Масахито Сода

Масахито Сода е японски автор на манга, известен с няколко произведения, сред които и сагата “Капета”, разказваща историята на малко момче, което мечтае да стане пилот от Формула 1.

Сода е роден на 18-ти юни 1968-ма година в град Бункьо. Следва в университета “Нихон”, но не успява да завърши. Чиракува като автор и художник на японските комикси манга при прочутия Таку Китазаки и получава знанията да започне собствена кариера.

Дебютира през 1990-та година с Get Rock, а две години по-късно прави впечатление с Shakariki, история за съперничеството между двама колоездачи, която по-късно бива адаптирана на игрален филм в Япония. Може би най-успешната му творба е Firefighter! Daigo of Fire Company M, разказваща за живота на млад пожарникар. За тази творба Сода печели наградата “Шогакукан”. Следващата му творба, “Субару”, е сърцераздирателна история за младо момиче, което развлича с балет умиращия си брат, страдащ от засилваща се загуба на паметта.

В началото на новия век Масахито пише мангата “Капета”, за младо и бедно момче, което пилотира картинг с надеждата да стигне до върха в автомобилния спорт – Формула 1. За тази история Сода печели наградата и на “Коданша”, а по мангата бива заснето и чудесно аниме.

Между 2014-та и 2017-та година Масахито Сода се пробва и в жанра фентъзи с мангата “Десетата призма”, разказ за млад принц, който предпочита книгите пред военното дело, но ще трябва да възмъжее бързо, за да спаси родината си от вражеска армия.

Сода е автор с интересна и увлекателна кариера, привлякъл вниманието ни с “Капета”, анимето, заради което получава и биография. Бихме обаче се радвали да видим и други негови творби адаптирани, така че да ги представим в сайта.

capeta poster

Представен от Александър Драганов

Тагове:  , ,

Оставете отговор