Мечове в космоса

me4ove v kosmosa

“Мечове в космоса” е петият сборник на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър “Цитаделата” и четвърти в колекцията “Мечове” /предишните бяха за Леда, Града и Морето/. Задачата пред авторите този път бе “омешат” фентъзито с научната фантастика, за да постигнат коктейл в стила на “Междузвездни войни” и в същото време да останат верни на самите себе си. За тази им задача помогнаха безкрайно редакторката Весислава Савова, която отново позволи на всеки от писателите да извлече максимума от своя текст, както и издателство “Гаяна”, които представиха чудесна възможност на клуба да издаде новия си сборник по-качествено, отколкото правеше досега “Екопрогрес” /при цялото ми уважение към тях/. Общо единадесет автора, всеки с по един разказ, участвахме при написването на книгата, а крайният резултат, смея да твърдя, е много добър, може би в професионално отношение върхов спрямо всичките ни антологии, излизали досега.
При подборът на участници винаги сме имали желанието да представяме на читателите букет от утвърдени и нови автори. Димитър Цолов отговаря и на двете изисквания, тъй като вече има три издадени книги, но за пръв път участва в наша антология 🙂 Неговият разказ “Крали Марко и три синджира роби” /Тъмната страна на сила/ е етнопародия, която спазва добрите традиции сериозни инициативи като нашата колекция да започват с шега. Супер свеж и забавен разказ от чудесен автор и готин човек, който ще ви въведе неусетно в приключенията, предлагащи звън на мечове там, където той няма как да бъде чут – в космоса…
Сборникът продължава с “Тримата пазители и тайната на луната”, написан от мен. Както може би се досещате, това е третият разказ за Тримата пазители. Първият от тях, “Тримата пазители и златната ябълка” излезе във втория от сборниците ни, “Мечове в града” и бе измислен като съвременен преразказ на народната приказка. Вторият, “Тримата пазители и проклятието на морето” се появи преди година и половина в “Мечове в морето” и представляваше аналгама от древните митове и легенди. Новата история е вдъхновена от съвременния фолклор за извънземни и конспирации и изправя познатите ви герои срещу врагове, с каквито не са се сблъсквали досега. Този път на фокус е Звездин, като ми се струва, че измислих нещо оригинално за историята му. Признавам, че този път екшънът не е така интензивен като предните две части, но все пак има доволно много WTF моменти като в тях, така че се надявам да ви хареса 😉
“Неподвластен на времето” е третият разказ от колекцията “Мечове в космоса”, а негов автор е Явор Цанев. Това е история за мистичен меч със силата да изкривява времевата линия по изключителен начин, история за изкушението, която надхвърля жанровите рамки. За мен Явор Цанев е изключителен талант, един от най-добрите фантасти в България и досега не е имало негов разказ, който да ме разочарова, нещо повече, всеки следващ става по-добър. По принцип не обичам грубите сравнения на наши автори със световни имена, но Явор Цанев ми напомня малко на Шекли и малко на Бредбъри, ала с нотка на меланхолия, която си е само негова.
Флориан Пекаж, който е един и от най-известните блогъри на фантастика и фентъзи у нас, прави дебютно участие в колекцията “Мечове” със своя разказ “Да бъде спасението”, което е един от най-дългите в сборника, но също така и един от тези, за които получих най-добри отзиви от колегите. Произведението използва един от редките и впечатляващи похвати във фантастиката – спомен за бъдещето от далечното бъдеще и засяга темата за апокалипсиса, като в същото време развива силни образи, докато върви към неочаквания финал.
“Холограмата на Титан” от Донко Найденов е разказът, който ми подсказа, че “Мечове в космоса” ще е може би най-добрият сборник от всички досега. Това е произведение, с което Донко отново ми напомни на най-доброто от Х.Ф. Лъвкрафт, а именно неговите епични произведения “Планините на безумието” и “Сянка отвъд времето”, една невероятна визия за историята на космоса и неговите тайни, разкрита в сюжет, който съчетава по уникален начин жаждата на човека за тайните на неизвестното и страхът от разбирането им.
Иван Димитров е автор на великолепния разказ “Океан”, за който спечели наградата за Български автор на годината за 2014-та. Сега той се завръща със “Среща в “Храмът””, още една меланхолична фантастична история, която смесва футуристиката на едно далечно бъдеще с тайнствени митични предсказания. Иван не е пропускал участие в наш сборник и никога не ме е разочаровал. Вярвам, че вие също ще харесате новото му произведение 🙂
Петър Атанасов от SciFi.BG прави дебюта си в сборниците на “Цитаделата” с разказа “Еван Гуру и космическият обир”, историята, която ме грабна и прочетох с огромно удоволствие. Ако искате разказ с чаровни герои, интересен сюжет, напрегнато действие и усещане за класическа приключенска фантастика, това е история точно като за вас.
Делиян Маринов също се включва в сборника на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър с философския, но динамичен разказ “Новооткрита раса”, в която напреднала космическа цивилизация попада на представител на непознат вид – човек! Какъв е резултатът за тях ще научите на страниците на сборника.
“Галактон 3000” е третият разказ на Станьо Желев в колекцията “Мечове”, в който той предлага кинематографичен екшън и криминална фабула на фона на футуристични гладиаторски борби. Стилът кара читателя да се чувства като на скоростно влакче, с което лети сред звездите, а чувството за хумор е необходимата подправка за да се получи завладяваща екшън фантастика.
Васил Мирчев също участва за трети път в сборник от колекцията “Мечове” с вълнуващия разказ “Острие в мъглата”. Това е екшън фантастика, която преплита историята на герои, излезли като от някое яко аниме със сложна и напрегната история, напомняща малко на Хайнлайн и Филип Дик, а темпото, с което тя напредва е познатия от разказа “Шаман” вихрен екшън. Чудесен разказ, който е перфектен за ролята си на един от десертите в антологията.
“Кръвта на Мораи” от Силвия Петрова слага край на сборника “Мечове в космоса”. Ако сте чели “Зеницата на смъртта” или “Под сянката на веригата”, знаете какво да очаквате от авторката – изключително харизматични герои, жив, детайлен свят, епичен и мащабен сюжет, този път събран във великолепен разказ, за който се надявам да е началото на нещо повече.
В заключение искам да кажа, че “Мечове в космоса” е проект, който осъществихме с голямо усилие и излиза с известно забавяне. Надявам се обаче той да си струва чакането и да зарадва ценителите на хубава, родна фантастика. Независимо, че на моменти българските писатели не звучат така рафинирано като западните си колеги, те имат няколко сериозни предимства пред тях – истински са, пишат от сърце и успяват да изненадат с нови идеи, което най-много липсва в нашето комерсиално съвремие. Затова вярвам, че всеки от вас, който реши да подкрепи тази книга, като си я купи, ще намери поне едно нещо, което да му стане любимо.
Ако сборникът има успех се надяваме да продължим и занапред, а следващата антология, която планираме се казва “Мечове във времето”.

Оставете отговор