Матю Бродерик

Matthew_Broderick_2012

Матю Бродерик е американски актьор и носител на престижни награди, известен на феновете като гласа на порасналия Симба от оригиналния “Цар Лъв”!

Бродерик е роден на 21-ви март 1962-ра година в Манхатън. Баща му Джеймс също е бил актьор, но и ветеран от Втората Световна Война, майка му Патриша и тя е работила като актриса, но още като сценаристка и художник. Матю учи в Манхатън и започва да играе през 80-те, като първоначално пробива в театъра и печели престижната награда “Тони”. Кариерата му обаче е застрашена в края на 80-те, когато той катастрофира с друга кола и убива пътниците вътре. Получава обвинение за причинение на убийство по непредпазливост, като самият той се озовава в болница няма спомен за станалото. В крайна сметка се разминава с присъда за опасно каране, заради която не лежи в затвора, но това завинаги лепва петно върху него.

Simba

През 90-те Матю Бродерик печели ролята на порасналия Симба в “Цар Лъв”, като изпълнението му печели любовта на феновете и бива повторено в продължението на историята, “Гордостта на Симба”. Не толкова успешна е ролята му в американския римейк на “Годзила” на Роланд Емерих, филм, съсипан от феновете. Бродерик печели и втора награда “Тони” в театъра.

През новия век Матю продължава да играе, като записва участия в анимации като Adventure Time и “Рик и Морти”. През 2006-та получава звезда по Алеята на Славата, а през 2011-та – в Залата на Славата на американския театър. Днес Матю живее със съпругата си Сара Джесика Паркър, като имат две жилища – едно в Манхатън и едно в Ирландия.

Matthew_Broderick

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор