Национални Фантастични Награди – резултати и реакции

logo-citadelata-red_zpsa385c437
Инициативата “НФН – Национални Фантастични Награди”, която се проведе за втора поредна година, приключи и победителите бяха ясни след 82 гласували във втория и решителен тур. Любомир Николов – Нарви спечели първото място в категорията за Любим писател, като авторът на фантастични романи и книги-игри успя да изпревари с малка преднина Агоп Мелконян и Николай Теллалов. Сред останалите победители, пълният списък с които може да видите ТУК,  бяха “Ной” на Коен Ливингстън за книга-игра, “Последният еднорог” на Питър Бийгъл за любим превод и “Зелени разкази /ама наистина/” за любима книга. От екипа на “Цитаделата” честитим резултатите на всички печеливши и пожелаваме успех на онези от тях, които ще се състезават за наградата “Еврокон”.
В същото време, ние не можем да пропуснем и фактът, че тази година инициативата събра още повече негативни реакции спрямо миналата, когато ние се оттеглихме. Сред критиците бяха автори като Елена Павлова, Сибин Майналовски и Бранимир Събев, а най-много забележки направи издателят Явор Цанев, отговорен за създаването на култовата колекция за българска фантастика “Дракус”. В публикация на блога на издателството Явор нарече наградите нелегитимни, като отбелязва, че “хората зад тях НЕ представляват необходимото мнозинство, за да имат правото да ги организират, а стана болезнено ясно, че нямат и желание да го правят в нормален вид, какъвто фантастичните общности в страната заслужават. Разбирам ентусиазма и желанието, но няма как да проявя разбиране към поредицата недомислени, променяни в движение правила”. Явор казва, че все още подкрепя наградите като идея, “но не в този и изроден, вреден и абсурден вид. Когато наричаш нещо „национално“ е необходимо да подходиш сериозно, уважително, да се допиташ, където имаш пропуски в знанията си.” Най-сериозната критика е, че НФН “разединяват, обиждат, изкривяват резултати и се готвят да представят неверни данни извън страната”. Цитирано е и отсъствието на “Цитаделата” от инициативата, което аз обявих още преди началото на процеса.
Мнението ми е, че в момента фендъмът е сериозно разединен. Както винаги проблемът е, че вероятно всички имат добри намерения, но представата им за това кое е добро за фантастиката и кое не, дълбоко се разминават, а понякога има отъждествяване и с добруването на самите тях. Това, което Явор казва – че “очевидно стана желанието на някои хора да са един вид „законодатели“ и „водещи“ в областта на фантастичното” по същество е вярно. То не е проблем само за България, видя се дълбокото разделение и по случая с Лъвкрафт на Световните фентъзи награди, и на скандалите с “Хюго”, че даже и на Оскарите. За мен става явно желанието на част от хората в интелектуалните среди като цяло и фантастичните в частност да определят стойностното в жанра не по качество, а по идеология. Единственото изненадващо е, че конфликтът толкова бързо се пренесе и у нас, тъй като обикновено България става част от световните процеси с няколко години забавяне. В чисто процедурен план, за мен е неприемливо в едно гласуване, което цели да е демократично, да няма тайна на вота, да се ограничават участниците по същество до активисти с блогове и регистрации във форуми, които от години са отмряла форма на виртуално общуване за сметка на социални мрежи като Facebook и Twitter, които по мои, признавам тази година повърхностни впечатления, остават недостатъчно представени. В личен план за мен остава съмнението, че след според мен успешното провеждане на първоначалната инициатива в SciFi.BG преди две години, се взеха промени, които да направят невъзможно повтарянето на успеха ни в три категории. Напълно излишно, между другото, тъй като поради спецификите на личния си вкус аз доста профилирах “Цитаделата” в последно време и ние едва ли имаме чак такава широка популярност както тогава.
В заключение бих искал да добавя, че за мен е химера и абсурд обединяването на различни фантастични общности с различни представи за това какво представлява и трябва да представлява жанра, в едно. Това е едно излишно окрупняване. Убеден съм, че всеки сайт и всяка общност имат какво да представят на читателите, когато действат автономно и запазват своята уникалност, а не когато са подлагани на уравниловка, за да отговарят на предварително зададени ценности – било то и титуловани като човешки. Нека всеки прави каквито награди намери за добре, без да ангажира останалите с легитимацията им. От личен опит с нашите инициативи казвам, че тя се трупа с изминаването на годините. Що се отнася до наградата “Еврокон”, за всеки победител е радостно да я спечели и неприятно когато му я отнемат по устав /отново говоря от личен опит/, но не смятам, че тя е алфата и омегата за един писател или издател, та да се полагат чак такива свръхусилия за спечелването й.
Накрая, “Цитаделата” напредва с организацията на своите награди, които не ангажират никой друг освен нас и нашите читатели, но все пак радват хората. Имаме известна представа за това кои ще се борят за наградите Книга, Филм, Автор, Герой и Злодей на годината, макар естествено да остават много месеци до обявяването на номинациите ни. Месеци, в които заедно ще следим това, което ни се струва като най-интересно и любопитно от световете на фентъзито, фантастиката и хоръра.

Тагове:  ,

14 коментара за Национални Фантастични Награди – резултати и реакции

 • Alexander  :

  Публикувам отговора на Калин Ненов от “Човешката библиотека”:

  Сашо, благодаря за разгласата и изясняването на твоята собствена позиция.

  Ако думата „човешки“ е камък в градината на Човешката библиотека, държа да отбележа, че такъв критерий в НФН няма, нито е имало някога. Въобще, никъде в правилата за номиниране или гласуване не става дума за ценности. Ценностите са индивидуален избор и е логично да ги оставим на индивидуалната преценка на участниците.

  Що се отнася до типовете регистрации, които се приемаха, сглобих един примерен списък тук: http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=23261#p23261. Виж колко вида социални мрежи признавахме тази година. (Признаваме и други – просто тези са, които подадоха участниците при регистрацията си.)

  Проблемът, на който не мога да съзра никакво общоприемливо решение в момента, е как България да излъчва номинациите си за Еврокон. Така че ВСИЧКИ да ги намират за справедливи. Най-голямото мислене и обсъждане – ако изобщо на някого му е останало желание за обсъждане, след всички нападки и грубиянщини :((( – сякаш се очертава там…

  Успех с Цитаделските награди! Желая ви (и на всички други организатори) повече участници с умение за съпричастност и поставяне на мястото на отсрещния.

 • Кал  :

  Уф, изтървал съм най-важното: НАИСТИНА съжалявам, ако смяташ, че промените в правилата през 2015-а бяха насочени против Цитаделата. 🙁 Заради лятото и преумората ми става все по-трудно да пиша, затова това бих предпочел да си го говорим на живо някой път. Но с две думи: не бяха против вас, нито против която и да е общност. Никога не съм участвал в такива „подмоли“. 🙁

  И всяка година правим всичко по силите си да разширим обхвата на признаваните регистрации. Догодина мислим за нови „разширения“ – включая към фенове, които нямат никакво присъствие онлайн…

 • Alexander  :

  “Проблемът, на който не мога да съзра никакво общоприемливо решение в момента, е как България да излъчва номинациите си за Еврокон”. Аз лично не разбирам фиксацията в тази награда. Според мен просто и безболезнено решение е НФН да приемат име на своите награди – както ние например полека-лека вървим от “Годишни награди на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър” към просто “Награди на Цитаделата” /макар клубът да е национален от гледна точка на това, че има фенове от цялата страна/ – а оттам-нататък клуб “Иван Ефремов” могат да дадат легитимация на целия процес като, ако се не лъжа най-стара общност. Няма как всички да са доволни, но просто някакси самото име НФН е твърде ангажиращо отделните общности, а в момента не смятам, че процесът към окрупняване и интеграция работи на каквото и да е ниво – от българския фендъм до Европейския съюз. Малко скандално ще е да перефразирам Найджъл Фарадж, но бих казал – нека сме приятели, колеги заедно, но да се отървем от една обща инициатива, която само ни разединява. Що се отнася до критиките на Явор и Елена, според мен те имат право на своето мнение, че по някакъв начин са ощетени от правата такива, каквито са сега – относно например допускането кое е книга, правото да не участваш в дадена номинация и т.н. Както и при мен остана едно такова чувство относно правата за гласуване – сам може да прецениш, че един сайт, който пуска новини за поредици като “Трансформърс” и “Костенурките Нинджа” вероятно има много фенове, които не са блогъри или рецензенти и това, че те не могат да ни подкрепят нас ни удря директно. Поради което аз и не виждах смисъл да участвам. Това са само мои препоръки, вие си преценявате какво да правите, но понеже опитът на НФН е за инклузивност, за разлика от “Цитаделата”, където ние никога не сме криели, че организираме правилата в по-затворен кръг, то тогава може да ги разгледате – моите, на Явор, на Елена и т.н.

 • Кал  :

  Разбирам доводите ти. За някои има нужда да поговорим по-надълго, отколкото ми позволяват силите в момента, така че сега само ще питам:

  1. Ако все пак приемем, че е добре България да изпраща номинации за Еврокон: имаш ли предложение по какъв начин да бъдат избирани те?

  2. Имаш ли предложение как да прекръстим Националните фантастични награди? (Така че да отразяват разноликия състав на организиращите ги общности и отвореността им към нови участници, за която съм писал тук: http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=23423#p23423.)

  На мен „Наградите на Фентъзи ЛАРП Център, Човешката библиотека, knigi-igri.bg, ИКФЕП „Иван Ефремов“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, SciFi.bg, ShadowDance, „През 9 земи“, българските ЛАРП общности, Сборище на трубадури, клуб „Терра Фантазия“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, организаторите на „Златен кан“, клуб „Светлини сред сенките“ и клуб „Уибробия“ не ми звучи естетично. 😀

  • Alexander  :

   Извинявай, бях видял само един от коментарите.
   1. Ако трябва да съм честен, нямам претенции за наградата “Еврокон”. Вариант би било при толкова много номинации да се изпращат кандидатури от отделни общности с уловка – никой да няма право да праща себе си 😀 така ест пак ще има проблеми – ти на мен, аз на теб… но може би е по-добре. Разбира се, може да се каже, че като най-стар клуб “Иван Ефремов” трябва да изпраща и той би могъл да даде легитимация победителите в НФН да ходят на Еврокон.
   2. А НФН – ами виж сега, аз пак нямам и по този въпрос чак такива претенции, тъй като има една Световна фентъзи награда, която нито е фентъзи, нито е световна, а откакто махнаха статуетката на Лъвкрафт, за мен няма и награда 😀 Но иначе мисля, че за име може да ви помогне Сашо Карапанчев – име на класическо фантастично произведение – може би нещо от Светослав Минков?
   Накрая бих искал да кажа, че на мен НАИСТИНА не ми се воюва с други общности. Разбирам възраженията на Сиби, на Бранко, на Явор и на Елена и в някаква степен ги подкрепям предвид личните си преживявания около номинациите за Еврокона, а и защото са ми приятели, duh 😀 В същото време говоря спокойно с теб, добро отношения имам към Пепи, към Дилян, към Кристиана. За ШД не мога да си изкривя езика/пръстите :P… но правят много добър сайт в момента.
   Но и НАИСТИНА не ми се участва. Ако колегите от Лазарус и Дракус кажат да правим общи награди, надали ще се навия. На мен ми харесва да си имаме в “Цитаделата” едни награди и който иска да прави други, сам или в коалиция, късмет и успехи. Лично за мен по-голям календар с награди е най-доброто, което може да има от гледна точка на това, че стават някакви събития. Казах и на ГоА-та, че според мен се получи добре, когато “Ледената цитадела” спечели три различни награди – нашата, вашата, на книгите-игри отделно. Според мен изглежда по-яко, когато си направил такъв слалом.

   • Кал  :

    Разбирам те и по двете „НАИСТИНА“ точки. НФН нямат за цел да обсебват пространството на българските награди за фантастика – нека има още и още награди, за да има още и още поводи за празнуване и радостни хора. Целта на НФН е различните фантастични общности да се опознават помежду си – читатели с ларпъри с геймъри с отаку с… (Ако, разбира се, го искат. 🙂 )

    Благодаря за идеите, ще ги споделя със съратниците. По първата обаче не разбрах: след като общностите изпратят кандидатурите си (изключващи тях самите), как се избира коя да стане бг номинация за Еврокон?

    А дваж повече благодаря за добронамереното отношение и благия тон на разговора ни. Напоследък се бях поотчаял, че са възможни. 🙁

    • Alexander  :

     може би всяка организация да изпрати номинацията на една категория – нещо такова виждах. Но подчертавам, че това е съвет отстрани и нямам представа как биха се разпределили и дали такова решение е възможно.
     А за добронамереното отношение – 🙂 Все пак и аз съм организирал награди и съм минавал през подобни етапи

    • Кал  :

     Идеята е интересна, заслужава си мисленето.

     Двата казуса, които ми хрумват на прима виста, са:

     1. Какво правим, когато активните общности (дай Боже!) станат повече от 14, колкото са Евроконските категории? (Те и сега са повече от 14… а колко от тях са активни е друг въпрос. 😉 )

     2. Как даваме глас („представителство“) на феновете, които не се считат за част от никоя общност? Например от Goodreads тая година се регистрираха да гласуват 30+ души, чиито имена никога не съм срещал из традиционните фендъми…

 • Кал  :

  П.П. А това, което ти наричаш „окрупняване“, аз виждам като „оцеляване“. Бях набелязал проблема за „социалната невидимост“ още като си говорихме 2014-а:

  http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=22997#p22997

 • Alexander  :

  Виж сега, със среден тираж на книга от 500 бройки, по данни на НСИ /за българска цифрата е 300/, не може да има кой знае каква видимост на общността и според мен дори да се обединят всичките сайтове, клубове и групи, в новините можем да влезнем само ако някой убие някого другиго – така работят медиите у нас. Иначе има стабилна омерта, която позволява само на определени писатели да пробият, или по линия връзки, или по линия, че става някакъв куриоз, което е по-симпатичното, както е с Конрад или Краси Зуркова. Като цяло обаче аз не виждам някакъв особен проблем с това – аз лично за “Цитаделата” съм доволен от феновете, които имаме и повече не ми трябва. Отдавна нямам мераци за нещо повече от това да споделям нещата, които са ми интересни – ако се намери и някой друг, супер. Що се отнася до наградите ни, ние ги правим основно за купон. Знам, че хората, които ги получават се радват. Това ми стига.

 • Светльо Александров  :

  Гледам наградите…

  След като миналата година ме лишихте от дебютна награда по абсолютно нелегитимен начин, тази година сте дали три награди за дебют на кого ли не.

  Калине, съвсем сериозно – вредни сте за фантастика в България!

  • Кал  :

   Светльо, моля да престанеш с клеветите:

   http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=23459#p23459

   🙁

   Вземи пример от Сашо – като културно и добронамерено отношение. Няма нужда да тровим Цитаделата с порядките от ФБ.

 • Alexander  :

  Една тема за размисъл към всички – най-голяма посещаемост миналия месец имаме, когато пуснахме тази новина. Т.е. българският фендъм не се занимава с новините от проявленията на фантастичното у нас и по света, премиерите и ревюта на книги, новините около филми, а най-вече да има някакъв скандалец около дадена процедура.
  Наистина ли сме такива и ако да, за какво изобщо правим всичко?

  • Кал  :

   +1

   Или + 🙁 🙁 🙁

   И омаломощено мълчание…

Оставете отговор