Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

star-wars-the-rise-of-skywalker-theatrical-poster-1000_ebc74357

Във всяка сага има периоди както на възход, така и на падение. Затова и последният епизод на Сагата ще бъде приет от публиката двусмислено. Едно мога да кажа със сигурност – епизод 9 завинаги слага край на Поредицата – поне такава, каквато я познаваме.

Kylo-2

От битката при Крейт е изминала година. Люк Скайуокър вече отдавна се е преселил в по-добрия свят, но не това тревожи Съпротивата и Първия ред. Очаква се, че от нищото се е появил един много по-древен враг, който винаги е всявал ужас само със споменаването на името му – Палпатайн. Завръщането на Императора не се харесва и на двете фракции. Но докато Рей и Лея треперят от ужас, защото знаят какво ги очаква, то Кайло Рен – новият лидер на Първия ред решава да играе твърдо. Той решава да намери и убие Императора, защото това са му властта и паричките – Палпатин е в пъти по-силен от Сноук и е заплаха плановете на Рен. Началото на филма ни отвежда в тайното скривалище на Ситите – изключително негостоприемната и мрачна планета Екзегол. Изключително зрелищното пристигане на Кайло ни най-малко не се отразява на тъмната атмосфера. Нещата загрубяват, когато той най-накрая среща Палпатин и разбира истината за своя бивш учител – Сноук. Двамата успяват да се договорят, докато от другата страна на Галактиката Съпротивата подготвя поредната си зрелищна атака. Която ще се окаже и последната.

star-wars-rise-of-skywalker-rey-spotlight-1572975046

Ще спра дотук за да дам оценка на това как се справиха актьорите и режисьорът. Джей Джей Абрамс има своята визия за това как да изглеждат Междузвездни войни и това е негово право. Във филма обаче личи фундаментално непознаване на предишните серии. Флотът от разрушители на Палпатин е представен като купчина от кораби, която не може да си включи щита заради атмосферата. Всеки фен добре знае, че звездните разрушители палят и в атмосферата – доказателство за това е краят на „Епизод 2: Клонираните атакуват“. Този флот напомняше по-скоро на фрегата Батълкрузъри от Стар Крафт. Освен това никъде не стана ясно как точно е създаден Сноук, как е оцелял Палпатин и има ли Императорът още клонинги? От всички актьори най-голяма похвала заслужава Адам Драйвър – Кайло Рен е върхът в неговата актьорска кариера, а емоцията и чувството, което той вложи в ролята направиха филмът доста по-добър. Същото може да се каже и за Кери Фишър, която завинаги ще бъде запомнена като принцеса Лея. Напредък се наблюдава при Оскар Айзак, който игра един много по-уверен Поу, явно получил се от критиките на феновете си. Джон Боайега не е и мръднал и инч от възприятието си за един джедай, а за Дейзи Ридли мога да кажа, че тя прави толкова, колкото може. Моето мнение е, че очакванията, с която беше натоварена ролята й в този епизод се оправдаха наполовина. Тя все още не може да преодолее онази първична емоция, която й пречи да се потопи напълно в дълбокия и балансиран образ на един джедай. Най-голямото разочарование обаче е Йън Макдайърмайд, който въпреки опитите си да възроди Палпатин всъщност направи точно обратното. Много фенове възлага на Йън надеждите да бъде поантата на продукцията, но в този филм той просто оправда слуховете – че е решил да играе отново заради хонорара си.

Horizontal-The-Rise-of-Skywalker-Final-Trailer-Death-Star-Throne-Room-Rey-Kylo-Ren-II-1

В заключение ще кажа, че това, което феновете ще видят на големия екран е един епизод, който няма нищо общо с правените до този момент. Краят и цялостното послание на филма са повече от ясни – Поредицата свърши. И ако някой ден Дисни решат да направят епизод 10, то в него вече няма да има законен наследник на фамилията Скайуокър.

Ревю на Искрен Иванов

Един коментар за Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

  • Alexander  :

    Знам, че ще разочаровам много хора, но честно казано не ми пука. Филмът е супер, нонстоп НФ екшън, какъвто не е имало от Ситите насам. В пъти по-добър от другите на Дисни. Палпатин са велики – и двамата! Кайло също е як, страхотна арка на героя. Само финалът накъкаха, в главата ми е захаросан хепиенд с много кекс и малки ситчета. Да е жив и здрав Дж.Дж. и всички фенове, които плюха по Райън Джонсън. Спасихме сагата!

Оставете отговор