Мидуей 2019

MV5BMGVkNGMyMGEtMDNmOC00ZGYyLWEzOTItODdjMzRlZTk4MzUwXkEyXkFqcGdeQXVyODM2Njg2OTg@._V1_SY1000_SX800_AL_

Историческите продукции не се правят от всеки, най-малкото защото не всеки може да пресъздаде историята такава каквато я познаваме в учебниците. Точно на това обаче станах свидетел през изминалата вечер. Филмът по Битката за Мидуей е една от най-успешните екранизации по реални исторически събития, която е излизала на големия екран.

images (15)

Началото на филма ни отвежда в Токио, през 1938 година. Британската империя сключва договор за ненападение с Япония на официален прием, даден от адмирал Ямамото Исороку, командир на Японската Имперска Флотилия. След официалната част иначе образцовите английски дипломати се отдават на пиянска гощавка под критичния поглед на японските си колеги. На срещата присъства и американският военен аташе Едуин Лейтън, който на всичкото отгоре е и шпионин, работещ под прикритие за правителството си. Наблюдавайки, че американецът остава единственият трезвен в компанията Ямамото лесно разкрива секретната му идентичност и го кани на разговор на четири очи. Японският военен информира колегата си, че между японското и американското правителство съществува сериозно напрежение, заради петролните резерви, които се намират на територията на Филипините. Ямамото споделя, че японското правителство се доминира от националистически настроени военни, които са омаяли Императора и са му внушили че Япония трябва да последва примера на Европа като създаде колониална империя. За по малко от минутка двамата склюват секретна договорка. Лейтън се задължава да предаде на американското правителство тази информация с молбата Вашингтон да не притиска Токио в тяхната сфера на влияние. Ямамото от своя страна обещава да въздейства на Щаба за да предотврати евентуално японско нападение над американска територия. Три години по-късно двете страни си обявяват война една на друга.

midway-lg (1)

Щастливо съвпадение е, че точно немец прави този филм, защото той представя изключително обективно и двете гледни точки. Легендата Роланд Емерих е добре познат с двата си филма „Деня на Независимостта“, „Годзила“, „След утрешния ден“ и „Старгейт“. Емерих се е справил доста лесно със задачата да намери подходящите актьори. Смураят Ецуши Тойокава влиза в ролята на адмирал Ямамото, най-близкият и доверен човек до Император Хирохито и главнокомандващ на Имперския Флот. Таданобу Асано, който е голям почитател на филмите на Марвел и участва в „Тор“ и „Тор: Рагнарок“ имата нелеката задача да влезе в образа на вицеадмирал Тамон Ямагучи. От историята знаем, че Ямагучи влиза в незавидната позиция да одобри атаката на Пърл Харбър, след което е назначен за командир на самолетоносачите, чиято цел е да ударят Западното крайбрежие на САЩ. Джун Кунимура, дългогодишен деец в областта на Манга жанра и озвучител на множество герои по “Fullmetal Alchemist” игра вицеадмирал Чуичи Нагумо. Нагумо винаги се е смятал за една от най-трагичните фигури в японската история. Близък до Императора и перфектен стратег той става жертва на амбициите си, което му коства кариерата. Патрик Уилсън, известен ни още като крал Орм от Аквамен явно има афинитет към морските филми, защото направи невероятна роля като топ разузнавача на американския флот лейтенант Едуард Лейтън. Дебютната роля отива при Ед Скрейн, който до този момент има две второстепени роли – във филмите по Злодеида и в последния Дедпул. Скрейн влиза в ролята на главния герой – лейтенант Дик Бест, командир на ВВС ескадрата, която печели битката за Мидуей. Тук е мястото да споменем Аарон Екхарт, когото помним от трилогията на Нолън по Черния рицар, а тук играе старши лейтенант Джейми Дулитъл, който без малко не пада в плен на японците. Люк Еванс, който няма нужда от представяне поема ролята на лейтенант Уейд Маклъски – командирът на ВВС към база Пърл Харбър. От ветераните не можем да минем без Ууди Харълсон, който има над 40 години в киното като се почне от филмите за каубои и се стигне до част първа на Венъм. Харълсън поема ролята на адмирал Нимиц – главнокомандващ на Тихоокеанският флот, дал името на най-новото поколение самолетоносачи в историята на САЩ.

midway-review

В заключение мога да кажа, че съм възхител от филма. Въпреки че събитията в него са представени чисто обективно напрежението и вълнението, които се усещат по време на прожекцията ни потапят в атмосферата на войната. Затова желая приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор