Мобилни Костюми Гъндам: SEED

gundam seed

“Мобилни костюми Гъндам: SEED” е аниме от 50 епизода, излизало в Япония между 2002 и 2003-та година. То е част от мащабната поредица “Мобилни костюми Гъндам”, но дава началото на нова ера, което му позволява да разкаже самостоятелна история, за която не е необходимо да сте запознати с по-ранните анимации. Аз лично го гледах по препоръка на моя приятел и основател на сайт “Цитаделата” Васил Мирчев – той ми каза, че ако харесвам “Трансформърс Армада”, ще харесам и него. Последвах съвета му и определено не съжалявам за това. Gundam SEED е страхотна космическа история, която съчетава вихрен робоекшън със силна човешка драма.
Rau_Le_Creuset_3030
В далечното бъдеще човечеството се е разделило на две части – Координаторите, които са подобрени генетично и живея
т в специално изградени изкуствени светове в космоса и Естествени хора, които не са подобрявани. Между едните и другите има напрежение, заради две екстремни идеологии – някои от Координаторите считат, че за нов, по-съвършен разумен вид, докато радикалната фракция “Син космос” смята, че те са извращение на човешкия вид. Напрежението достига кулминацията си с ядрена бомбардировка, която унищожава един от изкуствените светове и коства живота на хиляди. Контраударът на Координаторите прави употребата на ядрени оръжия невъзможна и битката се пренася на ново поле – това с мобилни костюми, гигантски роботи с невероятни възможности.
Kira_Yamato_183
Нашата история започва в заявилия неутралитет свят Хелиопол, който всъщност тайно разработва нови мобилни костюми за силите на Земята. Разбрали за това, Координаторите изпращат свои бойни костюми, но планът им се обърква, когато младият Кира Ямато сяда в една от машините, предизвикали скандала и веднага демонстрира необикновени умения в битка. Сблъсъкът го изправя срещу стария му приятел Атрун Зала, но и двамата оцеляват първата си битка. Същото не може да се каже за Хелиопол, който става на пепел. Кира успява да спаси само няколко свои приятели на борда на кораба “Архангел”, който отплава в космическото пространство към Земята, а подире му са новите мобилни костюми – всички без един, този, използван от Кира, са вече в ръцете на Координаторите и екипа на безмилостния капитан ла Крюзе, маскиран човек със загадъчно минало. Той е твърдо решен да унищожи кораба “Архангел” – и се оказва, че Кира единствен стои на пътя му…
Това е само началото на сюжета в Gundam SEED, една уникална космическа одисея, която ще държи вниманието ви приковано през почти всичките си епизоди. Макар на пръв поглед конфликтът да изглежда простичък, това далеч не е така. Сценаристите на историята са избягали от чернобелия сюжет за почти всичките си образи и правят една от най-трудните от драматургична гледна точка маневри, а именно да изправят добри срещу добри герои на фона на мащабен конфликт, в който всички изглеждат лоши. Athrun_Zala_4800Действително Кира е героят на историята, който минава през задължителното за подобни сюжети израстване, но това става на фона на паралелното развитие на Атрун, неговият най-добър приятел, по прищявка на съдбата изправил се срещу него.

Покрай тях авторите на историята развиват изключителни образи като бойците Координатори Изак, Никол и Деарка и техните съперници от борда на “Архангел” капитан Му Ла Флага, Толе и Сай. Не са подценени и женските образи, като силно впечатление правят раздираната от омразата си към Координаторите и симпатии към Кира министерска дъщеря Флей, принцесата на Координаторите Лакус, която се бори за мир и своенравната Кагали, която има скрита връзка с Кира. Всички те имат предимства и недостатъци, но базово свестни хора, оплетени в интригите на два екстремиста – канцлера Зала, баща на Атрун и фанатичния лидер на “Синия космос” Азраел, които на свой ред танцуват като марионетки, чиито конци са дърпани от енигматичния Ла Крюзе.
Rau_Le_Creuset_&_Providence
Резултатът от това е плътен и вкусен сюжет, който ще допадне както на любителите на космическата опера, в която такава разклоненост на историята е задължителна, така и на почитателите на истории за порастването и емоционалното съзряване. Макар на моменти сюжетът в Gundam SEED да е твърде мелодраматичен, а по средата действието на няколко епизода да влачи, това като цяло е впечатляваща история. Нейното въздействие се усилва от епическия мащаб на сраженията, който не отстъпва на нищо, което сме виждали от STAR WARS или TRANSFORMERS, както и прекрасната японска анимация, която сякаш става по-добра с всеки изминал епизод. Не е за пропускане и великолепната музика, редуваща красиви и мелодични песни с напрегнат саундтрак.

Muruta.Azrael.full.92162
Една от причините “Цитаделата” да просъществува толкова много години е това, че фентъзи и фантастичния жанр постоянно ми позволяват да откривам нови светове, в които да се потопя. Досега не съм имал възможност и желание да следя в детайл различните аниме сериали, но Gundam SEED ми открива цяла нова вселена – както на конкретната поредица, така и на този стил като цяло, като в същото време сам по себе си е завършена, епическа звездна сага, издържана в най-добрите традиции на жанра и същевременно даваща му нещо оригинално с мощното си, контрастиращо с опустошителните сражения антивоенно послание. Ако “Силата се пробужда” ви е отворила апетит за още космически приключения или пък напротив, ви е разочаровала и търсите алтернатива с нови любими герои и непознати светове, Gundam SEED е история, която не бива да пропускате.

Тагове:  

4 коментара за Мобилни Костюми Гъндам: SEED

 • Diana  :

  Любим сериал от едно време! благодаря

  • Alexander  :

   Радвам се, че ви е харесал. Мен също много ме трогна. Първата половина от годината може да очаквате ревю и на сериала продължение

 • Цитаделата  :

  […] приключения на Кира, за които се разказва в аниметата Seed и Seed Destiny. Важно за него е да се знае, че макар да е пилот […]

 • Цитаделата  :

  […] Зала е герой от аниметата Seed и Seed Destiny в поредицата “Мобилни костюми Гъндам”. […]

Оставете отговор