Наградите за 2022-ра – тиха доминация на Азия

Winners 2022 (1)

Тиха доминация на Азия – така може да се окачествят наградите на Цитаделата за 2022-ра година. Вечерта на самата церемония бе безспорно за Цветина Цолова, която спечели първата си голяма литературна награда с приза за Българска книга на годината, отсъден за “Случаят с Третата сила”. Най-разпознаваем победител за широката публика със сигурност пък е “Аватар: Природата на водата” от Джеймс Камерън, станал Филм на годината. Ала в сянката на тези победи се виждаше доминацията на азиатските кандидати, спечелили над половината гласувания за наградите.

club meeting

Но по реда на нещата. Дом на Културата “Средец” този път се бяха постарали извънредно за нас и ни осигуриха само кресла, на които гостите да седнат за церемонията, карайки ни да се чувстваме като истински ВИП-ове. Аз реших да добавя малко разкош с награди от личния си библиотечен фонд, а този път бях и водещ на събитието, за пръв път от 2018-та година. Дойдоха и достатъчно хора, че да се почувства атмосферата на празник, а събитието ни да стане най-успешното за клуба от началото на пандемията досега.

vasko devil

Първият приз, който връчихме бе за Игра на годината. Беше ясно, че това ще е Elden Ring, но доминацията й бе впечатляваща. Васил Мирчев-младши обясни успеха й по простичък начин: “Това е игра като от едно време. Купуваш и играеш. Не се налага да плащаш нищо допълнително”. Рефренът “като от едно време” не се отнасяше само за този победител, но показа етиката на японските разработчици зад играта. Така работят в Страната на изгряващото слънце – без пинизи.

После дойде моментът да обявим нашия Фен на годината. Това е Емануел Добрев от Пловдив, най-активният потребител на групата ни във “Фейсбук”. За съжаление Емо нямаше възможност да присъства лично, но ни писа:

За мен е чест да съм част от този невероятен клуб. Благодаря на всеки един от вас които е гласувам аз да съм фен на годината, оценявам го. И нека клуба да расте все така стремглаво нагоре!

az georgi

Продължихме с приза за Аниме на годината, спечелен безапелационно от появилата се и по кината у нас класика Dragon Ball. Този приз, както и отличието за Сайт на годината бяха прибрани от Георги Гинев, представител на “Отаку България“. Той разказа за начина на работа в тази Интернет страница, стремяща се да популяризира японската анимация у нас.

az sid

Последва категорията за Сериал на годината. Въпреки очакванията за оспорвано гласуване, такова в не се състоя и “Игра на калмари” (Squid Game) помете опозицията, за да спечели най-убедителната титла измежду всички категории на наградите. По-добър от всеки холивудски екшън, отсече доц. д-р Искрен Иванов, който получи наградата му като негов рецензент за Цитаделата.

az dimo

Първият сегмент награди приключи с приза за Издателство на годината, отишъл при легендарното издателство “Плеяда“. Лично легендарният художник Димитър Стоянов – Димо дойде да получи приза, като нашият въпрос към него бе простичък – как поддържа високо качество на издаваните книги вече 30 години. “С работа”, отговори той и ни предаде поздрави от страхотната редакторка и преводач Весела Прошкова, която не успя да присъства заради наскоро изкаран ковид, но духом бе с нас.

След кратка игра с публиката продължихме към втората част от наградите – тази за литературни категории. The House at Phantom Park стана Международен хит на годината, печелейки трета награда за автора си Греъм Мастертън от наградите ни, след негови успехи през 2016-та и 2019-та. Законодателят на хорър жанра у нас Бранимир Събев взе наградата за Мастертън и разказа повече за творчеството му пред феновете.

az marti

Наградата ни за Преводач на годината остана за Мартина Андреева заради всеотдайния й труд по различни анимета, които благодарение на нея достигат до нашенските зрители на родния им език. Мартина призна, че се надява да се насочи и към преводите на книги, но не смята да забравя и за аниметата.

Автор на годината стана японската мангака Хирому Аракава, добре известна на феновете с класическата поредица “Железният алхимик”. Нейният върл почитател Милен Станиславов излезе да приеме приза й, като разказа по трогателен начин за спомените си от това как е станал фен на братята Елрик и невероятните им приключения.

az sid2

За Български автор на годината, независимо, че не твори в жанра, бе обявен доц. д-р Искрен Иванов. Освен, че помага всеотдайно на сайта и клуба, той успя да издаде политологичния си труд Pandemics Among Nations на английски език и именно това наклони везните в негова полза. Искрен прие развълнуван наградата и разказа колко изненадан е бил, когато е получил покана от вековното издателство “Де Грюйтер”, за да напише книга за тях.

Когато представях номинираните в категорията за Книга на годината, подчертах, че всеки от тях заслужава приза, тъй като е бил добре издаден. Това обаче не означава, че наградата бе оспорвана – напротив, победителят “Скандинавски легенди” с илюстрации от Сантен бе избран категорично. Марин Канушев от издателство “Миранда” излезе да приеме наградата, разкри подробности от това как прави подбора на книгите си, каза, че според него хората имат нужда от нещо красиво в напрегнатото ежедневие и това е причината за успеха на заглавията му. Той обеща и нов хит през 2023-та: “Вълшебни китайски приказки” с илюстрации от Серджо Ридзато. Ще чакаме!

az tsvety

После настъпи най-светлият миг на наградите. Обявяването на Българската книга на годината. Честно да си кажем, миналата година не обърнахме кой знае колко време на ставащото у нас и не знаехме изобщо дали ще има тази награда, но в края на годината се появи заглавие, което заслужи успеха. Това е “Случаят с Третата сила” на Цветина Цолова, а щастливата авторка дойде да получи първата си голяма литературна награда именно от нас, в присъствието на роднини и приятели, дошли заедно с феновете на Цитаделата. Цвети разказа много за работата си по книжката, защото е избрала да развие историята й именно като фентъзи, а не като хорър, а също изрази и удивление от това, че хората харесват най-много проклетия герой в книгата, а нейният любимец мразят. Рискове на професията.

Така приключи и вторият сегмент от наградите, което означаваше, че следва още една игра с публиката. Когато мина, приключихме към последната група награди. Първата от тях, за Злодей на годината, бе спечелена от лъва-човекоядец, антагонист във филма “Звярът” с Идрис Елба. Наградата му бе приета от Бранимир Събев, който разкри, че заради този филм е преоткрил и любимия си хорър с лъвове от детството, а именно “Призракът и Мракът”. Аз пък му напомних, че 2019-та той е бил от най-разстроените заради серията победи на “Цар Лъв”, но сега вече е дошъл в отбора – по-добре късно, отколкото никога!

Наградата за Герой на годината, бе спечелена от Рю Сузаку, асът от класическото аниме F-Zero: The Legend of Falcon, получило нова популярност в последните години. Аз прибрах трофея му, който той заслужи заради всеотдайната си любов, позволила му да спаси любимата си, превърната от злодея на историята в смъртоносната и опасна Мис Килър.

az bran pak

Преди самия край на наградите разкрихме и носителя на отличието “Феникс” за Класика в жанра, а именно “Челюсти“, страховития роман на Питър Бенчли, вдъхновил великия филм, дело на Стивън Спилбърг. Отново Бранко бе човекът, взел грамотата, като той разказа повече и за последния, окончателен превод на книгата, дело на легендата Адриан Лазаровски, трагично загинал през 2015-та година.

Накрая стигнахме и до големият финал, а именно категорията за Филм на годината. Тя неизбежно бе спечелена от “Аватар: Природата на водата“, най-новият хит на големия Джеймс Камерън, невероятен епос, направен с най-новите технологии и ефекти, но носещ и духа на любимите ни приказки от едно време, без нито една от негативните тенденции, засегнали Холивуд през последните години. Петя Иванова, взела наградата на филма като негов рецензент в Цитаделата, се пошегува, че я приема от името на Камерън.

az petya

Така приключиха наградите за 2022-ра, последвани от ходене до пицария с много хапване, пийване и настроение. С класата си Камерън и Спилбърг спасиха честта на Холивуд в тазгодишното раздаване на отличията ни, Цветина Цолова напомни за потенциала на българското фентъзи, а “Миранда” и “Плеяда” за непреходната стойност на вечните книги. Като цяло обаче за втора поредна година азиатските произведения доминираха – от мощната игра Elden Ring и хитовия сериал Squid Game, през различните класически анимета като F-Zero, Dragon Ball и “Железният алхимик”, та до хората, вдъхновени от тази култура у нас, преводачи като Мартина, автори на сайтове като “Отаку България”, дори учени като Искрен. Дали древният континент ще продължи да има надмощие в наградите през новото десетилетие ще разберем тепърва, а сега може да приключим статията с усещане за добре свършена работа.

club smile

Александър Драганов,
председател на фентъзи клуб “Цитаделата”

СНИМКИ: Милен Колев

РЕЗУЛТАТИ:

Герой на годината

герой

hero of the year results

Злодей на годината

злодей

villain of the year - results

Аниме на годината

╨░╨╜╨╕╨╝╨╡

anime of the year results

Игра на годината
игра

game of the year results

Международен хит на годината

международенхит

2022 inter results

Автор на годината

автор

2022 author results

Книга на годината

╨║╨╜╨╕╨│╨░

book 2022 results

Сериал на годината

сериал

2022 series results

Филм на годината

филм

2022 movie results

Феникс – Класика в жанра

феникс

Фен на годината

фен

Сайт на годината

сайт

Издателство на годината

Pleiad

Преводач на годината

преводач

Български автор на годината

бгавтор

Българска книга на годината

╨▒╨│╨║╨╜╨╕╨│╨░

Оставете отговор