Напрежение в лъвските фендъми

lion controversy

Напрежението между феновете на “Цар Лъв” и “Кимба, бялото лъвче”, което съществува още от излизането на оригиналната анимация през 1994-та година за съжаление в последно време се засилва . В Цитаделата вече сме писали за скандала около твърденията, че създателите на “Цар Лъв” са взаимствали историята си от старото аниме “Кимба, бялото лъвче”, познато и на българските зрители още от времената на комунизма. Макар “Дисни” категорично да отричат твърденията, а компанията на аниматора Осаму Тезука да възприема “Цар Лъв” като произведение, отделно от “Кимба”, през 90-те години известни аниме творци пишат писмо, в което молят американците са извинение. Молбите им не само не са чути, но и компанията опитва да блокира по-нататъшно разпространение на нови филми за Кимба в Америка.

claw and scar

През последната година и половина, с излизането на римейка, скандалът пак се разгоря, но този път фендъмът на “Цар Лъв” реши от отбрана да премине в атака. Потребителят YMS (Your Movie Sucks – буквално “филмът ти не става”) направи серия от видеа, дълги няколко часа, в които твърди, че всякакви прилики между “Кимба, бялото лъвче” и “Цар Лъв” са случайни, като се аргументира, че сходни сцени има и в италианските сериали на Орландо Коради – странен довод, като се има предвид, че неговото “Симба – Цар Лъв” още от заглавието си подсказва откъде се е “вдъхновило”. YMS и симпатизантите му също извадиха силната карта в нашето абсурдно време, а именно, че шоуто “Кимба” е расистко, тъй като главният лъв в историята е бял. YMS и хората му, сред които е и потребителят Девлин Максуел, променят данни в онлайн енциклопедии с отворен код, така че да изличат всякакви данни за скандала, като в същото време постоянно нападат и плюят по “Кимба”. Сред най-грозните постъпки са заплахи към Али Кет, която е сред първите, представили с клипове в Интернет странните прилики между филма на “Дисни” и анимето на Тезука. Феновете на “Кимба” се мъчат да се отбраняват и за жалост се радикализират в отрицанието си към “Цар Лъв”, като обаче извадиха силен аргумент – потребителят Джулиан Акерман извади цитат от библиотеката на американския Конгрес, в който официално пише, че има съмнения затова, че “Дисни” са взаимствали историята си от продукцията на Тезука. Други фенове като Алис Фенинг, Франческа Гарод и Марта Арчечи се мъчат да оправят информацията в онлайн енциклопедиите, но срещат неразбиране от администрацията, което води до подозренията, че много от уж независимите сайтове са на издръжка при “Дисни”. Има, разбира се и видеа, оборващи тезите на YMS, включително от водещия фен на Кимба в света, Макс Тертулиано.

who created me

Всичко това прави крайно натоварващо да харесваш и двете произведения, какъвто е случаят с мен или Бъд Ламбът, друг от феновете на “Кимба”, който поддържа канал за него в YouTube. В Цитаделата уважаваме и двете произведения, като сме наясно затова, че “Цар Лъв” е различен като история, но не пренебрегваме видимите прилики с отделни пейзажи и сцени от “Кимба, бялото лъвче”, които надали са случайни. Затова наградихме и двете истории с наградата “Феникс” през миналата година, която спечелиха заедно. Читателите ни пък дават разнопосочни сигнали – през тази година в Дуелите участваха и двамата персонажи. като Симба победи Кимба убедително, но не и преди бялото лъвче да се справи с Кайон и Кову, поддържащи, но важни персонажи от вселената на “Дисни”.

daneel rafiki

Изходът очевидно е в официално извинение на “Дисни”, което трябва да бъде прието от наследниците на Тезука и най-добре да се направи анимация, в която двамата герои са приятели. Само това може ефективно да преодолее враждата и да изчисти спорните моменти от историята. За момента обаче от “Дисни” не само, че няма воля за подобно нещо, но според запознати продължава и натискът нови произведения за Кимба да няма и затова последното такова е аниме филм от 2010-та с доста различна интерпретация от оригинала. Надяваме се, без особени надежди, това да се промени за в бъдеще.

Колажи: Интернет

Оставете отговор