Муфаса

mufasa

Муфаса е герой от поредицата “Цар Лъв”. Той е баща на Симба, по-голям брат на Скар и оригиналният владетел на саваната в началото на историята. Гласът му се озвучава от легендарния актьор Джеймс Ърл Джоунс както в класическата анимация, така и в римейка.

Муфаса владее африканската савана като Цар Лъв. Негова царица е лъвицата Сараби, от която има син, Симба. По-рано през живота си той е спечелил сърцето й срещу малкия си брат Скар, с който също така са се борили и за властта. Въпреки това Муфаса остава добре настроен към малкия си брат и му позволява да остане в саваната, независимо, че Скар си позволява показно неуважение, след като не идва на церемонията по обявяването на Симба за престолонаследник. Съветникът на царя, птицата Зазу, съветва Муфаса да прокуди брат си в изгнание, но владетелят смята, че брат му има право да живее в общия им дом – решение, което в последствие се оказва фаталната му грешка.

mufasa cartoon

Скар непрекъснато подскокоросва Симба към пакости и Муфаса, който се мъчи да предаде на сина си мъдростта за Кръговрата на Живота, според който всички са едно, трябва да го спасява, първо от хиените в забраненото за лъвчета слонско гробище, а после и от табун подплашени антилопи гну в тясна клисура. Именно второто се оказва смъртоносно за Муфаса, който измъква сина си, но след като бива стъпкан от уплашените животни успява да се изкатери по стръмните скали, само за да срещне смъртта си в лицето на Скар, който го изхвърля от високо. Муфаса пада към смъртта си, а Скар обвинява Симба за нея и така узурпира трона.

Ала не всичко е изгубено – младият Симба бива спасен от глигана Пумба и суриката Тимон, а по-късно израства като млад лъв и си връща престола. Ключова за това е срещата му с духа на Муфаса, който му се явява при ритуал, извършен от маймуната Рафики. Муфаса обещава на сина си, че никога не го е напускал и никога няма да го стори, а по-късно Симба разкрива истината за това кой е отговорен за смъртта му и си отмъщава за нея, като връща трона, за който е бил роден.

 

Тагове:  

Оставете отговор