Най-страхотното рали е този уикенд в Монте Карло

Cartel_Rallye_Automobile_Monte-Carlo_1911

Рали “Монте Карло” е една от най-старите и престижни надпревари в историята на автомобилизма, съревнование, в което могат да спечелят само най-добрите. Съчетаващо тесните и трудни пътища по френската Ривиера с блясъка на Княжество Монако, то е емблема за целия спорт.

Ралито е основано през вече много далечната 1911-та година от Автомобилния клуб на Монако, който иска с него да зарадва владетеля на малката страна, принц Албер Първи. Идеята е ралито да започне от различни столици в Европа, като участниците пътуват, докато се съберат в Княжеството. Първоначално освен пилотирането, за победата било важно да се спечелят и точки за това в какъв вид колата пристига до бляскавия град-държава, като първи победител става Анри Ружие.

monte vintage

След Втората Световна Война, която раздира Европа, в ралито става особено важна отборната работа и така тимовете, поддържани от големи фирми, се превръщат във водещи, а Сидни Алард става единственият пилот, печелил с кола, произведена от него. Това се случва през 1952-ра година, а пък 1966-та е лоша за престижа на надпреварата, тъй като десетима участници, все с фаворитите, биват дисквалифицирани и заплашват, че повече няма да участват в това състезание.

Toyota_Monte-Carlo_1999

Рали “Монте Карло” обаче не само остава водещата надпревара от този тип, но през 1973-та става първи кръг от Световния рали шампионат, традиция, която с едно прекъсване между 2009-та и 2011-та година (когато е част от друг шампионат) се спазва и до ден днешен. Най-успешният пилот в исторически план е действащият световен шампион Себастиян Ожие, който го е печелил осем пъти и в петък ще се пусне за девета победа, макар че няма да кара през целия сезон. Съименникът му и сънародник Льоб е втори със седем победи, а при марките най-успешни са “Ланча” с цели 13 първи места.

Ogier_Ingrassia_2009

Рали “Монте Карло” предизвиква пилотите с различните условия, по които се кара, като заради промените в надморската височина пилотите трябва да са готови и за резки температурни промени, като преминаването от сух асфалт на сняг и лед например. Така изборът на гуми се превръща в ключов. Част от ралито е и прословутия етап “Кол дьо Турини”, който в миналото се е карал нощем.

bulgar alpin

Участието в рали “Монте Карло” е връх в кариерата и на най-успешния ни пилот Илия Чубриков, който записва три участия там през 60-те години с “Булгар-Алпин”, произведен у нас автомобил на “Рено”. Това е и звезден миг в историята на автомобилизма у нас.

През 2022-ра година ралито ще е дебют и на новите хибридни автомобили в Световния рали шампионат, като фаворити са утвърдените през последните години отбори на “Тойота”, “Хюндай” и “М-Спорт Форд”. Фаворит за победата разбира се е Ожие, но на такова рали никога не може да се каже нищо със сигурност.

Рали “Монте Карло” започва в петък и приключва в неделя, като на български ще се излъчват директно етапи в събота и неделя от “Макс Спорт 2”. Ако искате да се насладите на изключителни скорости по красивите пътища на Алпите, Вашето рали е точно “Монте Карло”!

Статия на Александър Драганов

2 коментара за Най-страхотното рали е този уикенд в Монте Карло

  • Alexander  :

    Всъщност първото включване е тази вечер от 21ч!

  • Alexander  :

    Исторически резултат на рали “Монте Карло” – легендата Себастиян Льоб с “Форд Пума” спечели 90-та победа в кариерата си с 0,5 секунди пред Себастиян Ожие с “Тойота Газу Рейсинг Ярис”! Великолепна надпревара, останала за историята!

Оставете отговор