Мери Рено

Mary_Renault

Мери Рено е английска писателка и авторка на исторически романи, живяла през миналия век. Тя е известна най-вече с романите си за антична Гърция и по-специално с книгите си за Тезей и за Александър Велики.

Рено е родена на 4-ти септември 1905-та година в Есекс. Тя има трудно детство, тъй като е имала чувството, че родителите й обичат повече по-малката й сестра, а баща й като цяло не е бил особено грижовен.

Рено завършва образование в Бристол и започва да се учи за сестра в Оксфорд. Там среща Джули Мелорд, друга сестра, с която се обвързват за цял живот. По време на Втората Световна Война се грижи за ранени бегълци от Дюнкерк, а първите й книги са съвременни романи.

През 48-ма година Рено печели 150 000 долара като награда от “Метро Голдуин Мейър” за една от книгите си. Тя я използва, за да избяга с приятелката си в ЮАР, по това време далеч по-толерантна държава от хомофобната тогава Великобритания. Там се отдава на голямата си страст, а именно историческите романи.

FB_IMG_16212396549823342

През 56-та година Рено пише The Last of the Wine, история за Пелопонеската война между Атина и Спарта, разказана от ученик на Сократ. Две години по-късно на книжния пазар излиза The King Must Die, преразказ на мита за Тезей в исторически и реалистични рамки. През 1962-ра на книжния пазар излиза The Bull from the Sea, втора книга за Тезей, последвана от The Mask of Apollo, история за актьор от древни времена.

Рено започва трилогията на живота си с Fire from Heaven, исторически роман за младостта на Александър Велики, който се превръща в класика и е последван от още по-успешното продължение “Персийското момче” (The Persian Boy), издадено на английски през 1972-ра година, но по-късно появило се и на български език. Тази книга покрива златните години от управлението на македонския завоевател през погледа на влюбения в него персиец Багоас. В края на кариерата си Рено издава книгата The Praise Singer за поет от древността, преди да завърши трилогията за Александър с Funeral Games, за дворцовите интриги след смъртта на великия владетел.

FB_IMG_16210943835464464

Книгите на Рено стават много известни по няколко причини. Първата от тях е, че макар да няма формално класическо образование, тя проучва внимателно историческите извори за епохата, избрана от нея като тема и затова романите й звучат завладяващо, достоверно и истински пренасят читателя в света на античността. Втората е, че за разлика от мнозина съвременни автори, повлияни от тезите на прогресивния либерализъм, Рено е безкомпромисен апологет на Александър Велики, който предава в героична и романтична светлина, а е много критично настроена например към оратора Демостен, представен от нея като демагог. Третата причина е, че с избора на античен декор на книгите си, Мери Рено спокойно може да разглежда любовни връзки на хора от един и същи пол, без да се налага да се съобразява с хомофобните предрасъдъци на епохата си. Това й печели някой консервативни критици, но за сметка на това вярната подкрепа на много гей читатели, макар самата тя да не подкрепя прайд движението появило след бунтовете в Стоунуол, САЩ, с думите, че се отнася “с подозрение към хора, които се определят преди всичко със сексуалната си ориентация”.

Мери Рено готви един последен голям роман, когато заболява от рак на белите дробове. За съжаление не успява да го довърши, тъй като болестта й напредва и тя е настанена в хоспис, където почива на 78 годишна възраст, през 1983-та година в Кейптаун, ЮАР. Но и написаното от нея е достатъчно, за да й отреди място сред най-великите автори на исторически романи, творили някога.

Поклон пред светлата й памет!

FB_IMG_16210943396592478

Представена от Александър Драганов

Оставете отговор