Мемебанът на ЕС гласуван с подкрепата на България

save your internet

Спорната директива за защита на авторското право, която ще принуди платформите с множество потребители да въведат филтри за ъплоуд на съдържание бе приета окончателно след гласуване на отделните държави. Франция и Германия постигнаха своето в желанието си да угодят на големите корпорации, а с тях са гласували редица по-малки държави, сред които България, Гърция и Румъния. Италия, Полша и Швеция са се наредили сред противниците на директивата, а други страни като Естония и Белгия са се въздържали. Особено черно е предателството на Великобритания, която малко преди излизането си от ЕС е гласувала за директивата, независимо, че Борис Джонсън се обяви против нея. Така националните правителства имат две години да хармонизират законите си с тези на ЕС.

Според защитниците на директивата, тя няма да предизвика големи промени в Интернет, а просто ще принуди огромни сайтове като YouTube и Facebook да плащат такси на праводържателите, така че те да бъдат компенсирани за тяхно съдържание, което се споделя на тях. Противниците обаче смятат, че с този закон Интернет ще бъде силно ограничен, а е възможно и потребителите от ЕС да бъдат блокирани или с много ограничени права за това какво могат да споделят като картинки, музика и клипове. Така приет, законът се счита за по-рестриктивен от своите аналози в Китай, която поне на хартия се води комунистическа диктатура, предупреждават експерти.

За жалост в България малко хора обърнаха внимание на задаващите се проблеми, а правителството ни продължи сервилната си политика към Великите сили.

Тагове:  

Оставете отговор