Нещото

the-thing-original

Нещото е отвратително извънземно същество, което изпълнява ролята на основен антагонист в едноименния филм на ужасите, направен от Джон Карпентър през 1982-ра година. Макар да може да приема вида на всяко същество, с което е влизало в контакт, когато е провокирано, Нещото мутира по отблъскващ начин, което шокира жертвите му.

Нещото е измислено като антагонист в разказа Who Goes There? на Джон Кембъл. Там не се набляга чак толкова на гнусната му страна, но се споменава, че то подменя всякакви живи същества със свои репликанти, което го прави извънредно опасно за живота на Земята.

Първата екранизация по тази история е от 50-те години, когато Хауърд Хоукс прави филма “Нещото от друг свят”. Там то е пресъздадено като хуманоид, който обаче само привидно напомня на човек, а всъщност е същество на растителна основа, което преследва главните герои – изследователи от арктическа база, подобни на персонажите от разказа на Кембъл.

Втора версия по мотиви от историята се появява във филма на ужасите Horror Express, където създанието напада транссибирския експрес и преминава от човек на човек, като инфилтрира жертвите си с поглед. В този филм от 1972-ра участват легендите на жанра сър Кристофър Лий и Питър Къшинг, чиито герои се борят с чудовището.

Класическата версия на Нещото, която познаваме и обичаме се появява през 1982-ра година във филма на Джон Карпентър. Там група изследователи в арктическа база на САЩ спасява куче от полудял норвежец. За жалост кучето се оказва извънземно, което скоро избива истинските представители на вида, чиято форма е приело и мутира в отблъскващо изчадие, което бива спряно само с огън. За нещастие обаче по това време то вече е започнало да се инфилтрира в състава на учените, които заразява и подменя със свои копия.

Съществото е спокойно, ако не бъде разкрито, но силно агресивно, като абсобрира всяко живо същество, с което влезе в контакт. В случай, че истинската му същност стане ясна, то започва уродливите си трансформации, които стресират и потрисат противниците му. В края на филма съществото събира всичките си разклонения в едно огромно чудовище, което бива победено от изследовател, чиято роля се изпълнява от Кърт Ръсел. За нещастие през 90-те години излиза игра, от която става ясно, че Нещото все пак е оцеляло.

През 2011-та година по кината излезе игрален филм за събитията в базата на норвежеца, от които става ясно, че Нещото е изкопано след сигнал, получен от огромен извънземен кораб, скрит под арктическите ледове. За голямо съжаление в него има замръзнал организъм, който все пак е жив и напада изследователите, подменяйки ги със свои копия, в типичния си погнусяващ стил. Само една жена успява да оцелее, изправяйки се срещу съществото, но не и преди то да създаде псевдо-куче, което побягва към американската база.

Няколко години по-късно излиза филм на име Harbinger Down, който представя подобно създание, извадено по време на риболов. Той напада пътуващите на кораб и започва да ги абсорбира един по един в характерния отвратителен начин. Това същество е направено от фенове на филма от Карпентър, но не е съвсем идентично с Нещото от него. Някои обаче го намират за по-акуратно от това в прелюдието, което обаче е и предразсъдък заради използваните практически ефекти.

В момента в Холивуд се готви нова версия на историята за Нещото, която вероятно ще му позволи да се разгърне в нови шокиращи трансформации. Любимо създание, което е антагонист в поредица от филми, то ще си остане едно от иконичните чудовища в жанра на ужаса.

thing apocalypse

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор