Мечове в морето

Мечове в морето


Author: Darth Sparhawk
Date: 17.10.2014

 photo b74e3dd3-98f3-4136-b0e3-9023a7a1c50e_zps835efa24.jpg

“Мечове в морето” е третият сборник от серията “Мечове” на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър “Цитаделата” (след “Мечове в леда” и “Мечове в града”) и общо четвърти в историята на клуба (като броим и “Звяр Незнаен”). След като предишните години се потопихме в зимата за първата част и по улиците на града за втория, сега темата пред авторите бе приключения по морските вълни. Получи се изключително качествена и интересна селекция от А-отбора на фентъзи авторите в България.
Сборникът започва с моя разказ “Тримата пазители и проклятието на морето”. Той е продължение на миналогодишното приключение “Тримата пазители и златната ябълка”, излязло в “Мечове в града”. Година след като е участвал в спасението на златната ябълка от тварите на долната земя, софийският супергерой Мракомет отново събира юнака Звездин и вампира Алкивиад за още по-голямо предизвикателство. Древен град е изплувал от морето край град Балчик, а цял екип учени са изчезнали без следа. Мракомет с основание подозира, че са замесени свръхестествени сили и вика Алкивиад и Звездин за нова битка, която ще изправи срещу най-страховития древен бог, зачеван някога. За този разказ съм подготвил любимия си коктейл от екшън и майтапи, подправен за вкус с някои мои размисли за теми, които ме вълнуват по един или друг начин. Повечето читатели ме познават като преводач на книгите за Пърси Джаксън и не мога да скрия, че след пет години преводи за Героите на Олимп, възприемам Рик Риърдън за свой учител във фентъзито. Мисля, че феновете му, които го познават през моите преводи, ще харесат и този разказ, а също и всички почитатели на високооктановите фентъзи приключения.
След като отсъства от сборника “Мечове в града” Бранимир Събев се завърна на море с атмосферния разказ “Водният град”. Джеси Уинслоу е мрачен герой в мрачен свят, сполетян от апокалиптична катастрофа и почти напълно потънал под вода. Малцината оцелели измират от мистериозен вирус и Джеси е единственият, способен да намери лекарството. Пътят обаче ще го отведе до град, пазен от чудовищни змии, дошли от морето, а когато от дълбините се издигне страховитата Яку-мама, съвестта му ще бъде подложена на огромно изпитание… Бранко е един от най-добрите автори на фентъзи и хорър в България и този разказ е поредното доказателство за това, сурова, истинска история за изборите, които човек понякога се налага да прави.
“Плазмената материя” на Донко Найденов е разказ, който ще се хареса на любителите на морски мистерии от типа на “Мария Селест”. Томас и Анна са пасажери на кораб, който отплува в открито море през 60-те години, преди да бъде връхлетян от буря. След нея двамата са единствените останали на кораба – всички други са безследно изчезнали, а на тяхно място има само загадъчно черно вещество, което бавно поглъща целия кораб. Тази година Донко Найденов бе наречен от медиите “Стивън Кинг на Белоградчик”, но както сполучливо посочи писателят Сибин Майналовски, той по стил повече напомня на Лъвкрафт, като и този път е създал един запомнящ се разказ за срещата на човека с неизвестното.
“Океан” от Иван Димитров е личният ми любимец сред разказите в сборника. Димитров е добре известен с участията си в сборници като “Звяр Незнаен”, “Замъкът на престола” и “Мечове в града”, както и с авторската си книга-игра “Господарят на душите”, но според мен точно с този разказ стига писателския си връх. Океан е странно място, град като никой друг, а в него вилнее убиец, човек, който може да изменя формата си и изглежда почти неуязвим. Но зад тази почти митична фигура се крие истинската история на мъж, предаден по най-жестокия начин и вплетен в древна война между доброто и злото. Решителната битка предстои в едно почти хипнотично сказание, толкова оригинално, че дори не знам с какво точно мога да го сравня.
“Морска звезда” е новият разказ на мистериозната Lady Pol The Beloved, която този път е единствената дама в сборника. Поли, както я наричаме приятелите ни, е разказала трогателна история за Слав, рибар, изгубил всичко, но получил шанс да спечели нещо по-ценно, стига да има смелостта да се изправи срещу силите на злото. Русалски и магьосници се срещат на страницата на това топло, човешко разказче, в което Lady Pol показва нова и непозната поне за мен страна от творчеството си.
Един такъв сборник няма да е пълен без да има дебютант и в тази книга това е младия Милен Станиславов, който среща читателите със своя разказ “Стоманена целувка”. Старото поверие гласи, че е лош късмет да има жена на борда, а младият капитан Дарън ще го узнае по трудния начин. На неговият кораб се е качила принцеса Валиндрес, която се мъчи да спаси кралството. Нейните врагове са Изкованите – страховити същества, заменили тленните си тела със стоманени. Скоро цялото кралство Голдерн ще падне под властта им, ако принцесата не успее в мисията си… а капитан Дарън и екипажът му сякаш са единствените, които могат да помогнат. Милен прави силен дебют с този епичен приключенски разказ, който ще допадне изключително на феновете на по-бойното фентъзи в стила на Р.А. Салваторе.
“Съкровището на Атлантис” е разказът на Мирослав Петров, автор на романа “Дъщерята на огъня”, който се завръща в клубен сборник за пръв път от “Звяр Незнаен” насам. В тази история ще се запознаете със смелия Анри, който заедно с екипажа си поема на плаване към Херкулесовите стълбове, в търсене на съкровище, завещано ни от древна цивилизация. На пътя му има чудовища, а зад гърба му врагове, но наградата е по-сладка и ценна, отколкото може да си представи… “Съкровището на Атлантис” е страхотен разказ, който по стил и изказ ми напомни за “Тримата мускетари” на Александър Дюма – с любов, битки и загадки, които не оставят читателя на мира докато не изчете и последната страница на историята.
“Адско приключение” е предложението на автора Сибин Майналовски, който за “Мечове в морето” е автор още и на понякога болезнения предговор на антологията, в който разкрива някои истини за съдбата на българския писател. Самият разказ обаче ще ви накара да се смеете с глас. Младата и разкрепостена вампирка Лучияна е попаднала в Ада, а последният път когато дявол и вампир са си родили детенце е настанал мини Армагедон. Сега група от весели пиячи със свръхестествени сили, издържали изпита по Толкинистика, трябва да намери девойката преди да е станало от играчка-плачка. Предстои среща с любовчия, който се пада баджанак на Джордж Р.Р. Мартин… Няма такъв майтап – прекрасна фентъзи комедия с намигване към много любими автори.
Майсторът Явор Цанев слага точка на сборника с епичния разказ “Море от мечове”, вледеняваща история за група воини, които намират колекция омагьосани оръжия и попадат в плена на древно проклятие. Историята е кратка, но уникалният стил, съчетаващ сюжета за невъобразимо древна мистерия с вкусен български език дават невероятен плод, който мога да сравня само с класическите и неиздавани у нас творби на Кларк Аштън Смит.

Е, толкова за тази година! Да сме живи и здрави ще продължим с фентъзи антологиите, докато има поне някакъв интерес към тях. Поне за себе си като съставител на последните сборници мога да кажа, че си заслужават.

Подобни книги
Мечове в града
Мечове в леда

 

Оставете отговор