“Нетфликс” пуска сериал за легендата Айртон Сена

gabriel senna

През 2024 година платформата за стрийминг услуги “Нетфликс” ще предложи на потребителите си бразилски игрален сериал, посветен на трикратния световен шампион Айртон Сена, считан за най-великия пилот в историята на Формула 1. Нейният трейлър излезе преди две седмици:

Ролята на пилота, спечелил титлите с “Макларън-Хонда” през 1988, 1990 и 1991 година ще бъде изпълнена от талантливия актьор Габриел Леоне, който вече изигра подобен образ във филма “Ферари” на Майкъл Ман. Там той се превъплъти в аристократичния и красив състезател Алфонсо де Портаго, загинал трагично по време на ужасната надпревара “Миле Миля”. Ролята на Сена, който беше идол на милиони преди да си отиде в старта на пистата Имола през 1994 година, изглежда много подобна, но ще е още по-предизвикателна заради харизмата, която бразилският ас има сред милионите си фенове, останали му верни 30 години след фаталния уикенд, в който го загубихме само ден след смъртта на австриеца Роланд Ратценбергер. Новият сериал неизбежно ще бъде сравнен и с документалния филм от 2010 година, който разтърси феновете и накара зрели мъже да плачат като малки деца при прожекцията си на кинофестивала в Сънданс.

Това е може би най-великият документален филм в света и емоцията от него трудно ще бъде стигната, но лично аз, предвид играта на Леоне като де Портаго, имам вяра, че той ще даде всичко от себе си за ролята на Сена и даже намирам, че участието му във филма “Ферари” е много добра подготовка. Разбира се, надяваме се влиянието на “Нетфликс” да не предизвика промени в историята на великия шампион, които биха били неуместни. Сена освен изключителен пилот беше и филантроп, чието сърце милееше за бедните хора в родната му Бразилия и това е една от причините да бъде толкова обичан.

Междувременно световният шампионат във Формула 1 се завръща на Имола този уикенд. В наши дни шампионатът е много по-безопасен отпреди, не на последно място и заради множеството промени по сигурността, предприети след гибелта на Сена, но при толкова висока скорост спортът няма как да е безопасен, затова пожелаваме на пилотите Бог да ги закриля в този и всеки един от стартовете, в които се включват.

На 1 май 2024 се навършиха 30 години от смъртта на Айртон Сена.

senna legend

Оставете отговор