Много силен уикенд за българската фантастика

dni-na-fantastichnoto

Сред доста активен и динамичен за мен уикенд мога да кажа, че се получиха доста силни дни за българската фантастика, които ме карат да се чувствам оптимизъм за развитието на фендъма като цяло и “Цитаделата” в частност. Днес имах възможност да участвам в лекция, посветена на Греъм Мастертън в литературен клуб “Перото”, като това бе част от програмата на фестивала “Дни на фантастичното”, организирани от “Фендъм БГ”. Специални поздравления за организаторите Стефан Караманов, Кристиана Тошева, Жоро Пенчев и Александър Попов, успях да се видя с много интересни хора и да си поговоря доста добре. Аз до последно не знаех дали ще мога да участвам и влязох по линия на хорър клуб “Лазарус”, за което благодаря на Бранимир Събев, но това, което видях ме изпълни с оптимизъм. Мисля, че вече българските фенове са изминали пътя, който да им позволи да застанат заедно и да правят смислени и интересни неща така, че жанровите заглавия у нас да стигат до по-широк кръг читатели.
knigi-igri-fest
Само добри думи мога да кажа и за фестивала на книгите-игри в “Книжен Център Славейков”. Вчера имах възможността да се видя с Любомир Николов-Нарви, като за пореден път се почувствах обогатен от разговора с такъв ерудит, който ми разказа много интересни неща както за авторските си книги-игри, така и за превода си по моята любима книга на ужаса “Заклинателят” от Уилям Питър Блати. Убеден съм, че и днес нещата са били супер с гостуването на Елена Павлова, а утре вечер ще има маскено парти за Хелоуин, така че шоуто продължава.

msg-sre6ta

Очарован останах и от срещата на Гънпла феновете в новия клуб “Менталист” в ЦУМ, едно уникално място за любителите на фантастичните преживявания. Поздравления за Ани Иванова, автор на тази страхотна инициатива, а също и за Иво Иванов, който организира истинска битка на гигантски роботи в центъра на София! Благодаря и за феновете на “Гъндам”, които ме посрещнаха толерантно, въпреки, че участвах в битките с Predaking от Transformers! За в бъдеще клуб “Менталист” също ще е място, където ще се събираме, като съм убеден, че има с какво да ни изненадат.
Като цяло мога да кажа, че съм изключително доволен от видяното и преживянато през тези два дни, в навечерието на нашия жанров празник Хелоуин. Според мен българските фенове са стигнали момента, в който са готови за скок и за популяризирането на родните фентъзи, фантастика и хорър до нивото, което жанровете заслужават.
Силата е с нас!

Оставете отговор