Наследството на Армадата

armada legacy

Майсторът на криминалния трилър Скот Мариани продължава серията за Бен Хоуп, някогашният студент по теология и ветеран от британските специални части, като този път го изправя срещу кърваво наследство, надигнало се от морското дъно.

Преди векове Испания решила да завладее Англия. Убедени в своята непобедима Армада, испанците очаквали лесна победа, но били надхитрени и победени от британските пирати, а могъщите им кораби потънали на морското дъно. Днес обаче безценното съкровище, което един от тях е носил, най-после бива измъкнато от дълбините, а неговият откривател вече планира филма затова. Според него, много митове за миналото ще бъдат разбити от откритието му. Ала плановете се объркват, когато човекът бива отвлечен от мистериозни похитители, а скоро след това се появява и трупа му, с отсечени ръце. Бен Хоуп, ветеранът от спец частите, разгадал зловещата Конспирация “Моцарт”, тръгва по петите на загадъчните нападатели, тъй като любимата му Брук е присъствала на гала вечерта за Наследството на Армадата и е била отвлечена, а тялото й още го няма. Хоуп не подозира, че ще се изправи срещу могъщ злодей от Латинска Америка, отровител и наркобарон, който вижда в  Брук шанс да върне изгубената си любов, а в Наследството на Армада – начин, да стане един от най-богатите и могъщи хора на света…

С тази книга Скот Мариани за пореден път се утвърждава като един от най-добрите автори на екшън трилъри днес, според мен дори по-добър от считаните за крале на жанра Джеймс Ролинс и Матю Райли. Историята е интригуваща и направена така, че да звучи достоверно, действието е задъхано, а описанията вкарват в главата на читателя картина като на филм. Хоуп е както винаги страхотен герой, но за мен звездата на книгата бе злодея Рамон Серато, може би най-харизматичният антагонист, който Мариани е създавал.

Препоръчвам за всички любители на задъханата криминална литература!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор