Мосян Тунсю

mo dao zu shi

Мосян Тунсю (墨香铜臭, Mò Xiāng Tóng Xiù) е китайска писателка, известна с епичните си уеб романи и техните адаптации на донгхуа и манхуа (версията на анимето и комиксите в Поднебесната империя).

Мосян Тунсю всъщност е псевдоним на авторката, чиято истинска самоличност е обект на спекулации, но остава неизвестна. Когато е била млада, майка й е настоявала тя да учи икономика, но все пак не била против писателските й наклонности. Думите й били, че “едната ръка може да ухае на мастило, ако другата мирише на пари”.

Интересът на Мосян към писането идва след като се запознава с фенфикове по анимето D.Gray-Man. Това я кара да започне сама да твори и през 2014-та в Интернет излиза първия й роман, The Scum Villain’s Self-Saving System (人渣反派自救系统, Rén Zhā Fǎn Pài Zì Jiù Xì Tǒng). Големият й успех идва още през следващата година, когато публикува Grandmaster of Demonic Cultivation (魔道祖师, Mó Dào ZǔShī). Книгата става изключително популярна в Интернет и бързо си печели серия от адаптации, включително на аниме и на сериал, носещ заглавието The Untamed. Той печели достатъчна популярност на авторката, така че и другите й творби също да бъдат адаптирани на анимета, включително Heaven Official’s Blessing (天官赐福, Tiān Guān Cì Fú), който вижда бял свят през 2017-та година. Мосян заявява, че готви и четвърта книга с работно заглавие Grim Reapers Have No Days Off (死神没有休息日 – Sǐ Shén Méi Yǒu Xiū Xī Rì ), действието, в което трябва да се случва в наши дни. Това би било рязък завой в творчеството на авторката, която досега твори в света на вълшебна действителност, базирана върху историите и митовете на древен Китай.

mo dao zu shi 2

Книгите на Мосян Тунсю, освен че са епични фентъзита, разказващи истории са заклинатели и богове, борещи се с могъщи дяволи, се класифицират също така и като данмей – истории за любовта между красиви момчета. В творбите й винаги има по двама главни персонажа със специални отношения помежду им. Това им пречи да бъдат издадени на хартия в Китай, където нетрадиционните отношения не се насърчават от властта, особено след като на власт през 2013-та година идва президентът Си Дзинпин. За съжаление това води до непредвидени трудности с властта и от 2019-та година авторката е в неизвестност, като за съдбата й има два взаимно противоречащи си разказа.

Според единият, Мосян Тунсю се е видяла принудена да напусне социалната мрежа “Уейбо” (китайския вариант на “Туитър”), тъй като е била преследвана от хейтъри в Интернет и до ден днешен работи в уединение по четвъртата си книга. Според други, тя е била арестувана заради издаване на книгата й на хартия и до ден днешен е в ареста. Огромната езикова бариера и относителната затвореност на Китайската Народна Република към външния свят правят невъзможно дефинирането на истината. Трябва да се отчете, че нейни читатели потвърждават историята за излязъл извън рамките на здравия разум хейт и тормоз към нея. Други източници обаче смятат, че тя действително е арестувана, но компанията “Тенсент”, която прави анимето по “Мо Дао Зу Ши”, е потулила историята. Така или иначе, адаптации по книгите й продължават да излизат, макар според китайския закон за добрите нрави романтичната нишка между момчетата се превръща в много силно приятелство.

mo dao zu shi poster

Мосян Тунсю е изключително талантлива авторка, която заслужава уважение за творчеството й. Всеки от нейните романи е дебел хиляди страници и обхваща множество сюжетни линии, като писателката е последователка на нелинейния наратив и предлага различни скокове във времето, вдъхновени от легендите за прераждания. От Цитаделата в миналото сме говорили против цензурата, но освен политкоректността на Запад, ние сме против и тоталитарните репресии на Изток, още повече, че сюжетите на Мосян Тунсю не идват толкова от борба за социална правда, колкото от отношения, приети за естествени в имперски Китай, нещо, което за съжаление се е променило първо с идването на Британската колониална империя и нейния пуританизъм, а после и с диктатурата на комунистите. Би било изключително жалко творец като Тунсю да е бил заличен заради темите, които предпочита да засяга в творчеството си. Надяваме се първият вариант за съдбата й да е верен и скоро да видим новата й творба в Интернет.

Представена от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор