Морбиус

morbius poster

По принцип вампирите се водят любимци на Холивуд, но манията по тях от началото на века нещо малко поизбледня, та отдавна не бяхме виждали нещо голямо за тях. Точка на това слага “Морбиус”, адаптация на “Сони” по комиксите на “Марвел” с Джаред Лето в главната роля. И макар много критици да останаха недоволни от филма, аз си го харесах, а на тях пращам послания за много здраве – в крайна сметка и сценарият показа, че то е най-важното.

Майкъл Морбиус е гениален лекар, прокълнат да страда от рядко заболяване на кръвта. Търсенето на лечение го отвежда в джунглите на Коста Рика, където той изучава вида на прилепите-вампири, животни с уникални антикоагуланти (противосъсирващи вещества) в слюнката. Макар това да е отвъд рамките на добрата етика, той вярва, че при смесването на човешка ДНК с такава на подобен прилеп той може да получи лекарство за болестта си. Експериментите му се финансират от най-добрия му приятел Майло, богаташ, който има сходни оплаквания с тези на Майкъл. Именно той урежда лаборатория в открито море, където законите на САЩ не важат и могат да се проведат съответните експерименти. Морбиус се инжектира с новосъзданения от самия него препарат и действително се излекува, но цената е страховита – превръща се във вампир, който жадува за човешка кръв, иначе рискува да се върне към предишното си състояние. В първоначалния пристъп на жажда Майкъл убива собствената си охрана и се зарича да не повтаря тази грешка. Но нещата се усложняват, когато Майло също докопва серума и се оказва, че е очарован от новото си състояние…

morbius jared

Ще започна с нещата, които ми харесаха във филма, тъй като наистина останах доволен от него и искам донякъде да контрирам масивния хейт, който се изля последните дни в нета. Първо, “Морбиус” е доста стегнат и се побира във времетраене от под два часа, което намирам за очарователно – нямам нерви за продукции с дължина на китайска опера, но без антракт за повръщане. Второ, като никога е избегнат лигавия тон на постоянни бъзици, характерен за “Марвел” и това позволява на историята да остане мрачна, динамична и напрегната, както си подобава за вампирски екшън. Трето, актьорите наистина се справят отлично и ако от Джаред Лето очаквах да хване майсторски ролята на мрачен и харизматичен антигерой, което той и направи, Мат Смит, познат на повечето фенове като едно от превъплъщенията на Доктор Кой, беше същинско откровение като екцентричен, но готин и наперен злодей. Останалите артисти също бяха на прилично ниво, макар и без да доближават двамата титуляри.

morbius villain

Сега няколко думи за недостатъците – аз лично нямах проблем от опиращата се на традиционни тропи история, но предполагам, че за някои може да дойде клиширана. Втората половина от филма е малко неориентирана, тук готина сцена, там готина сцена, но недобре събрана в едно цяло. Последната битка не е докарана добре, изливани са много ефекти, но липсва добра хореография и така най-емоционалните моменти малко не успяват да те ударят. За сметка на това предишните сражения, които са по-скоро убийства, са направени чудесно, а особено едно, в коридор на болница, е като от най-добрите неща на Джеймс Уон. Най-голям минус за мен е сцената след края на филма, не защото е лошо направена или изиграна, а просто защото не е логична и няма нужда от нея. Но това е комиксовото проклятие, всеки филм да се свързва с друг, за да се получи безкраен сериал като “Дързост и красота”.

Като цяло, въпреки забележките ми, си изкарах чудесно времето в киносалона и останах доволен от “Морбиус”. Ако обичате вампирски хитове като “Кралицата на прокълнатите” и “Дракула Неразказан”, вярвам, че “Морбиус” ще ви допадне, а сравнението с двете части на “Венъм” за мен категорично е в полза на хита с Джаред Лето и Мат Смит. Надявам се на стойностно продължение!

Ревю на Александър Драганов

 

Оставете отговор