Мега звяр

meg big poster

В разгара на лятото, когато всички обичат да ходят на море, по кината се появи подходящият като настроение филм, а именно “Мега звяр” с Джейсън Стейтъм, адаптация по романа “Мегалодон” на Стив Олтън. Навремето тази книга се водеше конкуренция на Крайтъновия “Джурасик Парк” и затова не е чудно, че днес, когато динозаврите отново царуват в бокс-офиса, нейната адаптация също заля екраните и натрупа, между другото, нелоши пари.

Група учени, финансирани от екцентричен и не особено интелигентен милиардер, изследват Марианската падина, като смятат, че така нареченото й дъно всъщност може да е слой, под който се намира цяло изгубено царство на подводни организми. За да проверят хипотезата си, те спускат сонда на 11 километра дълбочина и пред погледа на благодетеля си получават повод за празник – теорията им е вярна и наистина на морското дъно има необичайни форми на живот. За нещастие обаче скоро нещо огромно напада сондата и тя е закотвена в дълбините на морето, а единственият човек, който може да ги спаси е бивш военен, за който всички смятат, че е луд – по причината, че разказва история, в която управлявана от него подводница е била атакувана от чудовищно същество. За жалост обаче войникът, който в момента живее в Тайланд, като постоянно е с бутилка бира в ръка, не е умопобъркан, а в морските глъбини наистина се крие изчадие, подобно на дявол – гигантската праисторическа акула мегалодон. Сега той трябва отново да се изправи срещу нея…

meg awful face

Това е само началото на сюжета във филма, като скоро мегалодонът изскача на повърхността и почва да мори хора и животни, попаднали на пътя му, а екшън героят Джейсън Стейтъм е войникът, който трябва да го спре заедно с екип учени, най-видна от които е красива китайка. “Мега звяр” не е дълбокомудрена история за интелектуалци, но не е и пълен тъпизъм. Това е добре заснет приключенски хорър, с добри ефекти, солидна музика, силен водещ актьор и добър каст от поддържащи герои, а антагонистът е могъщо морско чудовище, което на моменти шокира с бруталността си. Въпреки това екипът зад филма са се постарали да вкарат и малко хумор в диалозите и ситуациите, което спасява “Мега звяр” от това да се вземе твърде насериозно. Крайният резултат е сполучлив летен хит, който може и да не е на нивото на “Джурасик Свят: Рухналото кралство”, но ще допадне на феновете му така, както идва вкусният десерт след стабилно основно ястие. Вървете в киносалона… а после внимавайте на плажа да не се отдалечавате много от брега!

Тагове:  

Оставете отговор