МЕЧОВЕТЕ

МЕЧОВЕТЕ

автор: Sparhawk

 

Не случайно едно от най-често срещаните имена на жанра “фентъзи” е “Меч и Магия”. Легендарното оръжие, символ на рицарството и войнската смелост, заема ключова роля във всяко едно фентъзи, независимо дали в помощ или в ущърб на носителя си. Получаването на меча от героя е в известна степен и символ на възмъжаването му, датиращ много, много назад във времето – още от легендата за крал Артур, изтеглил острието от скалата.
Самото оръжие се появява в най-дълбока древност, като през средновековието достига своя връх във формата на красивите оръжия на доблестните (а може би не чак толкова) рицари. Меча е бил гордостта на война, с него той е сразявал противника в дуел или на рат. Това важи както за Западна Европа, така и за Далечния Изток, макар японските мечове да са доста различни като визия. Свирепо оръжие е и арабския ятаган.
В тази статия ние ще се опитаме да разгледаме мечовете в разнородните приказни истории, като ги групираме по книги и автори.

 

“Конан Варваринът”

За мрачния кимериец Конан меча е просто поредното оръжие, с което той се разправя с противниците си. Въпреки това по-запознатите с Хайборейската Ера ще се сетят, че има случай, в който именно вълшебен меч спасява кожата на варварина – това е когато острието на Конан бива благословено от Епиметрий Светеца и с него той сразява ужасяващо изчадие, призовано от Тот-Амон.

 

Средната Земя и  “Властелинът на Пръстените”

В книгите на Дж. Р. Р. Толкин мечовете са нещо много повече от обикновени оръжия. Те са произведения на изкуството, изработени с вълшебство и любов. Елфическите остриета проблясват магически, щом орки доближат притежателите им. Именно с такъв малък меч – Жилото извършват подвизите си Билбо и Фродо Бегинс. С доста по-голямо оръжие пък Исилдур откъсва Всевластния Пръстен от ръката на Мрачния Владетел Саурон. Силата на черната магия го строшава, но векове по-късно меча бива изкован наново и с него смелия Арагорн си връща трона в Гондор.

Не тъй честит е злочестия меч на героя от Първата Епоха Турин Турамбар. Предателското острие изпива кръвта на приятелите му в поредица от злополучия и накрая погубва и нещастния си собственик, който се самоубива.

 

“Прокълнатия Меч” на Пол Андерсън

Още по-злокобен е мечът, с който главния герой в знаменития роман на Пол Андерсън тръгва да спасява елфите. Острието, изковано от лукав великан носи победа на носителя си, но го превръща в мрачен и зъл образ като собствените му врагове.

 

– Мечовете на Шанара

В мрачните дни по времето на Втората Война на Расите, когато изглеждало, че всемогъщият Господар на Магиите ще зароби хора, елфи и джуджета и ще погълне Четирите Земи в света на духовете, мъдрия друид Бремен изковал вълшебен меч, с който храбрия елфически крал Джърл Шанара отблъснал заплахата. Векове по-късно, когато Господаря отново се върнал, наследникът на Бремен, могъщия Аланон дал поръчение на потомъкът на Джърл – младия Ший Омсфорд да вдигне меча за втори път. Против всякакви шансове младежът успял и активирал напълно магията на Меча на Шанара – която разкрила на злия Господар на Магиите, че той е просто един дух от миналото, запращайки го в смъртта завинаги.
Но Мечът бил безполезен срещу наследниците на Черната Магия, безскрупулните Призраци Морди и затова Аланон създал нов меч от фамилното оръжие на кралския род Лий, което потопил в Рога на Пъкъла – мрачно езеро, където почивали призраците на починалите друиди. Магията създала мощно острие, което сломявало прокълнатите врагове.

 

– Мечът на Риванските Крале

 

Това величествено оръжие, присъстващо в брилянтните поредици на Дейвид Едингс”Белгариад” и Малореон” било изковано от добрия крал Рива, който използвал паднал звезден метал. Само Рива и потомците му могли да вдигнат това страховито грамадно оръжие, което иначе и десет човека не биха могли да поместят. След хилядолетия вълшебникът Белгарион, потомък на Рива и обещан от Пророчеството като Дете на Светлината съсякъл с него самия зъл бог Торак.

Торак имал оръжие, отровен двойник на това на Гарион – злокобния меч на сенките Ктрег Гору, използван след смъртта му от Господаря Демон Морджа.

 

– Спомен, Печал и Трън

Тези три велики меча, движещи действието в мащабната едноименна трилогия на Тад Уилямс били едничкия шанс на човечеството да спрат завръщането на злостния Крал на Бурите Инелуки – отдавна умрял елф, починал чудовищно могъщество в черната магия и сега жаден за отмъщение. Странното е, че Инелуки лично бил изковал Печал. Събирането на трите меча крие ужасна тайна, разкрита в края на последната книга от епоса, “Към Кулата на Зеления Ангел”.

 

Ятаганите на Дризт до Урден

В книгите на Р. А. Салваторе по “Forgotten Realms” храбрия рейнджър Дризт от народа на Мрачните Елфи върти до съвършенство два великолепни ятагана, единия с ледена, а другия с огнена магия и двата напълно нечупливи. С тях боецът на доброто побеждава враг след враг в увеличаващите се по брой книги с негово участие.
В самостоятелната сага на автора, “Demon Wars”, главните герои, рейнджърите Елбриън и Айдриан ползват едно и също огромно острие, но по-различен начин – бащата е добър войн, защитник на доброто, а сина му е узурпатор, манипулиран от древен демон.

 

– Мечовете от “Колелото на Времето”

В “Колелото на Времето”, многотомния епос на Робърт Джордан мечовете, които майсторите войни, като Стражниците, ползват са елегантни мечове с остри като бръснач и леко закривени остриета. Самия Ранд ал-Тор, наречен Преродения Дракон владее боя с меч до съвършенство, а освен това има на разположение и могъщ, напомнящ по форма меч артефакт – ангреала Каландор, който му позволява да увеличава многократно силата си.

Неговите врагове, като злокобните мърдраали използват черни мечове, носещи смърт дори с едно порязване – остриетата им са натопени в ужасната река Такандар.

 

Мечът на Истината

Мощно магическо оръжие, което може да се ползва само за правдива кауза от носителя си – Търсачът на Истината. В едноименната поредица на Тери Гудкайнд това е Ричард Рал – млад мъж, доскоро скромен горски водач, но в последствие превърнал се във велик войн и магьосник, използващ с лекота и двете страни на магията – както от нашия, така и от отвъдния свят. Когато Ричард е ядосан, мечът му се нажежава до бяло.

Мечът на Грифиндор

Макар по принцип да разчита на магическата си пръчка, малкия магьосник Хари Потър също се принуди да развърти меч по време на конфронтацията си с чудовищния базилиск, изпълзял от Стаята на Тайните. Тогава Хари изглеждаше обречен, но феникса Фоукс долетя, носейки му Разпределителната Шапка, от чиято вътрешност изпадна великия меч на древния вълшебник Годрик Грифиндор. С помощта на това острие момчето успя да се справи с чудовищното изчадие, което напираше да го изяде.

 

– Светлинните мечове от “Междузвездни Войни”

Превърнали се в символ на величествената звездна епика на Джордж Лукас тези фини, красиви оръжия представляват малки метални апарати, произвеждащи статичен лазерен лъч с невероятна мощ – реже почти през всичко. Светлинните мечове са оръжието на рицарите джедаи, в чиито ръце остриета светят в различни пъстри цветове – зелено, синьо, лилаво. Техните врагове, тъмните лордове на Сит също въртят светлинния меч със завидно майсторство, но в техните ръце острието винаги е кървавочервено.

Най-агресивните дуелисти изкарват и второ острие от обратната страна на меча, както това бе демонстрирано от страховития Дарт Мол.

 

– Мечовете на Драконовите Ездачи

Най-новите славни членове на голямото семейство велики мечове са оръжията, с които си служат драконовите ездачи в приказния свят на “Ерагон”, бестселъра на младия Кристофър Паолини. Изработени от елфи, тези мечове са леки, но стоманата им реже всичко и е изключително здрава, а изработката е такава, че острието блести в различен цвят.

Зар’Рок, мечът на смелия млад Ерагон е червен.

 

Със сигурност в нашия кратък преглед сме пропуснали доста много прословути мечове, а и за тия, които представихме написахме само най-основното. Повече за тях ще разберете ако се запознаете с великолепните истории, откъдето идват, а ние се надяваме поне за малко да сме ви накарали да си представите как размахвате едно от тези великолепни остриета, сечейки орди от нападатели…

Оставете отговор