“Междузвездни войни” отвърна на удара

kylo ren team

Само допреди няколко месеца, поредицата “Междузвездни войни”, може би най-емблематичната история в киното, изглеждаше на колене. “Последните джедаи”, злополучният осми Епизод в сагата, дело на Райън Джонсън, раздели фендъма така, както и прелюдията на Лукас на го бяха правили в началото на века. Следващият филм, “Соло”, пропадна в бокс-офиса. Новите анимации от вселената започваха с минуси премиерите си в YouTube.

Но празничният сезон отмина и сега нещата изглеждат ако не оправени, то поне стабилизирани. “Възходът на Скайуокър” на Дж.Дж. Ейбрамс, макар и далеч не съвършен, поправи грешките на Джонсън от миналия филм и върна митологичния, приказен дух на сагата, който “Последните джедаи” опита да замени с политкоректност. А The Mandalorian на Джон Фавро се оказа лекарството, от което “Междузвездни войни” имаше нужда, страхотна нова история, която очарова феновете и ги накара да се почувстват отново у дома си, виждайки любимия надпис STAR WARS.

Как се случи това?

Първо ще се спра на Епизоди 8 и 9, за да подчертаем какво се обърка и какво бе оправено.

Първо, Райън Джонсън реши да отхвърли легендарния стил на Лукас и да заложи в сюжета решения, напомнящи последния сезон на “Игра на тронове” – шокиращи публиката, без да има голям смисъл в тях. Светлинните мечове бяха наречени лазерни, Люк се подигра с джедаите и се оказа, че е опитал да убие племенника си на база на лош сън. Върховният лидер Сноук беше утрепан, за да се покаже, че той няма значение, лошото бяло момче Кайло е лошо, защото е привилегировано, нищо, че чичо му се е опитал да го заколи в съня му. Рей е силна, просто защото е силна, ако не го приемаме, то значи сме сексисти.

Това бяха, без извинение, пълни простотии и е нормално феновете да реагират като ужилени. Такъв провал като в този филм сме виждали в последно време само с “Батман срещу Супермен”, който беше изкуствено мрачен, скучен и утрепа най-иконичния герой на DC, пак за да не отговори на очакванията ни. Все едно да си фен изисква да бъдеш стресиран, вместо да си прекарваш добре в киното.

kylo vs rey

Дж. Дж. се върна и оправи всичко като с магическа пръчка. Джедаите са легендарни Рицари на Силата, които бдят над нас дори след смъртта си, каза той. Сноук наистина няма значение, защото е бил пионка на истинския майстор на тъмната страна, какъвто е Палпатин. Именно той е изманипулирал и Бен Соло да стане Кайло Рен, както постъпи и с дядо му Анакин Скайуокър. Рей е силна, но това си има цена, защото в кръвта й тече тъмната страна.

В същото време Дж.Дж. успя да използва и малкото ценни неща в “Последните джедаи”. Новите умения в Силата бяха нещо хубаво – и той ги разви. Между Дейзи Ридли и Адам Драйвър имаше химия – и той надгради върху това, като вместо история за противопоставянето на мъже и жени разказа приказка за това как две наранени души преодоляват наследството на Дарт Вейдър и Палпатин, като си помагат взаимно. Някой би казал – това е наивно! Може би, но е красиво и добро, а това бяха двете неща, от които “Междузвездни войни” имаше нужда.

Но ако “Възходът на Скайуокър” имаше и своите противници, както от крайни отрицатели, които заради предния филм тотално отхвърлиха новата трилогия, така и от идеологизирани крайнолеви привърженици на “Последните джедаи”, то The Mandalorian спечели (почти) всички, а създателят му Джон Фавро за пореден път доказа, че разбира какво искат феновете не защото е маркетингов специалист, а защото самият той е един от тях.

mando and baby yoda

Нов тип герой, който не сме развивали досега? Мандо е такъв! Непознати елементи от живота в далечната галактика, които досега са били само загатвани? Получихме ги. Усещането за нещо ново и чудно, като от старата трилогия? Подобната на уестърн история ни ги даде. Кастинг от различни герои, които блестят с характерите, а не с идентичността си? Имаше ги. Нов злодей, който е свързан със старите, но не се усеща като да ги пунтира? Появи се, макар и накрая. Образ на Силата, който хем да е оригинален, хем да ни намигне към обичните стари филми? О, да!

И това е. И добрите отзиви не закъсняха. Никой от феновете не иска да е хейтър, повярвайте ми. Бях в тази роля след 2018-та и беше ужасно. Израснали сме с тази сага и я обичаме. Просто, ако мога да цитирам Падме, тя беше тръгнала на път, по който не можехме да я следваме. Тази Коледа се почувствахме като у дома си. Почувствахме се като на Коледа. И подкрепата ни не закъсня.

Поне не моята. Или поне не много.

😀

Заплахата не е отминала, разбира се. Мнозина са уплашени от по-ниския бокс-офис на “Възходът на Скайуокър”. Недейте. Така беше и с “Лигата на справедливостта”, а после “Ди Си” изригна с “Аквамен” и “Жокера”. Някои борци за социална правда натискат Райън Джонсън да се върне. Това би било грешка и ще заличи всичко постигнато дотук. Но отново, имаме сходен пример. Зак Снайдер не се върна в “Ди Си”, сагата продължи напред с Джеймс Уон и Тод Филипс, за да достигне нивото, поне по популярност, до което я беше извел Кристофър Нолан.

“Дисни” не са глупави хора. Те са компания, която постигна тотално господство в популярната култура, с филмите на “Марвел”, с римейковете на собствените си класики като “Цар Лъв”, с нови анимирани приключения като “Замръзналото кралство”. След 2016-та, “Междузвездни войни” беше болният човек в отбора им. Но те платиха милиарди за да го имат и знаят, че здрав, той ще полети.

Просто трябва малко търпение и уважение към феновете. И нещата ще се наредят сами.

 

kylo and anakin

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор