Молитва за дявола

onesheet

И така, след като вчера ви представихме едно ревю, посветено на интернет ужасите е време да ви „зарадваме“ с още едно. Този филм има много силно послание, което ще ви разтърси, но както се казва всичко е добре ако свършва добре. За някои герои в този филм нещата се случват така, за други – по-скоро не. Както може би се досещате става въпрос за история, посветена на обсебванията – един злощастен феномен, при който злите духове си играят с душите на хората, намирайки място в най-съкровените им кътчета. За някои това може да звучи като фентъзи, но всъщност многобройни доказателства сочат, че случаите са съвсем реални. И което е по-лошо – стават все по-чести.

prey-for-the-devil-social-featured

Началото на филма ни говори точно затова – вечната битка между Доброто и Злото, която се води още отпреди зората на човечеството и продължава до наши дни. Изгонването на зли духове съвсем не е лесна работа и само най-добре обучените свещеници могат да се справят с тази почти непосилна задача. С времето Католическата Църква създава специални школи, където духовниците, които желаят да посветят живота си на тази битка, да усъвършенстват уменията си в областта на екзорсизма. Тук трябва да направим уточнението, че екзорсизмът всъщност е съвсем нормален чин. Той се извършва при всяко кръщение, но когато душата е обсебена от зъл дух е необходимо той да бъде направен отново за да се очисти тя от това пагубно влияние. В Молитва за дявола се разказва историята на сестра Ан, която е имала нелеката участ да израсне под грижите на обсебената си майка. Когато става свидетел на  нейното самоубийство, нещо в Ан се пречупва и тя решава да постъпи в манастир, където да отдаде живота си в служение на Бог. След време обаче пътят й я отвежда в Бостън, САЩ, където Ан получава послушанието да подпомага школата „Свети Архангел Михаил“, създадена от Католическата Църква с цел обучаването на свещеници – екзорсисти. И точно когато Ан смята, че демоничното минало си е отишло завинаги, то се завръща с цялата си ярост и мрак.

prey-for-the-devil-new-trailer

Споделям, че съм впечатлен от добрата игра на актьорите. Жаклин Байърс и Кристиян Наваро, които изиграха двете главни роли във филма – на сестра Ан и отец Данте, показаха много креативност и вложиха много емоция в ролите си. Особено добро впечатление прави начинът, по който играха българските актьори в лицето на Дебора Женчева (малката Ан) и Яна Маринова в ролята на обсебената майка. Макар и малки, тези роли са гордост за нашата страна. Което ме навежда на мисълта да кажа и кое ме впечатли най-много във филма – че по-голямата част от действието се развива в сградата на Софийския Университет – лесно забележим факт, който няма как да бъде подминат от тези, които познават интериора на най-старото висше учебно заведение у нас. Може би това е едно от големите доказателства за това, че в България могат да бъдат правени качествени продукции, които да отговарят на световните стандарти. Учудващо успешната творческа амалгама между режисьорът Даниел Стам и българският екип ражда една смразяваща кръвта, но невероятно добра продукция, с която имах удоволствие да посрещна и тазгодишния Хелоуин. Надявам се повече хора да й отделят внимание, защото го заслужава напълно.

Ревю на доц. Искрен Иванов

Оставете отговор