МОБИЛНИ КОСТЮМИ ГЪНДАМ: SEED DESTINY

Gundam-Seed-Destiny-gundam-seed-destiny-2231861-1280-1024
„Мобилни костюми Гъндам: Seed Destiny” е аниме, излизало между 2004-та и 2005-та година. То е част от мащабната поредица „Мобилни костюми Гъндам“, започнала през далечната 1979-та година и директно продължение на „Мобилни костюми Гъндам: SEED”.
Планът на гениалния, но луд пълководец Рау Ла Крузе да унищожи човечеството се е провалил и сега между хората от Земята и надарените със суперсили Координатори е настъпил крехък мир. Кагали, която е наследила баща си лорд Узуми начело на островната страна Орб изпитва трудности да овладее политическата ситуация в страната и да балансира отговорностите си към държавата с любовта, която изпитва към Атрун Зала, герой от войната, който живее с нея инкогнито. В същото време Координаторите имат нов председател, Гилбърт Дюрандал. Той е дал клетва да донесе мир на човечеството на всяка цена. Сред неговите войници са темпераментният Шин Асука, който има лични причини да мрази Кагали и енигматичният Рей За Бюрел. Асът Кира Ямато пък се е отделил от обществения живот и живее с красивата си съпруга Лакус.
За нещастие обаче семенцата на войната отново биват посяти. „Син Космос“, радикалната фракция, която иска унищожението на всички Координатори, успява да открадне супермодерни гъндами и смята да ги използва срещу космическата държава на Дюрандал. Новият им лидер лорд Джибрил е усъвършенствал технологията, създадена от Мурута Азраел за отглеждането на войници психопати и сега има нов отряд, подчинен на загадъчния Нео Роанок, поредният енигматичен маскиран злодей с мистериозно минало. Шин, Рей и Атрун ще трябва да помогнат на Дюрандал да удържи атаките на Джибрил… но когато някой посяга на живота на Лакус, Кира също се включва в играта.
Ще оцелее ли човечеството поредната война на Земята с Координаторите?
djibril
„Мобилни костюми Гъндам: Seed Destiny” е шеметно аниме, а сюжетът, който ви описах по-горе е само началото на епичната му история. Сценарият майсторски съчетава появата на познатите герои Кира, Лакус, Атрун и Кагали с тази на нови, не по-малко интересни персонажи като Шин, Рей и председателя Дюрандал. Епизодите предлагат серия от неочаквани обрати, епични битки, много сложен политически сюжет, в който нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед и чисто човешка драма, която придава силен емоционален заряд. Макар анимето да има своят злодей в лицето на Джибрил, който втрещява със своята чудовищност, основният конфликт е доста по-заплетен и предлага чисто философски сблъсък за това как трябва да изглежда един по-добър свят, с риска на свободата или сигурността на съдбата, в която ролята на всеки е предварително отредена. На фона на това нещо обаче феновете на гигантските роботи не бива да униват, тъй като различните модели гъндами са много впечатляващи и запомнящи се, а бомбастичният им арсенал се разгръща в серия опустошителни сблъсъци. Развръзката е в някаква степен очаквана, но покрита с щипка меланхолия, която прави историята на „Мобилни костюми Гъндам: Seed Destiny” по-истинска.
gilbert
След като публикувах ревюто на предишната част „Мобилни костюми Гъндам: SEED” бях изненадан да науча, че вътре във фендъма на „Гъндам“ има кливидж /противопоставяне/ относно тази поредица и тя се приема в някакъв смисъл като Епизоди І, ІІ и ІІІ на „Междузвездни войни“. Тя е обичана от нови фенове и силно критикувана от тези на оригиналното аниме от 1979-та година. Получих препоръки да се фокусирам върху новата история за Железните сираци или пък анимета, свързани с най-стария сериал като „Unicorn”. Направих това, но нито едната, нито другата история успяха да привлекат интереса ми, а що се отнася до оригинала, там анимацията е безнадеждно остаряла. За сметка на това „Мобилни костюми Гъндам: SEED” и „Мобилни костюми Гъндам: Seed Destiny” се превърнаха в една от любимите ми фантастични истории, епос с много ярки и запомнящи се герои, могъщи роботи и епохални космически битки, история, която спокойно мога да поставя до любимите си сериали за „Трансформърс“ и над класики като „Конникът и звездните шерифи“ и „Волтрон – Защитникът на вселената“. Според мен „Мобилни костюми Гъндам: SEED” и „Мобилни костюми Гъндам: Seed Destiny” са идеални за зарибяването на нови фенове и ги препоръчвам на всички наши читатели – няма да останете разочаровани!
Mobile.Suit.Gundam.SEED.Destiny.full.1380899

Тагове:  ,

Оставете отговор