Нетейам

neteyam majestic

Нетейам (на английски Neteyam, среща се и като Нетеям) е герой от филма “Аватар: Природата на водата”. Той е големият син на Джейк Съли и Нейтири, първородна рожба в семейството си. Интересно е, че той има четири пръста, за разлика от брат си Ло’ак, който е с пет. Причината затова е, че Нетейам напомня повече природата на местния вид На’ви, отколкото тази на хората.

При раждането си Нетейам носи огромна радост на родителите си, които го обучават на всичко, от което има нужда един ловец На’ви, а също и на разузнаване, за да помага на вида от Пандора да се бори с “небесните хора”, а именно вида на идващите като завоеватели човеци. Нетейам е роден атлет и изключително примерен син с дисциплина на войник, поради което се радва на големи симпатии от страна на баща си Джейк Съли. Въпреки това Нетейам има много добро сърце и поради това често се забърква в пакости, забъркани от по-малкия му брат Ло’ак.

neteyam cool

Така например по време на битка с хората Нетейам се включва директно в бойните действия заради дързостта на Ло’ак и дори бива леко ранен. Вместо да обвини брат си обаче, той поема вината върху себе си. Това се повтаря и след завръщането на злия Майлс Куорич като аватар. Тогава семейството му се мести да живее сред племе На’ви, което живее край морето и когато Ло’ак се сдърпва с местните момчета заради това, че се заяждат със сестра му, Нетейам се включва в битката и отново опитва да поеме вината върху себе си, при което бива скастрен от Джейк, че трябва да спре да оправдава Ло’ак за всичките му каши.

За съжаление Нетейам си е Нетейам и не може да не помогне. Той отново тръгва с Ло’ак да спаси приятеля му тулкун (животно, сходно с нашите китове) от сигурна смърт и измъква брат си от лапите на Куорич, само за да влезе в битка за живота на човешкото момче Спайдър на борда на страховития китоловен кораб. В последвалата престрелка Нетейам бива тежко ранен и по-късно почива от раните си.

Смъртта му съкрушава родителите му. Майка му Нейтири е съсипана, баща му Джейк Съли се изпълва с гняв към Ло’ак, който кори за гибелта на Нетейам, макар това по-късно да се променя. Самият Ло’ак бива смазан от станалото, като не е ясно как то ще се отрази на характера му за в бъдеще.

Все пак, когато побеждават китоловния кораб и Куорич, Джейк и Нейтири успяват отново да видят обичния си син във видение за спомените им, създадено от богинята майка Ейва, всъщност колосален извънземен организъм, свързващ всички живи същества на Пандора в едно. Нетейам остава символ на добротата и благородството, както и това какво се случва с тях по време на война, водена от алчност и за ресурси.

young neteyam

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор