Марин Канушев: “Цитаделата” има специално място в сърцето ми

Първият гост в рубриката ни с интервюта за 2024-та година е Марин Канушев от издателство “Миранда”, човекът, до голяма степен отговорен за това цяло едно ново поколение деца да се запознае с вечните вълшебни приказки. С него си говорим за това как толкова любими книги отново видяха бял свят.

Здравей, Марине! Надявам се няма проблем да си говорим на „ти“. Благодаря ти, че се съгласи да дадеш интервю за сайт „Цитаделата“. Моля те, представи се с няколко думи на читателите ни!

Здравей, Сашо! За мен е радост да си говорим за книги с теб и да го споделим с читателите на „Цитаделата“.

За мен „Цитаделата“ има специално място в сърцето ми. Все пак през 2021 година и през 2022 година получихме специална награда за Книга на годината – съответно за „Китайски приказки“ с илюстрациите на Марайа и за „Скандинавски легенди“ с илюстрациите на Сантен.

А иначе – казвам се Марин Канушев, управител на издателство „Миранда“ и обичам книгите.

chinese tales banner

Ти си човекът или поне един от хората, които стоят зад издателство „Миранда“, превърнало се за късо време в еталон за издаването на детска литература. Как реши да се захванеш с това начинание?

Благодаря за добрите думи. Чак пък еталон. Както всичко хубаво на този свят започна като идея без специална цел. И лека полека…

Кои бяха първите книги, които реши да издадеш и как се посрещнаха те от родния читател? Трудно ли бе прохождането на издателството?

Няма лесно начало. Започнахме през 2008 година без никакъв опит, с много желание за работа. За начало беше достатъчно. Първо издавахме книги за оцветяване и за мода и ни бяха нужни години, за да започнем сериозната издателска работа.

scandinavian legends

Сред вашите издания много ясно личат красивите илюстровани сборници с приказки. Някои от тях са нови издания на любими заглавия от детството, други сякаш са нови за българския пазар. Как ги подбираш?

Честно казано, започнахме с въпроса „Защо за бога никой не преиздава прекрасните книги с красиви илюстрации от нашето детство?“ След това разбрахме – авторските права. Отне ни няколко години да ги уредим и през 2017 година стартирахме с „Дивите лебеди и други приказки“ с илюстрациите на Либико Марайа и като се почна цял списък – „Пинокио“, „Басни“ на Лафонтен с илюстрациите на Кремонини, и „Индийски приказки“ с илюстрациите на Ридзато и „Френски приказки“ с илюстрациите на Сантен и много, много други. Както се казва влязохме в ритъм. Специално място за нас заемат илюстрациите. Смятам, че книгите за деца заслужават да бъдат наситени с красиви илюстрации. И продължихме с пет книги с илюстрации на Вадим Лазаркевич, с „Приказки и картинки“ на Владимир Сутеев, със „Снежанка и други приказки“ с илюстрации на Нардини и т.н.

French Faerie Tales

Наскоро започна и новата поредица „Митове“. Първата книга беше „Илиада“, която е наистина страхотен преразказ на Омировата поема. Кога можем да очакваме следващите заглавия от поредицата?

Отговор: Прав си. Тази поредица е фантастична. Отново с илюстрациите на Либико Марайа, но и с художници като Пиетро Катанео и Северино Баралди. Съвсем скоро предстои да публикуваме „Одисея“ пак с илюстрациите на Марайа. А в края на годината и още едно заглавие от тази поредица, но то е издателска тайна.

iliada

Издаваш също така и чудесни детски книги от немски автори като Янош и Корнелия Функе! Разкажи ни нещо повече за тях, можем ли скоро да очакваме нови книги?

Да, разширяваме непрекъснато каталога си. Янош е жив класик на немската литература за деца. Двете му книги, на които той е и автор и художник, са истинско съкровище. Корнелия Функе е съвременна немска авторка, може би най-популярната в момента. Засега предстои още една нова книга на Функе.

Известно е, че публикуваш и книги с интерактивни елементи като Escape Game и „Разкрий престъпника“. Навремето родителите на децата от моето поколение никак не долюбваха книгите-игри, как се приемат такива четива днес?

Все пак сме и модерни и не сме потопени само в носталгията. Книгите „Escape room“ и „Разкрий престъпника“ са модерни, изключително популярни в цял свят. Честно казано, не са на принципа на книгите игри от 90-те. Но децата полудяват по тях и вече издадохме над 15 книги от тези поредици.

Escape-Game_Mona-Liza__Cover-1

„Миранда“ публикува и нови издания на любими заглавия от български автори. Смяташ ли че нашите приказки са равностойни на най-добрите заглавия от страни като Франция, Испания или Китай, които издавате паралелно?

О, да. Разбира се, те са ни по-близки. Но не може да се измерва. И едните и другите са хубави.

Имаш ли лични любимци сред книгите на „Миранда“? Някои, които са по-специални!

Не може да се изтъква една книга пред друга. Най-малкото не е честно. Всичките си ги обичаме. Но все пак, тази книга, която ме връщат в детството и разпалва светлината в очите, за мен е „Приказки и картинки“ на руския писател и художник Владимир Сутеев. В нея има толкова топлота и доброта.

Prikazki-i-kartinki_Cover-480x600

Ще те помоля за довиждане да ни разкриеш какво можем да очакваме от издателството тази година!

Ех, тежък въпрос. И конкуренцията чете „Цитаделата“!!! Но все пак, както казах, до края на април излиза „Одисея“ с илюстрациите на Марайа. Също през април ще публикуваме и приказките на Вилхелм Хауф с илюстрациите на Кремонини – изключително красива и интересна книга с нов, прекрасен превод на преводача Любомир Илиев.

По-късно през годината сме предвидили и нов сборник на Владимир Сутеев.

Засега толкова. Подготвяме и още изненади.

И за финал – благодаря ти за дългогодишната подкрепа и добра енергия, които ни давате. Пожелавам успех и хиляди фенове на „Цитаделата“.

malkiq muk

Интервюто взе: Александър Драганов

Оставете отговор