха спорните директиви за авторското право, като мнозинството от европредставители на ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха “За” (като Сергей Станишев) или се въздържаха. Светослав Малинов от ДСБ подкрепи директивата и опита да гласува промени за най-спорните текстове, но безуспешно, а и той вече не е кандидат на “Демократична България”. Ангел Джамбазки от ВМРО зае твърда позиция против закона, но Николай Бареков, който влезе заедно с него на предишните избори, се въздържа.

Разбира се, при гласуване за представители на България в Европейския парламент има и други съображения, освен защитата на свободното споделяне в Мрежата. Фентъзи клуб “Цитаделата” само информира за мнението на нашите народни представители и по никакъв начин не призовава за подкрепа и не се ангажира с такава, за която и да е от политическите партии у нас, за тази или други кампании.

Тагове:  

Оставете отговор