Наполеон

Napoleon1

Наполеон е основният антагонист в книгата “Фермата на животните” от писателя Джордж Оруел. Той е шопар и става диктатор на земеделско стопанство. Оруел се е вдъхновил за образа му от реално съществувалия съветски диктатор Йосиф Сталин.

Наполеон е едно от прасетата във фермата на мистър Джоунс, където друг шопар, изместен като Майора, успява да убеди животните, че са роби на човека и трябва да се вдигнат на бунт. Когато бунтът успява, прасетата поемат управлението на фермата, тъй като се счита, че са най-интелигентни измежду всички животни. Най-деен измежду тях е Объл, а най-предвидлив – Наполеон. Докато Объл планира как да подобри живота във фермата, Наполеон отглежда няколко кучета тайно от останалите и в ключовия момент ги използва като лична стража, с която прогонва Объл и го обявава за предател. Оттогава насам Наполеон започва да управлява като диктатор.

napoleon

Като диктатор Наполеон забравя всички завети на Майора затова, че животните трябва да равни и издига свинска диктатура, в която прасетата са над останалите, нещо, което обяснява с принципа, че някои животни са по-равни от други. Той започва да търгува с човешките ферми и да влиза в конфликти с тях, като обяснява всяка грешка на управлението си със заговори на Объл, другото прасе, макар то отдавна да е прокудено. Наполеон постоянно намалява дажбите на останалите животни, като угоява само себе си, другите прасета и кучетата пазачи. Ако някое животно откаже да се подчини, то бива обвинено в измяна и сътрудничество с Объл и Джоунс, след което се екзекутира от кучетата. Деградацията на Наполеон е такава, че той накрая започва и да се държи като хората, ходейки на два крака, а другите животни намират човеците и прасетата за неразличими. Това е финалът на оригиналната история на Оруел, като анимационната адаптация от 54-та година все пак дава надежда, че останалите обитатели на фермата все пак се вдигат на бунт и слагат край на диктатурата му.

napoleon deviant art

Илюстрация от Stardust-Legend

Наполеон е един от най-плашещите животински антагонисти в изкуството, въплъщаващ най-лошите човешки черти с първичната липса на елегантност у вида си.

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор