Най-смъртоносното състезание на света

TT-races-1_2557631b

Повечето от читателите на сайта по всяка вероятност са запознати с поне част от легендите на Британските острови. Мрачни, завладяващи и кървави, историите за крал Артур, Робин Худ и Кухулин, Хрътката от Ълстър до ден днешен пленяват въображението на мнозина, а страховитите истории за друидите и техните жертвоприношения, както и за тайнствените феи, плашат дори претръпналия към почти всичко съвременен човек. Ние обаче сме свикнали да мислим за тези истории като за далечно и безвъзвратно изгубено минало, а малцина допускат, че подобен епос се случва и до ден днешен на британския остров Ман и пътищата на Ирландия, където смели мъже рискуват живота си в смъртоносна надпревара, за да се покрият с безсмъртна слава и поне малко пари. Днешната ни статия не е за измислена легенда, а за нещо истинско, макар да звучи невероятно.

“Турист Трофи” на остров Ман е серия от ежегодни състезания по мотоциклетизъм, които се провеждат в началото на месец юни. Това е най-старата надпревара на две колела в света – историята й датира от далечната 1907-ма година. Тя също е и най-смъртоносното състезание, което е разрешено и до ден днешен. Над 200 човека са изгубили живота си по зашеметяващо красивото, но коварно трасе, а всяка година средностатистически си заминават трима. Докато пиша тези редове, последният загинал е загиналият преди четири дни Дейли Матисън….

Опасността, разбира се, не е нещо ново за моторните спортове. Може би най-великият пилот в историята на Формула 1, Айртон Сена, загина на трасето в Имола през 1994-та година. Смъртта му даде повод за много подобрение в областта на сигурност, но те, за съжаление, не помогнаха на Джулс Бианки, който катастрофира фатално на японската писта “Сузука” през 2014-та година. Ситуацията на две колела е дори по-опасна, а само през новия век Световният шампионат по мотоциклетизъм помни гибелта на някои от най-големите си таланти като Марко Симончели и Дайджиро Като.

stream_img

Но трасето на остров Ман е нещо различно, дори за калените в кървави надпревари по ирландските шосета състезатели. С дължина от 37 мили, обикалящи планината на острова, трасето зашеметява с красотата си, но всеки завой може да е фатален. Причината в това е естеството на маршрута, който не минава по предварително подготвена и обезопасена писта, а по нормален път. Паднеш ли, няма зони за сигурност, където да се търкулнеш. Чакат те скала, дърво, сграда или стръмен наклон, по който рухваш към гибелта си. В миналото това състезание е било част от Световния шампионат, ала днес надпреварите, които го формират са самостоятелни. Никой не е принуждаван да участва. Всеки го прави на своя глава, с ясното съзнание, че рискува живота си.

imageJQ-6

Като всеки епос и състезанието “Турист Трофи” на остров Ман има своите трагични герои – пилотите от клана Дънлоп. Най-известният му представител е Джоуи Дънлоп, един от най-достойните хора в историята на моторните спортове. Той е вкусвал 26 пъти победата на острова, рекорд, ненадминат и до днес. През 90-те години, Дънлоп пътува в Източна Европа, за да раздава пари и храна на деца, пострадали от войната в Югославия. а също и на румънски сираци, за което получава Орден от Британската Империя. Загива на състезание в Естония, трасе, на който никой не си е отивал от десетилетия… С пет победи е брат му Робърт, който си отива от този свят по време на Норт Уест 200, друго от безумните състезания на Ирландия. Ден по-късно синът му Майкъл печели победа, която е началото на шеметна кариера. Той преследва рекорда на чичо си Джоуи и вече има 18 победи на остров Ман. През миналата година обаче го удари нова трагедия – загина батко му Уилям, също отдал сърцето си на състезанията с мотоциклетизъм…

С агресивен стил на каране и на моменти брутален характер, Майкъл не е така обичан както чичо си, избран в анкета за втория най-голям пилот в историята, след Валентино Роси. Но затова си има причина – в книга шампионът разкри, че е страдал от депресия, нещо, което му е било по-трудно за признаване дори от овладяването на коварния път на острова, зовящ пилотите като сирена с красотата и трудността си.

isle_of_man_tt_coverage

Всяка година, когато настъпи моментът за състезанието на остров Ман, в социалните мрежи и форуми настъпва дискусия. Трябва ли да продължава това състезание? Не е ли време да бъде забранено? За някои цивилизацията ни трябва да е надраснала нуждите от такова гладиаторско зрелище, за други такава забрана би била началото на края за моторните спортове изобщо. Ала най-убедителният аргумент в защита на надпреварата на Острова е друг. Дните на всеки човек на Земята са преброени от самото му раждане, независимо дали ще си отиде млад или ще доживее до дълбока старост. Мотоциклетистите, които отиват на остров Ман, не го правят по принуда, за точките от някакъв шампионат или по желанието на спонсорите. Правят го, защото пилотирането по дяволското трасе ги кара да се чувстват щастливи и живи. Кои сме ние, че да им го забраняваме?

Статия на Александър Драганов

Един коментар за Най-смъртоносното състезание на света

  • Цитаделата  :

    […] след като ви представихме най-култовото състезание на 2 колела, насочваме вниманието ви към най-иконичната […]

Оставете отговор