Мъглата

 

Mist New Edition

 

Летните бури са известни на всеки като нещо доста свирепо, което обаче отминава сравнително бързо и е бързо сменено от ясно слънце и характерната за най-топлия от годишните времена сезон жега.

Но в смразяващата повест на Стивън Кинг “Мъглата” бурята е само началото на поредица от събития, които ще променят живота в западен Мейн, а вероятно и в целия свят, завинаги.
Дейвид е художник, който живее със съпругата си Стеф и малкия си син Били в красива къща на брега на езеро, в близост до малък град, от който набавя всичко необходимо за себе си и семейството си. Историята започва през една зловеща нощ, в която дошли от нищото тъмни облаци се разразяват в буря, която слага край на летните горещини в района на Нова Англия, където Стивън Кинг най-често подлага на изпитания своите герои. На сутринта Дейвид намира къщата си, а и целият район, сериозно пострадали от природната стихия, а на всичко отгоре след бурята над езерото е останала странна, гъста мъгла, чието поведение е трудно съвместимо с познанията на героя, а и на читателя, с природните закони. Въпреки лошите си предчувствия, Дейвид оставя съпругата си Стеф в къщата и заедно със сина си Били и един не особено дружелюбен съсед, отиват до града, където се нареждат на опашка в местния магазин, за да си напазаруват стока.

Ала докато чакат, мъглата се просмуква току до магазина, а с нея идват и зловещи, уродливи същества, чието присъствие е в противоречие с всякаква логика, но носи смърт на всички, докоснали се до тях. Дейвид, Били и всички купувачи в магазина се отказват откъснати от света, обкръжени от чудовища в един странен свят, който вече като че ли не е техният. И докато съществата от мъглата започват да стават все по-дръзки в нападенията си, пълната изолация от външния свят, неизвестността за това какво всъщност става и тягостното очакване за неизбежния край пробуждат лудостта сред хората, решили да пазаруват в този съдбовен ден…

“Мъглата” е едно от най-известните произведения на Краля, адаптирано както за филм, така и за сериал. Най- добре обаче е да прочетете книгата. Това е изключително написана, злокобна и майсторски изваяна история, в която авторът напълно защитава реномето си на Крал на Ужаса. Повествованието се разгръща внимателно, като платното на картина, нарисувана от луд художник, а пред читателя се разкрива галерия от живи, интересни образи, чието развитие в апокалиптична среда е плашещо реалистично и изключително въздействащо. В това Кинг вплита и пилещото по нервите усещане за предстояща гибел, гарнирана с пълната неизвестност за това какво точно се случва – макар експертите в творчеството на автора да изграждат правдиви теории на фона на останалите му произведения, читателят е оставен трескаво да прелиства страниците в мистерията и ужасът на “Мъглата”. Макар и кратка, тази история според мен е едно от най-силните неща, разказвани в жанра на хоръра. Препоръчвам горещо.

 

Тагове:  

Един коментар за Мъглата

  • Цитаделата  :

    […] и на сериал. Ревю на старото издание може да прочетете ТУК! Имайте предвид обаче, че то е доста старо и сега съм […]

Оставете отговор