“Междузвездни войни” остава топ фендъм според проучване

Anakin-Skywalker-Ahsoka

Преди седмица конгломератът от уикипедии за различни фантастични поредици Fandom обяви за пети път класацията си за топ поредици на годината, като за 2023-та година на първо място застава сагата “Междузвездни войни”. Fandom използват данните на 250 000 фен уикипедии, посещавани от 350 милиона посетители, като през тази година са използвали и нова методология, която надхвърля механичния сбор на финансови приходи. Според нея “Междузвездни войни” застава начело и получава абсолютната оценка за фендъм от 100 точки. Сагата разчита на дългогодишни верни фенове, а през тази година спечели допълнителен бонус със сериала “Асока”, в който след дълги години най-сетне видяхме отново любимеца ни Анакин Скайуокър, изигран от ветерана на сагата Хейдън Кристенсен, днес посрещан като бог от феновете.

kang cool

На второ място се нарежда “Марвел”, които през тази година вкараха нов мегазлодей във филмовата си вселена, а именно Канг Завоевателя. Той се появи в третия филм от поредицата “Антмен”, като бе изигран от Джонатан Мейжърс и бе най-силното в иначе постната лента. Успешен обаче бе третият филм от поредицата “Пазителите на галактиката” на Джеймс Гън, който се прие добре заради емоционалния заряд от историята на говорещия енот Ракетата. За “Марвел” обаче проблем може да бъде предстоящото излизане на “Капитан Марвел 2”. Първата част не бе приета добре от феновете заради арогантното отношение на Бри Ларсън към тях, а вторият изглежда прекалено сладникав с появата на още две подобни героини.

zoro mackenyu

Може би наистина голямата новина в проучването е третата позиция на One Piece. Тази поредица, която от години доминира света на мангата и анимето, през тази година получи сериал с участието на Арата Макеню в една от главните роли и това я катапултира в Топ 3 на фендъмите за годината. В “Цитаделата” писахме за Макеню още при излизането на игралния филм по “Рицарите на Зодиака”, но с One Piece прави впечатление, че за разлика от други адаптации по аниме, тук се следват оригиналните идеи и стил на автора Ейчиро Ода и резултатът не закъснява. Това е нещо, от което авторите на горните два фендъма могат да се поучат, ако не искат да бъдат задминати.

harry-potter-and-the-goblet-of-fire-movie-poster-2005-1020307149

Elder Scrolls застава на четвърто място, заемайки челна позиция от поредиците видеоигри, а на пето място се нарежда “Хари Потър” на Дж.К. Роулинг. Тази поредица преживя много през последните години след атаките на джендър активисти, предизвикани от думите на авторката, която вярва в реалността на биологичните полове. Но успехът на играта Hogwarts Legacy, спечелила над един милиард долара приходи, както и новината за направата на нов сериал, запазват магьосниците в играта.

beetle shoot

На шесто място в класацията е “Барби”, филмът за която спечели милиард и половина в бокс-офиса, а малко по-назад на десета позиция намираме “Дисни”, като вероятно се имат предвид оригиналните им творби, класическите им рисувани филми и техните нови игрални версии . Те със сигурност имат потенциал за повече, но несполучливи адаптации като римейка на “Малката русалка” и недотам успешните им нови анимации  пречат стигането до върха. Пълна трагедия е представянето на DC, които заемат 17-та позиция след катастрофалните си филми от тази година като втория “Шазам”, “Флаш” и “Синия бръмбар”, отличаващи се със смотани и истерични мъжленца за герои. Това е жалко, тъй като новата анимация My Adventures with Superman е страхотна, но явно дори Човекът от стомана не може сам да компенсира неможенето на останалите. Сред другите интересни участници в Топ 25 са играта Elden Ring на 11-то място, Final Fantasy на 14-то, “Наруто” на 15-то и “Покемон” на 21-во. “Вещерът” с Хенри Кавил са 24-ти и вероятно след напускането му ще изпаднат от елита.

top 25 franchises

Като цяло класацията е интересна, макар някои критици да отбелязват, че е западноцентрична, нещо нормално предвид това, че базата данни, с която разполага Fandom е на английски език. Лично на мен ми се струва, че първите две позиции на “Междузвездни войни” и “Марвел” са повече плод на инерция, а също и на много верни фенове, оцеляващи след опитите на “Дисни” за налагане на политкоректност, нещо което директорът на компанията Боб Айгър обаче обеща, че ще спре да прави толкова брутално. Ако това наистина стане е напълно възможно нещата да тръгнат към оздравяване, което при съхранен ресурс откъм лоялност на зрителите може да задържи тези саги пред останалите. При все това, за мен One Piece е голямата изненада и вероятно обективно топ фендъмът от началото на годината, тъй като бърз поглед към социалните мрежи показва, че феновете са очаровани и много отдавна не са имали повод за такава неподправена радост.

hogwarts-legacy-ps5-ps4.large

Най-подценен за мен е “Хари Потър”, който според мен с Hogwarts Legacy би трябвало да е в челната тройка. Ясно е, че феновете на магьосника сме под обсада заради проблемите, които Роулинг има с едно определено лоби, но е важно да й останем верни и, ако новият сериал е хубав, да го направим  успешен. Що се отнася до DC там нещата са много, много изтървани и новият им шеф Джеймс Гън ще трябва наистина да се постарае за римейка на Супермен, така че този свят да се върне на мястото, което му подобава. Пожелаваме успех!

david corenswet

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор