Мариан

MV5BODQ4NGIwZWYtMWNhOC00MzFjLTk5ZDYtOGM1MzM3NjVlZGUxXkEyXkFqcGdeQXVyNDg4MjkzNDk@._V1_FMjpg_UX1000_

Скъпи фенове, лятото настъпва с пълна пара, затова в Цитаделата решихме да го охладим с малка доза френски хорър. Продукцията, която ще ви представя днес води звучното име Мариан, а това, което ме накара да гледам този сериал са думите на легендарния Стивън Кинг – който сподели в социалните мрежи следното „Ако и вие сте един от онези луди като мен, които обичат да бъдат плашени, „Мариан“ на Netflix ще свърши работа“. Та кой съм аз да споря с Краля? Мариан действително е от онези хоръри, които не просто имат в себе си усещането за филм на ужасите, но и ударна доза негативна енергия. Режисьорът на сериала – Самюел Боден – едва ли си е давал сметка какво ще се получи, когато възкреси една от най-кървавите легенди на Инквизицията и я смеси с обилна закваска в стил Роман Полански и Стивън Кинг. Но да караме по ред.

Предисторията на сюжета ни отвежда в малкото френско градче Елден – малко пристанище на брега на Атлантическия океан, за което се носят слухове, че в Средните векове е било процъфтяващо сборище на вещици. Историите са свръхестествените същества, които тези жени призовавали пленяват сърцата на група хорър фенове в местната гимназия дотолкова, че един ден красивата Ема Ларсимон купува огромна дъска и предлага на своите приятели да призоват духа на легендарната Мариан Баселанд. Историята на Мариан е една от най-зловещите фигури в местния фолклор тъй като енорийският храм в Елда надлежно пази нейното досие. Става дума за могъща вещица, сключила пакт с краля на демоните Белет, която в крайна сметка била заловена от Църквата и заровена жива в земята. В крайна сметка любопитството надделява и младежите извършват успяват да призоват духа на Мариан. По време на ритуала обаче нещо един от тях по невнимание разкъсва кръга и в Елда започват да се случват страшни неща. Когато местният свещеник разбира какво е станало, той гони Ема Ларсимон вън от града и с големи усилия успява да възстанови спокойствието в градчето.

f.elconfidencial.com-original-3e8-329-e49-3e8329e4926395b0da3a55103e7c3b18

В наши дни, Ема вече е станала преуспяващи автор на хорър романи, а последната й книга – Мариан – буквално разбива световните класации. Всъщност авторката възстановява един по един спомените от детството си, което се оказва доста привлекателно за нейните фенове. Когато обаче авторката убива главната героиня в книгата си започват да се случват странни неща. Един ден, докато раздава автографи, при Ема пристига Каролин – бивша нейна съученичка и приятелка от детството, която я моли отчаяно да се върне в Елда и след това се самоубива пред ужасените погледи на останалите фенове. След случилото се Ларсимон решава да се върна там, откъдето е била прокудена за да научи истината за злото, което отново вилнее в родния й град и измъчва родителите й.

AAAABcSDmUeGBi_QZl6Pv_9_j3uxDLFSy3-RS3tGeuSPXKZN23MyaJz93Lan1PFHnkqjgueRzfi8ia1lDr0tOwGWKib2LFGIj_ZOgTde8GMrsvV9ZY1Jujlr9Bba

Мариан представя интересен мотив, който до този момент не съм срещал в повече хорър продукции – идеята за сливането на автора и героя в едно и по-конкретно – начинът, по който силата на писането може да материализира определени идеи. Такива концепции съществуват в западната езотерика под името егрегор, но в този сериал те са далеч по-добре развити тъй като екипът на сериала се е опитал да ги съчетае с реални истории от лова на вещици през Средновековието. И разбира се – хубаво е, че французите се присъединиха към голямото семейство на европейския хорър – още един знак, че жанрът е по-силен от всякога.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор