Между

mejdu goodreads cover

Преди няколко дни в столичния клуб се състоя премиерата на втората книга от младия писател Михаил Митев – “Между”, която излиза със знака на русенското издателство “Гаяна”. “Между” е продължение на сборника “Фрагменти”, издаден миналата година, но в същото време е самостоятелна история. Тя изисква внимание и съсредоточено четене, за да бъде осмислена, като представя на читателя интелектуално и емоционално предизвикателство.

Никола е младеж, избран да участва на състезание в Унгария със съучениците си, но ненадейно и без предупреждение напуска родната Враца преди заминаването и се изгубва из София, потънал в мислите, които измъчват неспокойния му ум. В същото време той не подозира, че възрастен човек от миналото му е попаднал в капана на двойка психопати, брат и сестра близнаци, които научават за Никола и тръгват по дирите му с надеждата да намерят пари.

Този сюжет, изпълващ късата (с дължина от едва 100 страници) книжка, е по-скоро декор на действителното съдържание на книгата, в което има много размисли на автора за света, в който живеем, за хората, за общуването между тях, за израстването, дори за остаряването. Финалните страници наподобяват по история и дух “Мъртвата зона” на Стивън Кинг, но в действителност интересното е, че книгата на Мишо ми напомни на разказите от голямата наша авторка Весислава Савова – по сходен начин се използва привидно остър сюжет, за да се разгледат дълбините на човешкото съзнание. Впечатляващото е, че Мишо е едва на 19 и вече достига моментът, в който прозата му на моменти звучи като поезия.

С личен чар и активна обществена дейност, Мишо достигна до много читатели, които си закупиха книгата му. Надявам се да я прочетат и да помислят върху нея – има за какво.

Ревю на Александър Драганов

Един коментар за Между

  • Цитаделата  :

    […] Митев (“Фрагменти“, “Между“) дава началото на сборника с научнофантастичен […]

Оставете отговор