Меко казано

meko kazano

Често се случва, когато човек потребява произведение от български творец да го похвали само защото така се налага – все пак, наше е! Много се радвам да кажа, че случаят с “Меко казано”, пълнометражна анимация на режисьора Анри Кулев, не е такъв. Това е наистина страхотен филм, който спокойно мога да препоръчам на всеки, който обича трогателни рисувани приключения от типа на “Зоотрополис” или “Мадагаскар”, но с уговорката, че е идея по-фин, по-елегантен и поне за мен на моменти приятно старомоден.

meko kazano banner

Светльо е малко момче, което иска да си купи още пластмасови индианчета – до такава степен, че е готово да пише на баба си, че не е получило писмото й с пет лева, които тя му е пратила, защото те не му стигат. Според кучето дошло посред нощ в стаята му обаче така той не се е показал като много умен, меко казано, защото щом не е получил писмото откъде знае, че в него има точно пет лева? За щастие кучето, представящо се като санбернарско, макар да не прилича много на такова, е готово да помогне и заедно със Светлето тръгват на невероятно пътешествие по дирите на писмото, като по пътя срещат още чудновати животинки – професор Кълвач, костенурката състезател Коки, гангстера къртица Къртис. Дали обаче ще попречат на пощата да пристигне при бабата или са закъснели от самото начало на пътуването?

meko kazano svetleto

Имах възможност да отида на премиерата на филма, като го направих без да съм сигурен какво точно да очаквам – знам, че Анри Кулев е голямо име в нашето кино, но досега не бях добре запознат с творчеството му, пропуск, който след “Меко казано” смятам да поправя. Първото нещо, което буквално ме втрещи е нивото на анимацията, тъй като не смятах, че в България тя може да е на толкова високо ниво. Не само, че не отстъпва на нещата от “Дриймуъркс” и “Пиксар”, но на моменти дори ми си видя по-впечатляваща, като сладката и трогателна история контрастира с величествените и понякога дори мрачни декори, а ефектът от това е изключително въздействащ. Всеки от персонажите има запомнящ се вид и характер, а песните им са чудесни и заслужават да станат любими на децата. Що се отнася до сценарият, той е дело на магьосника Валери Петров и макар някои от темите в него от днешна гледна точка да изглеждат остарели, нивото на диалога, богатия речник и чувството за хумор са на върховно ниво и дори голям човек може да се смее от сърце. За отбелязване е и ювелирната работа на българските озвучители, особено Сава Пиперков в ролята на кучето беше уникален!

meko kazano svetleto i kalva4a

“Меко казано” е страхотен анимационен филм и дори не искам да акцентирам на това, че е български, макар да е шеметно постижение за родината ни, особено като се има предвид ограничения бюджет, с който са принудени да работят нашите творци. Той обаче си струва да бъде гледан не заради това, а просто защото е много як, готин, забавен, емоционален и с поука, поднесена по ненатрапчив начин и затова още по-ценна. Шапки долу пред Анри Кулев!

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор