Неизживени спомени

needful things bg

Колкото могат да си позволят, нито повече, нито по-малко. Това е девизът на господин Лийланд Гонт, елегантският и светски джентълмен, отворил нов магазин в градчето Касъл Рок в щата Мейн. Забавен и духовит, той очарова посетителите си, като намира за всекиго по нещо, един специален предмет, за който биха дали всичко. Но господин Гонт, основният антагонист в тази смразяваща кръвта книга от Краля на ужаса Стивън Кинг, не иска много пари за стоката си. Все пак не те са валутата, от която се интересува. Достатъчно е да му се плати една дребна сума, но и да се свърши някаква пакост, забавен номер, при това не на особено близък или любим човек.

Какво толкова може да стане?

И така се започва. Малко момче си купува снимка на любим бейзболист и в замяна хвърля кал по прането на истерична жена. Местният пияница се сдобива с лисича опашка и се съгласява да стори нещо, което може да е лошо, но пък опашката наистина е хубава и си заслужава. Болна от артрит жена с тъмно минало се сдобива с амулет, който изцерява болката й. Вярно, после извършва нещо укоримо от морална гледна точка, но все пак не на любимия си шериф Алън, вдовец, който все се кани да посети магазина, но така и не му остава време.

Но господин Гонт идва от платата на Ленг и носи със себе си злото от Ада. Номерата му не са безобидни, а се спускат над града като чудовище и оставят след себе си смърт и разруха. И един достоен мъж, изгубил всичко, е единственият, който ще може да се изправи срещу крадеца на души…

Когато бях малък, обичах да ходя до вилата на покойния ми вуйчо по линия на баба. По една случайност, която няма връзка с ревюто, той се казваше Стефан и до къщата му имаше разкошен кладенец с най-вкусната вода, която съм пил някога. Такава вода, колкото и да пиеш, все оставаш жаден за още.

Така съм и с книгите на Стивън Кинг. Колкото и да прочета, все искам допълнително и така след “Тъмната кула” посегнах към “Неизживени спомени”, като изобщо не съжалявам затова. Този роман показва най-силната страна в творчеството на автора, умението да се гради психологията на изключително живи хора, да се извеждат социалните проблеми на една малка общност и това по естествен път да се преплете с надигащата се черна вълна на свръхестествено зло, като по този начин се въведат сложни морални дилеми, важни за духа не само на нашето съвремие, но на човечеството изобщо. Манията по вещите, дребните компромиси, водещи до големи проблеми, страхът и малодушието, обсесиите и неврозите – все неща, които контролират живота ни и зад които прозира маската на господин Гонт, амбулантният търговец, който, както казва едно дете – защото децата винаги разбират тези неща преди възрастните – изобщо не е човек. Такъв роман обогатява читателя, докосва чувствата му, кара го да се замисли и далеч надхвърля тесните рамки на хорър жанра и неговите цели да ужасява, плаши и погнусява. “Неизживени спомени” е книга за нашите души и не само заслужава да бъде прочетена – вие заслужавате да я прочетете!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор